Komentáře
článku: Jak uvařit pivo z mladinového koncentrátu
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
skus pouzit vinne kvasinky ak ta tlaci cas tie nedaju pachut droždia.Vraj sa používajú na silnejsie piva
No klasické kvasnice/droždie/nepouži je stoho pekný humus všetko to chytí chuť droždia.Slad som si robil sam podla návodu ,chmel kúpil v lekarni ale kvasnice som nezohnal.Z núdze som použil droždie,ale škoda sladiny a ostatného.Až by si prišiel nato kde sa dajú zohnať daj mi prosím ta vediet
poprosil by som pana zo slovenksa (zberatela ktory vari od roku 2004-neuvideol meno) ci by my neporadil kde zohnat pivovarnicke kvasnice, tiez by som totiz rad zacal varit pivko vsetky suroviny mam ...ale neviem ci pouzit obycajne drozdie alebo kde zohnat original pivovarnicke kvsnice
dakujem
rastafarixxx@post.sk
dakujem
rastafarixxx@post.sk
Jaká je cena mladinového koncentrátu,prípadne na kolik vyjde cena pulitru dvanácky?
Už to zraje.Použil,jsem nerezové kyvety a lahve od BERNARDů.Zakoupil jsem je v Hypernově ve výkupu lahví nyní již za 7kč/ks.
protze se me radko slovak ptal meilem na navod a ja sem omylem smaz jeho adresu tak navod je taky tady
http://www.beers.cz/cesty/1_2000.htm
http://www.beers.cz/cesty/1_2000.htm
Som zberatelom pivných etikiet, tácok a historie pivovarov, ktorá ma fascinuje. Uz davno som uvažoval nad tým ako si uvarit svoje vlastné pivo, až som sa nakoniec rozhodol v septembri 2004. Výsledok bol prekvapujúci, to pivo bolo výborné, nič mu nechýbalo. To dokazuje, že aj ja ako obyčajný laik na varenie piva /samozrejme ako zberatel už niečo viem/ som dokázal spravit svoje pivko.
Odporúčam to každému kto má o to záujem.
Odporúčam to každému kto má o to záujem.
jsem začátečník a budu vděčný za radu, kde nakoupit a co nakoupit. Od mladinového koncentrátu mě částečně odrazuje to, že na polských stránkách s koncentráty jsem v jiné rubrice našel "koncentrát na domácí výrobu" vína zn. Chardonay, z čehož mně, jako člověku z vinařského kraje vstávaly hrůzou vlasy na hlavě. Předpokládám, že totéž se děje sládkům z pivovaru, když slyší o mladinové koncentrátu. Zřejmě bych tedy raději zkoušel rovnou náročnější klasiku.
že bych se v budoucnu chtěl poohlédnout po osivu sladovnického ječmene - třeba by to mělo lepší výnos, než brambory, které nám někdo cizí chodí pravidelně sklízet
a chmel se nekříží ale šlechtí - a to je práce na fůru let - a s odrůdou, kterou mám, jsem zatím celkem spokojen
literaturu o kvasinkach doma mam a možná si odizoluju vlastní kuturu - abych se měl čím chlubit
a výroba sladu v běžných domácích podmínkách je strašně náročná (čas, energie...) s malým možným vyrobeným množstvím a nejistým výsledkem - je tak možné vyrobit si speciální slady, ale holá šílenost zkoušet udělat dostatečné množství českého světlého sladu (probantum est)
--------------
jinak všem doporučuji zapřemýšlet spíše o patentních lahvích ze skla než o PETkách - pet pro pivo není nejvhodnější materiál (pivo i v dokonale uzavřené petce zvětrává přes stěny, o estetičnosti ani nemluvě)... a co se týče problému z usazeninou po vykvašení piva v nádobě - ty odpadnou když 1) pivo necháme dobře uležet - usazenina by měla vydržet na dně po většinu času nalévání 2) nádobu s pivem netransportujeme 3) pivo po transportu necháme opět nějaký čas usadit (nejlépe hodně dlouho)
a chmel se nekříží ale šlechtí - a to je práce na fůru let - a s odrůdou, kterou mám, jsem zatím celkem spokojen
literaturu o kvasinkach doma mam a možná si odizoluju vlastní kuturu - abych se měl čím chlubit
a výroba sladu v běžných domácích podmínkách je strašně náročná (čas, energie...) s malým možným vyrobeným množstvím a nejistým výsledkem - je tak možné vyrobit si speciální slady, ale holá šílenost zkoušet udělat dostatečné množství českého světlého sladu (probantum est)
--------------
jinak všem doporučuji zapřemýšlet spíše o patentních lahvích ze skla než o PETkách - pet pro pivo není nejvhodnější materiál (pivo i v dokonale uzavřené petce zvětrává přes stěny, o estetičnosti ani nemluvě)... a co se týče problému z usazeninou po vykvašení piva v nádobě - ty odpadnou když 1) pivo necháme dobře uležet - usazenina by měla vydržet na dně po většinu času nalévání 2) nádobu s pivem netransportujeme 3) pivo po transportu necháme opět nějaký čas usadit (nejlépe hodně dlouho)
po te, co mi pivo dokvasi, preleji ho do PETek a podle navodu pridam lzicku cukru a necham zrat. Pri lezeni dojde k rozlozeni cukru, kvasinku znovu udelaji CO2 a natlakuji lahve.
Usadi se mi jeste zbytkovy kal na dne (cca 1cm na 1,5l). Pri prevozu se to zkali a ovlivnuje to chut piva.
Zajimalo by mne, jestli to mohu nejak odpustit a jestli nepridu o CO2. Nebo jestli budu zas muset doslazovat. (PS: med tlakuje vic nez cukr a bez cukru to neni dobry vubec).
Preleváni pod tlakem v domacich podminkavh moc nelze, jedine tak podchladit hodne pivo aby se CO2 neuvolnovalovo)
Dik
Usadi se mi jeste zbytkovy kal na dne (cca 1cm na 1,5l). Pri prevozu se to zkali a ovlivnuje to chut piva.
Zajimalo by mne, jestli to mohu nejak odpustit a jestli nepridu o CO2. Nebo jestli budu zas muset doslazovat. (PS: med tlakuje vic nez cukr a bez cukru to neni dobry vubec).
Preleváni pod tlakem v domacich podminkavh moc nelze, jedine tak podchladit hodne pivo aby se CO2 neuvolnovalovo)
Dik
Ja jsem to vyzkousel a mohu jen doporucit. Koupil sem si www.beerresearch.cz 3 testovaci varky po 1 kg a to je pro prvni pivo uplne dostatecne. Aspon jsem zjistil jak je pro mne v domach podminkach narocne zajistit optimalni procesni teploty. Dalsi varky zkusim udelat z sladu a chmele co sme dostali na srazu homebrewingu.
To jestli to je, nebo neni 100% moje pivo, tak to me zas tak nevadi, protoze je to moje hobby a abych pestoval jecmen, krizil chmel, vyrabel slad a vyvijel nove kvasinky, tak na to bohuzel nebudu mit nikdy cas.
Pro mne to moje pivo je, protoze je na tom vzdy co zkazit :-)
To jestli to je, nebo neni 100% moje pivo, tak to me zas tak nevadi, protoze je to moje hobby a abych pestoval jecmen, krizil chmel, vyrabel slad a vyvijel nove kvasinky, tak na to bohuzel nebudu mit nikdy cas.
Pro mne to moje pivo je, protoze je na tom vzdy co zkazit :-)
úplně zatracovat bych extrakty neměl, je to úspora času a energie a všeho, pro někoho možná jediná možnost, ale na svejch důvodech proč já to používat nehodlám trvám :-)
Je mozne, ze extrakty nejsou uplne tim pravym homebrewarskym pocinem. Nicmene se urcite najde spousta lidi, kteri jimi nepohrdnou. Ne kazdy je jako Antenak z Hradce, ktery investoval mnoho tisic hodin a penez do vyvoje a sestavovani vlastniho pivovarku.Proto bych je, tedy ty extrakty uplne nezatracoval.
Honza
Honza
správný název by měl být u tohoto článku "Jak NEuvařit pivo z mladinového koncentrátu" - protože v uvedeném postupu (a není to rizhodně novinka - před drahnou dobou sem to chtěl vyzkoušet, ale z beerresearche mi odepsali toliko, že si mám koupit jejich kalendář) není o vaření piva zmínka; A už vůbec tento článek nepatří do kategorie homebrewing (dovolím si násilně vytrhnout: " ...60 litrů... ...CKT... ...dodává Ústav obvykle 3 až 4 krát v roce... ...připraveno k distribuci... ...10 dní zraje...") - takhle nějak si představuji, že vypadá "vaření" na Velikonočním ostrově, ale pro člověka, který by chtěl "homebrewing" začít provozovat je to akorát matoucí - navíc soudím, že nemalé části domácích várečníků bude vadit fakt, že pivo de facto vařit takto nejde - nýbrž že veškerý jejich úkol se omezí na zajištění správných podmínek pro kvašení prefabrikátu (i sebekvalitnějšího)
Vyhledávání
V minulosti kdy jsem vařil pivo s kamarádem
/je to už dáááávno/ tak jsme používali kvasnice vyrobené
/rozkvašené/ z normálního kvasnicového piva
/za komunistů se ukradlo vše co nebylo přibité a nebo se sehnalo za ůplatek ale o kvasnicích to neplatilo/. Postup:
Koupím kvasnicové pivo donesu domů dodám na 0,5 l cca 1-2 lžíce cukru a počkám až se rozkvasí cca 3-4 dny naředím dalším 0,5 l vody a opět přidám 1- 2 lžíce cukru. Po rozkvašení i druhé dávky cukru cca2 dny použiji na zakvašení 10 l mladiny. Pivo bylo vařené klasicky a o nějakých koncentrátech se nám ani nesnilo. Chmel se sehnal v Žatci a slad jsme si udělali podle literatury z ječmene. Byl to sice proti dnešku středověk, ale pivo se vyrovnalo velmi dobré dvanáctce Jenom to zrání bylo dlouhé u nás to trvalo cca 1-2 měsíce. I když jsme to většinou nevydrželi a vypili již po měsíci.
Zdravím "Homebrewing"
Miki