úvod
homepage

Jak je to s kvalitou piva z Holby? vytisknout článek

Přidáno: 27. dubna 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 12135x

V posledních dnech se na našem serveru propírá kvalita piv vyráběných v pivovaru Holba. A protože ne vždy jsou tato hodnocení kladná a jsou občas i protichůdná, zeptali jsme se na názor člověka, který je s tímto pivovarem profesně spojen.

Tím člověkem je Vladimír Zíka, který v Holbě „kroutí“ už pátý rok a jeho rozhodnutí ovlivňují chod pivovaru. Jen pro přesnost uvádím, že původně jsem ho požádal o komentář do diskuse, ale vzhledem k rozsahu jeho odpovědi jsem se rozhodl text použít jako samostatný článek.

===============================================

Server Svět piva.cz sleduji nepravidelně, nicméně rád. Mám rád rozumné diskuse o pivu a rozumné diskutující. Do rozumných diskusí se i rád vždy zapojím.Vycházím z faktu, že každý má jinou chuť a chuťové preference a každý má právo na svůj názor. To se samozřejmě netýká jen piva. Vždy by ale každý měl umět svůj názor obhájit a při jeho prezentaci by měl vycházet ze skutečnosti a ne z dohadů nebo neověřených informačních zdrojů. Tolik na úvod. Můj kamarád a pivovarský nadšenec Honza Kočka mě upozornil, že na serveru právě probíhá diskuse, která se týká Pivovaru Holba, a.s. a piv vařených v tomto pivovaru. Protože v současné době právě v tomto pivovaru pracuji (pro pořádek: pátým rokem), tak jsem si zmíněnou diskusi přečetl. Honza mi slíbil, že moji reakci do diskuse na serveru zařadí. Protože mu věřím, tak jsem sedl k PC a píši svůj příspěvek do vaší diskuse.

Nejdříve se představím těm, kteří mě neznají. Jmenuji se Vladimír Zíka a celý svůj profesní život se pohybuji v českém pivovarnictví. Několik českých (a moravských) pivovarů jsem již pracovně prošel, všechny české a moravské viděl a prošel (mimo některých mini). O zahraničních psát nebudu, nejsou předmětem této diskuse. Nepíši tato fakta proto, že bych měl potřebu se chlubit, ale když kdokoli z vás napíše cokoli o kterémkoli z českých a moravských pivovarů, měl by mít na paměti, že není pro lidi z oboru vůbec těžké případnou nepravdu vyvrátit. Bohužel může někdy i taková šířená (doufám, že ne cílená) nepravda poškodit dobré jméno společnosti nebo výrobku.

Nikdy bych si nedovolil rozlišovat piva na kvalitní a nekvalitní, ale vždy jen na ta, která mně osobně chutnají a druhou skupinu, která mně nechutná. To ale neznamená, že takové pivo nemůže chutnat někomu jinému. To nakonec plyne i z diskuse na serveru.

Zpět k faktům: Holba při vaření svých piv Classic, Šerák i Premium NEPOUŽÍVÁ a nikdy nepoužívala v diskusi zmíněný postup HGB. Zajímalo by mne, kde k této informaci její autor přišel. Tento postup je již i v ČR poměrně hojně rozšířen a leckdo by se možná divil, kdo všechno z českých pivovarů jej také používá. Pokud se týká chmelení, tak si každý může složení přečíst na zádové etiketě piva. U Šeráku, tak jako u většiny piv vyráběných v ČR, se jedná o kombinaci chmelových granulí (předpokládám, že čtenáři znají a vědí) a chmelového extraktu. Chmelové granule používané v Holbě jsou zásadně z českých chmelů a pouze druh G90 (opět doufám, že víte, o čem mluvím), žádný import. A nešetříme s nimi. Tedy žádná pouze extraktová hořkost. Opět by mne zajímal původ této zavádějící a nepravdivé informace. A věta: „Nicméně mám nejčerstvější zprávy, že se v Holbě chytli konečně za nos a Šeráčka opět podobřili“ v jednom z komentářů opět volá po identifikaci „zaručeného“ informačního zdroje. Tento zdroj není pravdivý a Holbě nevědomky nebo záměrně škodí.. Za nic jsme se nechytali a náš Šeráček, mimo již tradičních úspěchů na celostátních degustačních soutěžích v posledních letech, zřejmě v roce 2007 překoná hranici 200.000 prodaných hl za rok. Přízeň pivařů v ČR i zahraničí je pro nás největší odměnou a nejlepším vysvědčením.

Všechna naše piva vyrábíme se stejnou péčí a láskou a žádné z nich „nešidíme“ méně kvalitními surovinami nebo nedodržováním technologického postupu. To nám pivovarská čest a srdce nedovolí. Naštěstí nemáme zahraničního majitele, který by nám striktně nadiktoval z čeho a jak vyrábět to „echt“ české pivo.

Abych uzavřel svůj příspěvek. Přátelé, pokud kdokoli z vás bude mít cestu do nebo kolem Hanušovic, ozvěte se mi, prosím, předem na elektronickou adresu (zika@holba.cz) a pokud budete mít zájem, můžeme společně projít pivovar a podiskutovat o pivu osobně u mazáku.

V tomto případě platí: lepší je jednou vidět a ochutnat, než desetkrát slyšet.
Kdo z vás má zájem, elektronická adresa může sloužit i k diskusi. Limitujícím faktorem může být v mém případě dostatek času.

Za „ryzí pivo z hor“ pěkný den a Dej Bůh štěstí
přeje
Vladimír Zíka
www.holba.cz

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 36 komentářů, poslední komentář: 22.07.2013 11:22 Komentovat
šerák Petr22.07.2013 11:22
Dobrý den, nejsem žádnej pivař, dám si max. 4 piva. S Holbou mám následující...
Re: Dobré hanušovické pivo Petr šerák02.09.2011 13:53
Ubec nevíš co je dobrý....pivo šerák je nejlepší a nakej janáček se muze jit zahrabat...
Všechyn otázky směřujte k mé osobě, velmi rád a pravdivě Vám odpovědi vyhledám v práci(pracuji v Holbě) Jerry z Holby15.09.2008 11:41
Rád bych odpověděl tady všem na otázky, ale je jich tu mnoho, a jelikož je článek...
Laciná piva z Holby Tomáš Semrád27.12.2007 14:06
Neví náhodou někdo, zda "laciná piva" od hanušovického pivovaru Holba typu "Lahváč",...
Díky Zbyněk Holan30.05.2007 15:09
Martine díky! Je to skutečně hon neb je zalezlá jako jezevec... Holbě 12° Zdar!
hon na hanušovickou 12° Martin Borský29.05.2007 21:29
Holba 12°je v Králíkách v hospodě s krátkým názvem Bar. Tu najdete na úplném kraji...
Holba na degustaci honza29.05.2007 14:06
me zase prislo, ze nejvice nespokojenosti, da-li se to tak nazvat, jste projevili behem cvrtecni...
Re: Holba 12° Marek Kamlar28.05.2007 20:24
No, tak ten Postilion najdete v Špk asi 20 metrů pod poštou (s kopce dolů). GG tam myslím...
Vyhledávání