úvod
homepage

Komentáře

článku: A co takhle dát si radler, čeští pivaři?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

moje kombinace, (rožís, 25.08.2010 15:51) celé vlákno | reagovat
asi se budete někteří kopat do hlavy :-)), ale ačkoli jsem velice mlsnej a srdeční pivař, tak si párkrát za rok dávám na nějakých náročných akcích v hospodě pivo s redbullem. kdysi mě napadlo to smíchat a kdo neochutnal nevěří, že se to dá pít, ideální kombinace upít z půlitru dvě deci a dolít, pozor na opačnej postup – zvláštní je, že když se dá nejdřív redbull a pak dočepuje pivo, tak většinou pěna zhnědne a neni to vůbec k pití. neříkám, že je to pivo, ale mě to třeba chutná víc než samotná ta limonáda a když jsem unavenej a potřebuju trochu energie navíc, tak neváhám.
Radler, Russen, Diesel, (Jiří Jobánek, 03.08.2004 08:07) celé vlákno | reagovat
Radler na našem trhu není zase až takovou novinkou. Poprvé jej u nás krátkodobě vyráběl, v první polovině 90 let, pivovar Herold. Tento výrobek se jmenoval Herold Mix (byl směsí grepové, nebo citronové limonády a piva, tuším v poměru 1:2).
Jak píše Tomáš Semrád, radler je u naších německých i rakouských sousedů očividně velmi populární a jeho popularita má zdá se vzestupnou tendenci. Téměř každý větší pivovárek má radler ve svém sortimentu a snad každá pivnice jej má na nápojovém lístku, někdy i ve více variantách. Vždyť i v tak slavných mnichovských pivnicích jako je Hofbräu, Augustiner Keller, nebo Löwenbräu Keller dnes můžete omylem u výčepního pultu sáhnout po tupláku radleru. Např. ve slavném Hofbräu, nebo v Augustineru jej připravují přímým "nařezáním" limonády a piva přímo na čepu. Radler je skutečně nejčastěji směsí běžného světlého ležáku a citronové šťávy v poměru 1:1. Avšak existují i další variace na výrobky typu radler. Zdá se, že čím dál větší popularitu si získává kombinace pšeničného kvasnicového piva s limonádou, kterou Němci rozmarně označují jako Russen. Tatoto kombinace si našla své příznivce i v Rakousku, vyrábí ji pivovar specializující se na pšeničná piva zn. Edelweiss v Kaltenhausenu. Jiný rakouský pivovar Puntingamer vyrábí rádler z bylinkové limonády /Almradler/. Odpornou módou se stala směs piva a coly označovaná jako Diesel. Jinak směs piva a limonády (popř. coly) není ničím neobvyklým ani ve Francii, v supermarketech si tento výrobek můžete zakoupit pod označením Panche. Sám nejsem rovněž příznivce těhto nápojů, ale mám- li je brát jako prostředek k uhašení žízně, nemám námitek. V takovém případě doporučuji volit šťastnější variantu ve formě typu Russen. Večer strávený ve společnosti radleru si však skutečně představit nedokážu, to Radši pivo nealkoholické :)
PS: Neházejte radler do jednoho pytle s ochucenými pivy, jako belgický Kriek ap. Nemají skutečně nic společného.
Re: Radler, Russen, Diesel, (Natálka, 21.08.2010 18:11) celé vlákno | reagovat
Ahoj,
píšeš,že si např. Diesel můžeme koupit ve Fr.pod názvem Panche. Nevíš,zda se dá Rudler koupit i u nás v supermarketech?
Děkuji za odpověď:)
Reakce autora - dovětek, (Tomáš Semrád, 06.08.2004 13:58) celé vlákno | reagovat
Jsem velmi rád za reakce, konečně zase probíhá nějaká bouřlivější diskuse. Ale mám tak trochu pocit, že se jedná o nepochopení smyslu textu. Smyslem článku na téma radler nebyla propagace tohoto nápoje a jemu podobných na úkor klasického českého piva a českých pivařů. Spíše mně šlo o to, že na našem pivním trhu existuje určitý nevyplněný prostor, místečko, které by mohly vyplnit tyto typy nápojů. A je určitě škoda, že se nicmoc takového u nás nevyrábí...Cílovou skupinou pro radler nejsou a nikdy nebudou klasičtí čeští pivaři, ale třeba ženská část populace a mladí co rádi experimentují a zkoušejí. Pro takové typy zákazníků je radler určen především. V tomto úhlu pohledu je to potřeba vidět. A určitě není nápoj zvaný radler určen k celovečernímu posezení "u piva". Ten se hodí k úplně jiným příležitostem a místům a ne do klasické hospody či "na bečku"...Myšlenka na napsání tohoto článku vznikla na základě mojí osobní a velmi kladné zkušenosti s tímto pivním mixem. A vězte, že v restauraci, která je součástí aquaparku v Laa, kde jsem tento nápoj zkusil a v níž jsem seděl cca hodinku, si dalo radler velké množství mladých lidí. A většina jich byla z Česka. Takže až tak špatné s radlerem ze strany českých konzumentů to asi nebude. Některé reakce na můj text (např. ze strany sládek CZ) ve mně vyvolávají pocit, že dotyčný či dotyční porovnávají a srovnávají radler s klasickým pivem a to prostě nejde....Je to přece úplně něco jiného. I já jsem velkým příznivcem klasického piva, ale proč nezkusit i něco jiného. Třeba pro získání zkušenosti a pak už závisí na nápoji XY zda to ještě někdy zkusím nebo holt už nikdy více. A co se týká výroby radleru ze strany českých pivovarů, pak si myslím že to není vůbec od věci vzhledem k popularitě těchto typu nápojů v zahraničí a možnému rozšíření obchodních aktivit a tudíž z toho vyplývajícího zisku a vyplnění výrobních kapacit. S pozdravem a ať žije poctivě vařené české pivo!
Radler - další varianty, (Borowiec, 05.08.2004 17:43) celé vlákno | reagovat
Pivovar Mahr´s Bräu letos nabízí tři druhy nápoje Radler kromě Zitrone také Himbeer a Holunder, takže silze vybrat různé chuťi. Radler skutečně má v Německu respekt a příznivce, takže jej neopominou i malé rodinné pivovary, které udržují mimořádně vysokou kvalitu piva. U nás tradici nemá a může vyvolat až posměšné reakce. Osobně jej nepiji a co se osvěty týče raději bych věnoval energii na popularizaci řady speciálních piv, jaké se vaří v oblasti od Norimberka po Bamberk označovaném jako Franky.
České pivo, (Skoty, 05.08.2004 11:58) celé vlákno | reagovat
Zdravím, nejdříve bych chtěl pochválit tyto stránky věnující se pivnímu světu. Možná v designu chybí trocha tradičnosti viz www.pivson.cz, ale i tak je to povedené. Co se týká článku co takhle dát si Radler tak jsem to ještě v životě neochutnal a v blízké době se ani nebudu o to pokoušet. Vyznávám totiž tradici českého piva a jakékoliv jeho další kombinaci nějak nemusím. České pivo je české pivo a jeho tradici musíme zachovat. A jak říkal, autor Monthy Pythonů tak už bychom se měli začít bát o české pivo, protože z velké části je v rukou zahraničních pivovarů. Ale snad to nebude takový problém. Prostě a krátce v současné nabídce pivovarů si s přehledem vyberu. Nejraději mám točené pivečko z vlastní pípy, tlakované starou pumpičkou s ustřiženým šlahounkem - to nemá chybu. Představit si že mi z toho jednou počete limča s příchutí Bernarda dvanáctky ;-). Jinak říká se že se má ochutnat skoro všechno tak proč ne - nikomu to určitě zakazovat nebudu. Ale raději bych viděl české pivo ve světě než naopak. Alespoň jedna tradice by nám ve světě globalizace, evropské unie a terorismu mohla zůstat. Protože kdyby ti teroristi a na blízkém východě chlastali české pivo tak by je v životě nenapadlo to co právě dělaj a proto rozšiřme české pivo i do těchto zemí!!!!
Reakce autora, (Tomáš Semrád, 04.08.2004 07:01) celé vlákno | reagovat
Díky za reakce. Naprosto souhlasím ve věci, že na našem pivním trhu je zatím bohužel rozhodující zisk a peníze. Velmi by mě ale zajímalo jaký zisk mají pivovary z prodeje takových levných nápojů, které zase já osobně pivem nenazývám, vzhledem k tomu, že za takovou cenu nemůžete vyrobit pivo. Když se podívám na cenu, za kterou se tyto takypiva prodávají v obchodě a odečtu z této ceny např. DPH, spotřební daň, dopravní náklady..tak nevím co je to za zisk...No v Česku je ale možné všechno, třeba mě někdo z branže přesvědčí...Stejně jako ty, preferuji na prvním místě, pak dlouho nic, přírodní pivo. Pokud možno nepasterizované, nefiltrované a z malých pivovarů. Jsem toho velký fanda. Avšak si myslím, že pivní trh ať se to někomu líbí nebo ne, je velmi široký pojem a vzhledem k trendům dnešní doby by takové nápoje jakým radler je, své místo v něm mít měli. Čím širší nabídka piva a pivních nápojů, tím si myslím, že to je pro zákazníka zajímavější a pak záleží jen na něm samotném co si vybere. I přes tyto pivní nápoje se získávají noví pivní zákazníci...Holt v dnešní globální době pivovary s čistým pivem nevystačí....Přes moji kladnou zkušenost s radlerem zůstanu nadále věren poctivému českému pivu z malých pivovarů. Bylo to pro mě milé zpestření a rozšíření si obzoru. A taky si nedělám iluze, že piva jakéhokoliv typu včetně plzeňského, jsou v současnosti vyráběna z čistě přírodních ingrediencí. .. I když přímo v pivovarnictví nepracuji, vzhledem k mé profesi hydrogeologie do problematiky kvality zdrojů vod např. i pro výrobu piva trochu vidím, takže vím, že někteří výrobci, kteří nazývají jako zdroj vody artézské studně, nemají ani šajn co to je artézská voda.....
Ještě malé doplnění,, (Sládek CZ, 03.08.2004 01:37) celé vlákno | reagovat
míchaných, rádoby piv jsem měl šanci odzkoušet hned několik, celosvětově. Nezavrhl jsem určitě víc jak polovinu, ale zkusil jsi někdy strávit večer v příjemné společnosti, popíjející nějakou z těchtole alternativ namísto regulerního piva. Já ano, pouze jednou a naposled. Chybami se člověk učí a konzumace umělé hmoty je jednou z těch příčin, která mě drží hned několik kroků nazpět od propagace možných výrobků řemesla, které mne živí.
Vážený autore Tomáši,, (Sládek CZ, 03.08.2004 00:55) celé vlákno | reagovat
snad by se tento druh nápoje (odmítám to nazývat pivo) mohl stát alternatiovou za levná, "řetězcová" piva. To se ale sotva stane, protože obchodní část (rozuměj ziskovost) zcela převažuje nad ostatními aspekty. Při objemech plánovaných pro ČR zcela jistě.
Mám už teď problém nazývat některé, "dříve nedostupné" (nevím proč, ale specialně belgické nápoje), pivo, především ve vztahu k tradici či Reinheitsgebot. Ať už je Tvůj názor jaký je, já mám pivo pořád za zcela PŘÍRODNÍ nápoj, prostý všech vylepšovacích ingrediencí, o čemž v případě Radler & Co. nemůže být ani řeč.
A snad právě proto bych radši viděl naše pivovary vařící kvalitní, tradiční plzeňský ležák, kterého ve světě po hříchu velmi ubývá.
Vyhledávání