úvod
homepage

Komentáře

článku: Homebrewing aneb uvař si své pivo

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
1234
 Zobrazit komentáře: podle času

chci si vařit pivko, (Kubelka Karel, 07.03.2005 08:00) celé vlákno | reagovat
Prosím vás,může mi někdo zaslat návod jak si uvařit pivko? děkuji
recept, (Kamil, 03.03.2005 08:26) celé vlákno | reagovat
Rád bych vařil pivo pro svoji potřebu, ale zatím nemám žádný recept.Mohl by někdo poskytnou nějakou inspiraci?
Sám si vařím, sám si peru....., (Milan, 27.02.2005 21:06) celé vlákno | reagovat
komentář k příspěvku Honzy z 18.1.2005
"Právovárečníci" je sice pěkný, ale historický název a týkal se pouze úzké skupiny lidí s právem vařit pivo. Proto si myslím, že teď, když §80 zákona č.353/03 umožňuje vařit pivo de facto každýmu, kdo si na to troufne, ztrácí název právovárečníci na významu. Omlouvám se některým účastníkům, ale domovar mi evokuje slovo samovar a vyvolává husinu. Proč by se v zájmu zachování libozvučné češtiny nemohlo "PIVAŘIT".
Jsem "PIVARNÍK" a doma si pro sebe a sobě blízké "PIVAŘÍM". Už se těším až bude "Spolek pivarníků". Já myslím, že to nezní špatně.
Zároveň si myslím, že obavy před správci daně (od 1.1.2004 celníci) nejsou na místě, protože vaření piva není výroba destilátů, aby se pivo dalo prohnat přes ZEHR (měřák množství vyrobeného destilátu) a zjistit množství uvařeného piva, takže pokud pivarník nebude "mlaskat" a své pivaření přehánět může klidně spát.
Bratrstvo chmelové šišky., (Leon Pavlica, 27.02.2005 20:06) celé vlákno | reagovat
Víc než dohady o názvech by mne potěšil praktický a přesný návod, dávkování, možné zdroje surovin atd. Ty dohady o daních a množství vařeného piva mi v Česku připadají opravdu nepatřičné. Už vidím jak se strachy klepu, že jsem protizákoně uvařil nějakou břečku a ještě z toho zaplatil daň !!! K smíchu.
Bratrstvo chmelové šišky., (Leon Pavlica, 27.02.2005 20:06) celé vlákno | reagovat
Víc než dohady o názvech by mne potěšil praktický a přesný návod, dávkování, možné zdroje surovin atd. Ty dohady o daních a množství vařeného piva mi v Česku připadají opravdu nepatřičné. Už vidím jak se strachy klepu, že jsem protizákoně uvařil nějakou břečku a ještě z toho zaplatil daň !!! K smíchu.
Dva návrhy na pojmenování domácí samovýroby piva., (Čech, 07.02.2005 21:37) celé vlákno | reagovat
A co třeba výraz "Domovárečník", "Pivovárečník" nebo "domácí pivovárečník".Ty anglické výrazy opravdu neznějí dost důstojeně.Já osobně bych se příkláněl k tomu třetímu výrazu "domácí pivovárečník".
Misuratský ondráš, (Peter ROlny, 31.01.2005 17:45) celé vlákno | reagovat
V Líbyi som týždenne varil 20 litrov piva , na sviatky 40 l. Lyžica chmelového extraktu , 1 piksla Biomaltu / švajčiarsky prípravok s obsahom sladu z lekárne/ , 1,5 kg - 2 kg cukru /trstinový z Kuby/ - v lete menej aby bolo menej alkoholické. Toto som varil 3 hodiny, potom sa to stočilo do 20 l bandasky, pridalo sa sušené droždie a za 4-6 dní podľa teploty / ročného obdobia/ to vykvasilo. Okamih dokvasenia sa musel strážiť. Stáčal som do 7 dcl flašiek s káv. lyžičkou cukru - gum. štuple a drotik ako na šampus. To bol misuratský ondráš 10 v lete 12 stupnový v zime.
DLhšie potom doma trvalo privyknúť na bežné pivo.
Pivečko, (Kovar, 25.01.2005 08:17) celé vlákno | reagovat
Jsem také trochu lingvista a tak si dovolím podotknout, že správně česky bychom to mohli nazvat DOMAVAR. Ale lidé neinformovaní by mohli říci co to doma vaříte? Marmeládu, nebo povidla? Né my si vaříme PIVO. Vymyslet název bude možná těžší než samotná várka zlatavého nektaru.
Domovárek á la Sladovna Bruntál, (Zdeněk Matoušek, 24.01.2005 10:05) celé vlákno | reagovat
Projekt Domácího vaření piva nadšeně vítám a přeju mu úspěch. V té souvislosti bych se rád podělil o dojmy z prvního přičichnutí k tomuhle hobby, které skýtá spoustu napětí, nejistoty, ale i odměny z úspěchu. Před zhruba sedmi lety jsem si poprvé připravil pivo z takové soupravičky, které by se dalo po vzoru různých Malých chemiků a Malých biologů říkat Malý pivovarník. Bohužel už asi není na trhu. Šlo o Bruntálské domácí pivo Horal, výrobek Sladovny v Bruntále. Pikslu se sypkým polotovarem na přípravu mladiny, granulí chmele, sáčkem se sušenými pivovarskými kvasnicemi a podrobným a srozumitelným návodem jsem si jednoduše v Bruntále objednal na dobírku poštou (adresa byla Sladovna, s.r.o. Karolíny Světlé 1 Bruntál 792 01). Za mladinovou pánev mi sloužil čistý velký kastrol, za kvasnou káď nově koupené plastové vědro, spilku představoval chladný špajz s teploměrem, kde jsem zavíráním či pootvíráním dveří reguloval teplotu, aby se pohybovala v optimálním rozmezí (vařil jsem tedy pouze v zimě), a roli ležáckých sudů už hrály lahve s patentními uzávěry. Pár týdnů do ochutnávky bylo krásným obdobím naplněným napětím, zvědavostí a nedočkavým těšením se na "pivobraní" s pár přáteli, a při tom množství vlastně okamžité vypití. Stálo to za to. Nemám srovnání, hodnocení výsledku je tedy velice relativní, ale znáte to: co si uvaříte (vyrobíte, smontujete, vypěstujete atd.) má pro vás vždycky zvláštní hodnotu bez ohledu na stupeň dokonalosti. Domácímu vaření piva zdar! A ještě poznámka k českému označení - přikláním se k návrhu "domovar" a z toho odvozeného "domovárek" a "domovarníci".
ad národní obrozenci, (Jiří Pexa, 24.01.2005 09:08) celé vlákno | reagovat
Zdá se mi, že varianta "domovárek" by mohla být přijatelnější ?
Ještě k množství, (Jarek V., 19.01.2005 22:15) celé vlákno | reagovat
Omlouvám se, jestli ten můj příspěvek vyzněl švejkovsky J, neměl jsem to v úmyslu, spíš jsem chtěl poukázat, že při troše smůle se může člověk dostat do konfliktu.
PS) ta švejkovina je ale už přímo obsažena v zákoně, on totiž hovoří o množství uvařeného piva, ale de facto je uplatnitelný pouze na pivo které je ve sklepě případně spilce. Pivo se na rozdíl od vína vaří a pije většinou s prodlevou 45 – 60 dnů. Tedy když mám zásoby 200 litrů, tak je otočím za rok 5 – 6. Proto možná nastavili hranici na 200 litrů a ne 1000 l.
Jinak jsem samozřejmě pro aby byla jasná a stabilní pravidla, ale mám míň optimistické zkušenosti s ovlivněním novel ve prospěch malých a „bezvýznamných“. Lidé vařící si pivo se vůbec nedají srovnávat s dobře organizovanou, tradiční, slyšitelnou silou malých vinařů.
Poznámka ke zvýšení limitu pro vinaře, (Borowiec, 19.01.2005 13:25) celé vlákno | reagovat
Ke zvýšení limitu unás došlo proto, že v jinych zemich EU byl limit vyšši a naši vinaři na tento rozdíl poukazovali. Limity pro pivo neznam, ale jaky je v jinych zemich EU lze zjistit. Jinak jsem proto, abychom se stále měné chovali jako dobrý voják Švejk, který po svém zatčení požadoval panáka slivovice, a jsem pro oficiální zvýšení limitu v poměru kolik se u náš pije piva a vína.
Vinari, limity a zakonodarci, (Honza, 19.01.2005 10:00) celé vlákno | reagovat
Je pravda, ze vinari ted maji limit 1000 litru. Problem asi bude vysvetlit zakonodarcum, ze jsou u nas i lide, kteri si chteji varit pivo, kdyz si ho prece mohou koupit za 2,90. Kdyz clovek nyni zacne s homebrewingem, tak ten limit 200 litru mu snad bude stacit na to, nez se treba dojedna zvyseni limitu.

Jinak si nemyslim, ze by to u nas chtel nekdo obchazet.
SPD, (Kovar, 19.01.2005 07:44) celé vlákno | reagovat
Pokud vím tak vinaři měly donedávna limit 500 l a od 1.1.2005 jim to zvýšily na 1000 l vína bez daně. Co takhle než myslet česky (JAK TO OBEJÍT), navrhnou zvýšení limitu v zákoně také na 1000 l piva. Argumentovat třeba, tolik medializovanou spotřebou piva na hlavu v ČR. Má osobní spotřeba piva za lonský rok byla 370 litrů. Manželka se také někdy napije, oba máme rodiče. Takže si myslím, že těch 1000 l je tak dostačující.
Pravovarecnici:)), (honza, 18.01.2005 22:58) celé vlákno | reagovat
Jo, to by se mi libilo. Sice to znamenalo v minulosti neco jineho, ale Spolek domacich pravovarecniku zni hezky:). i kdyz k te historii. Maly cvicny pivovarek snad bude koncem unora, takze kdyz si tam budeme cvicne varit, bude to na zpusob dob minulych...hm,neco na to je:))

Jinak samozrejme diky vsem za rady a napady

Honza
Příspěvek, (Jarek V., 18.01.2005 22:23) celé vlákno | reagovat
S tou SDP je to skutečně tak, že jsme osvobozeni do 200 litrů, ale musíme se ohlásit CU.V případě zvolení cesty registrace na FU může hrozit nutnost platby DPH s ceny obvyklé a určitě řada kontrol. Celníci to stejně někam založí, případně se přijde podívat pár zvědavců nebo vyžírků. (Těm druhým se dá nějakej patok a už NIKDY nepřijdou a s těma prvníma se dá určitě domluvit). Jinak samozřejmě mají pravomoce pročmuchat prostory a když najdou víc jak 200 l tak budem večer na Nově. Řešením je snažit se doma nemít více jak 200 l. Pro obejití citace o sobách blízkých by bylo nejrozumnější toto zařízení umístit do společných prostor ( klub, hasičárna), tam uvařit, a dodělat doma. Tak jak níže citovaní francouzi, respektive tak jak se to dělalo v minulosti u nás a v podstatě všude (tzv. právovarečné domy a jejich společné pivovary).
Jinak název si beru za domácí úkol, jinak mě napadá něco na způsob ...... českých právovarečníků atd.
Jednak to má punc historie, nerve to uši, dá se i na něco navázat a hlavně už to v názvu obsahuje slovo Právo.
Nedělám si totiž žádné iluze, že český berní úředník a jihoafrický ředitel nějakého pivovaru se budou v klidu dívat na to , jak si nějaký obyčejný Čech vaří svoje pivo za 1,50 Kč a nekupuje jejich za 18 -25,-
Do 1.1.04 se o domácí výrobě piva v zákoně o SD vůbec nemluvilo a praxe byla taková, že když neprodáváš, tak si vypij co si uvaříš.
Dnes je to už 200 litrů a nikde se o tom ani nemluvilo a za chvíli to může být 50.
spotřební daň z piva, (Standa Jakoubek, 18.01.2005 10:24) celé vlákno | reagovat
tak jsem kouknul na net a v zákoně 353/2003Sb. se píše (ctrl+c - ctrl+v) toto :

"§ 80 Plátce daně z piva
(1) Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní domácnost33) vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její domácnosti, osob jí blízkých33) nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.
(2) Fyzická osoba, která vyrábí pivo podle odstavce 1, je povinna bezodkladně oznámit celnímu úřadu datum zahájení výroby, místo výroby a předpokládané množství vyrobeného piva za kalendářní rok.
(3) Pokud fyzická osoba poruší podmínky stanovené v odstavci 1, je povinna se zaregistrovat jako plátce nejpozději do 15 kalendářních dní ode dne porušení těchto podmínek."

to by mě zajímalo - pochopil jsem to dobře, že i když si člověk vaří pivo pro sebe, stejně to musí celnímu úřadu hlásit ?
Placeni SPD, (honza, 17.01.2005 09:37) celé vlákno | reagovat
Nerad bych se pletl. Myslim, ze "vystav" piva do 200 litru za rok je osvobozen od SPD. NA rozdil od vinaru, kteri maji litru tisic.
Honza
Domácí varna, (Kovar, 17.01.2005 07:48) celé vlákno | reagovat
Uvažuji již několik let o domácím varu, ale rád bych se zeptal jak je to s placením SPD. To se přeci musí platit , nechci aby ke mě přijela zásahovka a byl jsem vláčen médii jako nějaký obr gangster, jak to vídáme v TV. Děkuji.
Ach ta cestina:), (Honza, 17.01.2005 00:02) celé vlákno | reagovat
Dekuji vam vsem za podnetne napady. Nektere se daji i vyslovit:), nektere vystihuji tu ci onu cast podstaty. Ono americke(anglicke) hombrewer a nemecke hobbybrauer to rikaji cele- domaci sladek, hobby sladek. Nejak jednoduse vyjadrit jak to cast domaci,amaterskou, hobby a to sladkovani:).

A navic, pokud bychom zalozili Spolek, Klub ci dokonce Asociaci, zkuste si dosadit navrhovane nazvy / treb au Jirky Spolek Domovaru:))

Jeste jednou diky za napady:)))

honza
1234
Vyhledávání