úvod
homepage

Homebrewing aneb uvař si své pivo vytisknout článek

Přidáno: 14. ledna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,82 hodnotících Hodnotících: 65 počet zobrazení Zobrazeno: 21334x

Někteří na to myslí kudy chodí, jiní si hledají cestičky jak začít. Jsou mezi námi ale i tací, kteří se do toho vrhli po hlavě a nelitují, výsledek stojí určitě za to. O čem je řeč? No přece o homebrewingu, neboli domácím vaření piva.

Jak kdysi trefně v jednom článku poznamenal ing. Miloš Hrabák, vedoucí Vývojového střediska Výzkumného ústavu piva a sladu v Praze: "vyrobit si vlastní pivo - není nic jednoduššího". Myslel to samozřejmě s nadsázkou. Článek, a tím vlastně i popis, jak takové pivo uvařit, najdete ZDE.

Ačkoliv to tak může vypadat, uvařit dobré pivo zas tak úplně jednoduchá záležitost není. Vyprávět by mohli ti, co to již zkusili. Ale většina z nich svorně tvrdí: " rozhodně to za tu zkoušku stálo".

Ve světě je homebrewing zcela běžná věc. A i takové země, které na první pohled pro nás nevypadají nijak pivně zajímavě, jako jsou Spojené státy, Itálie nebo Japonsko, mají své celonárodní organizace, místní kluby, vydávají si časopisy a organizují soutěže. Svět homebrewingu si žije svým bohatým životem. Samozřejmě, že jednotlivé organizace se liší velikostí a vyvíjenou aktivitou, ale i v takové Itálii najdete přes sto lidí, kteří už homebrewingu propadli. Každé léto si organizují celonárodní degustační soutěž na pivní kategorii, kterou si předem vyberou. Lorenzo Dabove, o kterém jsme u nás už psali (článek ZDE)a který tomu všemu v Itálii velí, nám přislíbil článek,kde nám přiblíží homebrewing Apeninského poloostrova. Největší, nejpropracovanější, nejorganizovanější a nejaktivnější jeAmerican Homebrewers Association, zkráceně AHA (odkaz ZDE), která sdružuje na deset tisíc členů. Stovky místních klubů i jednotlivců však mají situaci značně usnadněnou. Po celých Spojených státech najdete desítky obchodů, které vám nejen že poradí jak začít, prodají vám základní suroviny, ale též umožní hladký přechod od "kastrolové" výroby až po minipivovar. Nebyla by to "země neomezených možností", aby se zde neudály příběhy, které jako by vypadly z příručky "Jak s jedním dolarem přijít ke štěstí". Opravdu zde najdete několik, troufnu si říct až desítek pivovarů, které začínaly jako garážová záležitost a dnes jsou to pivovary s výstavem až několik set tisíc hektolitrů ročně. Namátkou jmenujme New Belgium Brewery z Fort Collins v Coloradu, Sierra Nevada v Kalifornii, Rogue (Kalifornie), a třeba největší pivovar z nejmenších,Samuel Adams z Bostonu.

Ono ale také v jejich případě většinou platilo i jiné přísloví - být ve správný čas na správném místě. Právě 80tá léta minulého století byla obdobím "pivního probuzení" Ameriky. Vznikaly tisíce brewpubů po celé zemi, aby jich postupně bylo mnoho zavřeno, jen co majitelé zjistili, že to není jen Klondyke, ale taky velká dřina. Dodnes ale města jako San Francisco, Portland Seattle, nebo Denver jsou centra, kde najdete těchto brewpubů i desítky. Pro srovnání- Praha jich má dnes osm: U Fleků, Novoměstský pivovar, Pivovarský dům, Svatý Norbert, Richter Pub, U Bezoušků, Chýně a posledním je U medvídků(oficiální zahájení v březnu tohoto roku). Byly tu i jiné, ale jejich činnost vzala rychlého konce.

Činnost AHA je velice pestrá a má co nabídnout jak nováčkům, tak i ostříleným borcům. Každý si zde opravu najde to své. AHA se rozrostla do té míry, že má několik sekcí - od vydávání knih a časopisů, pořádání degustačních soutěží, tak formování profesních organizací. Stačí se podívat na jejich webové stránky beertown.org. Je též součástí nově utvořené organizace Brewers Association, která zastřešuje největší americký pivní festival Great American Beer Festival v Denveru v Coloradu, pořádá největší profesní konferenci (link ZDE), největší degustační soutěž na světě(link ZDE) - National Homebrew Competition(NHC). Mimo jiné do jejich aktivit spadá i zabezpečení nejprestižnější mezinárodní degustační soutěže, World Beer Cup (link ZDE), které se pravidelně účastní i naše pivovary. Zastavme se ale na chvíli u NHC, protože ta mě inspirovala k tomu,abych o homebrewingu začal vůbec uvažovat.

NHC, největší degustační soutěž z největších - koukám, kolik těch superlativů už dnes bylo:), vloni opět povyrostla. Zúčastnilo se jí přes tisíc příznivců tohoto zajímavého hobby,kteří zaslali přes pět tisíc vzorků svých piv. A to už je nějaká soutěž. A právě při čtení o této soutěži mě tak napadlo, kolik lidí by asi soutěžilo u nás.A kolik lidí se homebrewingu asi u nás věnuje.

Říká se, že se má začít od píky. Zde by to nejspíš mělo být vlastní označení homebrewing. Zní tak nehezky česky, náhrada v rodném jazyce k tomu nejspíš není. Tedy on by i český výraz byl, ale jaksi mi v uších zní hůř než ten původní. No řekněte: domácí pivovaření, domo-pivo-vařba, pivní kutilství a podobné nápady. Pokud by vás napadla náhrada za ten originální název homebrewing, čti "houmbrúving", podělte se s námi prosím v diskusi pod článkem.

K úspěšnému pokusu o domácí pivní hobby potřebujete několik věcí. Tou první jsou samozřejmě suroviny, bez toho byste něco těžko uvařili, za další je to výrobní prostředek, ať už kastrol, nebo sofistikovanější vybavení. Pak už máte časem pivo, potřebujete ho s někým vypít, abyste věděli, jak jste dopadli. A na závěr se hodí, když se máte s kým poradit o tom,proč něco nevyšlo, nebo to probíhalo jinak, než jste očekávali.

Abychom vám celou situaci usnadnili, mysleli jsme na všechny výše uvedené body. To znamená, že pro vás máme připravené suroviny, ať už český slad z různých sladoven, domácí chmel díky pochopení Svazu pěstitelů chmele a firmy Bohemia Hops, i nějaké ty kvasnice se najdou. A vody máte všichni nejspíš dost. Pro ty, kteří by chtěli experimentovat s cizími pivy, máme objednán slad z Bavorska, chmel ze Spojených států, sušené kvasnice z Belgie a Velké Británie.

Nejsložitější částí se zatím jeví být pivovárek. Pivo se sice dá uvařit i v hrnci na plotně, ale má to svá omezení. Díky jedné, zatím nejmenované firmě, bychom ale koncem února měli mít malý pivovarský trenažér s varničkou na 35 litrů. Jak to vše dopadne, vás budeme průběžně informovat.

A na závěr přichází to nejjednodušší. Díky našim pravidelným degustacím, Spolku znalců piva (link ZDE), máme dokonalé zázemí na to, abyste věděli, jak jste se svým pivem vlastně dopadli. I když vzhledem k tomu, že ochutnávka vlastního výtvoru je vždy ta nejlepší část celého snažení, k degustaci vašich vzorků nás nejspíš nebudete potřebovat. A protože každý tu a tam potřebuje nějakou tu radu a pomoc, připravujeme na našem webu emailovou konferenci a lepší diskusní fórum. Navíc máme přislíbeno od několika profíků z provozů různých pivovarů, že nám vypomohou s řešením vašich rébusů a problémů.

Takže jak to tak vypadá, nic vám nebrání v tom,abyste se směle pustili do svých prvních nesmělých, pivně samostatných pokusů. Ale ono to ještě není všechno.
Člověk je tvor společenský a rád se sdružuje. A protože jsme si říkali, že byste třeba i rádi potkali další takové, kteří se věnují stejné zálibě, vyhlašujeme na konec února "První homebrew workshop". Nenechte se děsit tou záplavou angličtiny. Nejde o nic jiného,než o setkání, řekněme pracovní, které bude doplněno odborněji laděnými přednáškami. Zatím se určilo jen to, že celý workshop proběhne v sobotu (s největší pravděpodobností tu poslední únorovou), bude obsahovat sedm přednášek: vaření piva obecně, vybavení pro homebrewing, chmel, slad, uchovávání piva, degustace piva, ochutnávka piv již aktivních homebrewářů, kvasnice(Změna programu vyhrazena). Celé se to bude konat v hospodě V cípu, kterou najdete v ulici V cípu (hned za hotelem Palace v centru Prahy)a začátek nebude dřív než v 11 hodin. To proto, ab v klidu a bez obav stačili přijet i mimopražští. V ceně,která ještě nebyla stanovena, bude oběd, piva na degustaci, přednášky, nealko občerstvení, suroviny pro 20 litrovou várku světlého piva českého typu, základní informačně vzdělávací materiál. Naše představa je taková, že by to mělo být setkání lidí stejného zájmu, nabité spoustou užitečných informací, doplněné výměnou zkušeností. Kapacita hospody je 70 míst pro vzdělávací akci. Maximální "sardinková" výtěžnost hospody je ale dobrých 120 lidí. Takže se nebojím, že by na někoho nevyšlo místo. Podrobnější informace přineseme v blízké době v dalším z článků.

Co říci závěrem? Snad jen to, že pro ty, kteří mají soutěžní ambice, máme připraveno malé překvapení: nulté degustační klání českého homebrewingu, které by se mělo uskutečnit v půli dubna společně s přehlídkou restauračních pivovarů na zatím neurčeném místě v Praze. Každý, kdo bude mít zájem, může poslat své světlé pivo českého typu (přesnější specifikace později)doma uvařené do soutěže. Degustační komisi budou tvořit jak profesionální degustátoři, tak vy, naši čtenáři, kteří se pravidelně zúčastňujete našich degustací Spolku znalců piva. Měla by to být soutěžní degustace od pivařů s pivařema pro pivaře. Pro všechny ty, pro které není pivo jen chlazená desítka v lednici. Pro ty, pro které pivo znamená víc. Ušlechtilou zábavu, povznesení mysli i ducha, rozšíření si obzorů.

A protože to bude soutěž, první tři místa dostanou i nějakou tu cenu, diplom a čestné místo v našem homebrewingu. Také nás budou zastupovat na největší degustační soutěži doma vařených piv na světě, v NHC (odkaz ZDE). Ale o tom více a podrobněji až jindy. Dnes toho bylo popsáno až dost.

Kdo by měl předběžně o homebrewing zájem, nechť nám napíše na email redakce: redakce@svetpiva.cz , ať o vás vůbec víme. Těšíme se na společná setkání při objevování světa piva domácího vaření.

Dej Bůh štěstí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 66 komentářů, poslední komentář: 08.03.2007 17:06 Komentovat
Pragold vs. Zlatý anděl Luděk08.03.2007 17:06
... a jak se to vyvíjí se Zlatým andělem, Honzo?
Pragold zatim ne honza07.03.2007 23:35
dnes jsem ziskal informaci, ze sice prestavba restaurace probiha dal, nicmene stavba pivovaru ma...
Platnéřská tom03.03.2007 09:23
Existuje už i pivní tácek.Stojí za tím firma B-Kontakt,která dodává minipivovary hlavně...
šup sem s novými informacemi Tomáš Semrád02.03.2007 23:05
Tak honem, honem Zbyňo, chceme horké pivní informace, ať se máme na co těšit! Z Brna do...
Pragold Zbyněk Holan02.03.2007 14:49
V Platnéřské 9 skutečně probíhá rekonstrukce bývalé hospody. Že by tam chystali...
Nový mini v Platnéřské? Luděk26.02.2007 19:44
Na té adrese je New Clementinum, franc. restorán. Za rohem je mj. rest U Rudolfina. Jsem...
nový minipivovar tom26.02.2007 18:03
Nový minipivovar Pragold snad vzniká v Platnéřské 9 ,Praha 1 na místě bývalé restaurace...
Pražské minipivovary-nejpřesněji Zbyněk Holan25.02.2007 22:23
V Praze jsou tyto pivovary, podle městských částí: Praha 1: U Fleků - Křemencova ul....
Vyhledávání