Komentáře
článku: PIHA 2012 – pár dní poté...
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
To jako se ma degustacni komise vcelku shodnout? To by tam mohl byt jeden :D :D rozhodovat maji tak ze to urobi statickou gausovku
Na hodnocení barvy a hořkosti by se dle mého názoru neměla hodnocení profesionály příliš rozcházet.
Je nieco ine specifikovat horkost (v ramci IBA alebo kategorie) a napisat svoj nazor na konkretny vzorek. Ked sa napise ze by mohlo byt menej diacetylu vobec to nevylucuje ze to je najlepsie pivo z kategorie. Treba si uvedomit ze na PIHA sa nehodnotilo podla BJCP ale kazdy degustator napisal co si o pive mysli a co by zlepsil. Komentare nemali popisovat pivo, ale mali byt spatna vazna pre sladka a na toto asi vela ludi zabudlo.
degustator1 napise: lak na nechty, riedidlo a degustator2 napise: nice tropical fruit, sweet grapefruit in taste tak si o tom prvom degustatorovi mam mysliet co??? respektive ako domovaric si mam o svojom pive spravit aky nazor????
Prave preto tam nie je degustator iba jeden, takze si mozes dat prec najlepsie a najhorsie hodnotenie. Ide o to aby pri degustaciach fungovalo normalne statisticke rozdelenie (ak by sa vsetci zhodli, tak by tam mohol sediet jeden).
V tomto pripade tam kludne obaja degustatori mohli citit to co napisali, ethylacetat (lak na nechty) tak ako aj etyloburyrat (zuvacka) su velmi podobne estery. Na stranke aroxa su dokonca tieto dve oznacene ako confusion, takze su si velmi blizke.
Kazdopadne hlavu hore, aj ked si nevyhral - homebrewing ma byt hlavne zabava. Skus sa s tym esterom trosku pohrat, casto je dovod velka teplota alebo privelke okyslicovanie. Niekde som aj cital ze nadmerny ethylacetat sa tvori pri fermentacii pod tlakom, ale to asi nie je tvoj pripad.
V tomto pripade tam kludne obaja degustatori mohli citit to co napisali, ethylacetat (lak na nechty) tak ako aj etyloburyrat (zuvacka) su velmi podobne estery. Na stranke aroxa su dokonca tieto dve oznacene ako confusion, takze su si velmi blizke.
Kazdopadne hlavu hore, aj ked si nevyhral - homebrewing ma byt hlavne zabava. Skus sa s tym esterom trosku pohrat, casto je dovod velka teplota alebo privelke okyslicovanie. Niekde som aj cital ze nadmerny ethylacetat sa tvori pri fermentacii pod tlakom, ale to asi nie je tvoj pripad.
nejde o to ci som vyhral alebo nevyhral, toto ma vobec netrapi, skor ma sklamala PIHA, jedna "bublina" ktora u mna splasla. Nebudem sa vyjadrovat ku kompetentnosti degustatorov, ale napisat "hnusna" je fakt odvaha ;-) podotykam riedidlo, lak na nechty, hnusna, odporna sa u predmetneho degustatora vyskytovalo viackrat, odporucam nabuduce menej cichat ? :-)
Uznavam, ze nektere terminy ci slovni obraty vyznivaji drsne a nektere me samotneho prekvapily. Az bude vic casu, zkusim si to vse znovu projit a s lidma promluvit. Na soutezich pivovaru zaznivaji obcas ruzne hlasky, ale pisou se tam jen cisla, slovne se hodnoti jen v zahranici. Mozna je to dan rozhodnuti mit i slovni hodnoceni, ale do budoucna bych se toho nevzdaval. Treba za par let bude nova vlna a generace hodnotitelu a slovni vyjejvy budou jine, pro homebrewaru zkousnutelnejsi a nebudou tolik bolet...:)
Pokud jde o hodnocení, zřejmě na něj má podstatný vliv i osoba a profesní historie dotyčného degustátora.
Osobně jsem u "Stolu degustátorů" narazil na ing. Hrabáka (ředitel pivovaru Vyškov, údajně prošel minipivovary v Rusku i jinde).
Ten mě pochválil za charakter hořkosti a vcelku i za chuť, s tím že pivo označil za "chlebnaté". Po chvíli přisednul jiný degustátor (myslím že je technologem v Krušovicích), který mě za tutéž chlebnatost okamžitě setřel a začal se s ing. Hrabákem přít o tom jestli je z piva cítit autolýza kvasnic, nebo ne, oba na to měli zcela opačný názor.
Pak si má člověk vybrat :-)
Já si to přebral, vzal si to co koresponduje se směrem kterým se chci ubírat a víc se s tím nestresuju
Osobně jsem u "Stolu degustátorů" narazil na ing. Hrabáka (ředitel pivovaru Vyškov, údajně prošel minipivovary v Rusku i jinde).
Ten mě pochválil za charakter hořkosti a vcelku i za chuť, s tím že pivo označil za "chlebnaté". Po chvíli přisednul jiný degustátor (myslím že je technologem v Krušovicích), který mě za tutéž chlebnatost okamžitě setřel a začal se s ing. Hrabákem přít o tom jestli je z piva cítit autolýza kvasnic, nebo ne, oba na to měli zcela opačný názor.
Pak si má člověk vybrat :-)
Já si to přebral, vzal si to co koresponduje se směrem kterým se chci ubírat a víc se s tím nestresuju
Jmena jsou pro celou soutez, jednotlive kategorie se nezapisovaly.
Co se tyce hodnoceni, muyslim, ze vsichni jsou schopni posoudit pivo do te miry, aby to melo vypovidajici hodnotu.
Slovni hodnoceni pokud vim se v CEsku nikde nedela, Byla to snaha vyjit vstrict domovarnikum, aby se neco o svem pivu dozvedeli a nedostali jen cislo.
Co se tyce hodnoceni, muyslim, ze vsichni jsou schopni posoudit pivo do te miry, aby to melo vypovidajici hodnotu.
Slovni hodnoceni pokud vim se v CEsku nikde nedela, Byla to snaha vyjit vstrict domovarnikum, aby se neco o svem pivu dozvedeli a nedostali jen cislo.
Vyhledávání
Co se týče senzorického hodnocení vzorků, jsem naprostý amatér a troufnul bych si hodnotit snad jen barvu a u vůně a chuti bych už byl velice opatrný. Co mě ale zaráží, že ve výsledcích I.kategorie u 6 vzorků z 13 bylo uvedeno u jednoho z degustátorů, že vzorek byl příliš tmavý na pivo světlého typu. Konkrétně vzorek č.I/71, který bych si troufnul co se týče barvy ohodnotit i sám, jelikož byl z mé produkce a byl uvařen pouze z jednoho typu sladu a to moravského světlého a díky své stupňovitosti by měl snad být i jedním z nejsvětlejších vzorků v dané kategorii. Dále bych se pozastavil nad hodnocením hořkosti jednotlivých vzorků, kdy se jednotlivé hodnocení výrazně liší, což bych při složení komise ze samých odborníků a profesionálů nepředpokládal. Konkrétně například velmi drsná(extrémní) hořkost / lehká hořkost. Tímto nechci schazovat vypovídající schopnost a objektivitu výsledků.Každopádně se těším na výsledky dalších kategorií a další podněty do diskuze.