úvod
homepage

Komentáře

článku: Revoluce v Poličce

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Polička, (Franta, 19.06.2013 11:23) celé vlákno | reagovat
Pivovar musím velmi pochválit protože Eliška se hned zařadila mezi mé favority. Letos se chystáme dokoupit pivní chlazení ( no není to krasavec http://www.pivnichladice.cz/kategorie-chladice/vodni-chlazeni/pivni-chlazeni-tayfun-120v/ ) a otevřít takovou malou rodinnou "hospůdku" a tam klasická polička ani Eliška nesmí chybět :)
A jak vůbec Eliška chutná?, (Děkan, 26.12.2010 17:49) celé vlákno | reagovat
V komentářích se diskutuje o všem možném a to nejdůležitější zůstává stranou. Jak tedy vlastně Eliška chutná? Dovolím si k hodnocení použít charakteristiky mých přátel, kteří měli tu čest ochutnat Elišku vzápětí co vtrhla na trh, konkrétně v brněnské hospodě U Míče. Zdeněk - "napoprvé jsem nebyl ani zklamán ani nadšený - čekal jsem černé pivo spíše
více do sucha a kávy jako možná každý z nás, to ale E. není.
Podruhé a potřetí jsem si již docela šmakoval a vpil se - pro mě subj. je
to takový Záviš v černém - převládá sladovost /nikoliv sladkost/ a plné
tělo s ovocnými tóny (višeň ?). Pěna je pěkně hutná, sametová. Pivo je
dostatečně řízné, určitě není těžké a na "13" pěkně pitelné (koneckonců
proti Závišovi, na kterého jsme navyklí, má jenom o pár desetinek obj.%
navíc). Myslím, že se docela pěkně hodí k zasněžené krajině, tj. zimnímu či
chcete-li vánočnímu popíjení.
Budu rád, když budu moci můj subjektivní pohled bez nároku na dokonalost s
někým srovnat". Břeťa - "zdravím,
konečně jsem se dostal k ochutnávce tmavé Elišky z rodiště Bohuslava Martinů. Dle mého názoru se panu Kalužovi podařilo uvařit věru vynikající pivečko. Pří ochutnávce jsem volil nejprve nefiltrovaného Záviše a pak jsem přešel na tmavou 13. Zprvu se mi jevila prázdnější v chuti ve srovnání se Závišem, ovšem jako zkušený pivní gourmet vím, že pravé chutě přicházejí později. Inu udělal jsem si čas a nelitoval jsem. Pivo je velmi svěží, lehké na 13, v chuti se snoubí jemná chuť kávy s ovocnými tóny(to mám rád - jako u anglických ales) a hlavně jemný, hořký konec vybízející k ochutnávce dalšího. Pěna je hustá, smetanová a pivo má jiskru. Je jisté, že 150 dnů zrání se vyplatilo.
Zbývá jen poblahopřát chlapcům z Poličky, takže se tam brzy vypravím." 18.prosince jsem měl tu čest ochutnat Elišku i já a musím konstatovat shodu s výše uvedeným. Dej Bůh štěstí poličskému pivovaru!


Re: A jak vůbec Eliška chutná?, (Lukáš "Elf" Provazník, 27.12.2010 22:57) celé vlákno | reagovat
Ochutnával jsem u nás na Božence. Moc jsem nepochopil to ultra dlouhé ležení, 150 dnů to je pět měsíců pro ležák téměř konvenční stupňovitosti? Celkem mě překvapila barva, která byla opravdu černá, ne tmavá. Zdá se mi, že je to trend posledmní doby, dělat tmavé ležáky jinak, jaksi tmavěji a tím pádem jim změnit i ostatní senzorické vlastnosti. Každopádně Eliška je neslaná a nemastná. V těle je velmi slabá a chuťově málo výrazná, zvlášť pokud přihlédneme ke stupňovistosti a obsahu alkoholu. Nejedná se o špatné pivo, ale taky o žádný zázrak. Pokud by to byla 11°, byla by se svou slušnou pitelností poměrně zdařilím pivem. Já si ovšem na zimní období přestavuju pivo přeci jenom výraznější jak ve vůni, tak v chuti.

P.S.: Ovocné tóny v ležáku nejsou zrovna to pravé ořechové, v případě ejlů je to něco jiného.
Eliška , (Renee, 15.04.2011 19:57) celé vlákno | reagovat
Musim souhlasit.
Od Elišky jsem opravdu čekal více, zejména plnosti. Ta se projeví až po lehkém zteplání piva.
Nejsem odborník na tmavá piva, ale na Poličku mne překvapila vyšší hořkost,kterou preferuji.
Škoda, že to není světlé pivo,tam bych to porovnal se skvělou 16 z Náchoda,která je plná a zároveň hořká a přitom cenu má jen malinko vyšší.
slozeni?, (ladin, 05.12.2010 19:15) celé vlákno | reagovat
Kdyz jsme u toho ultrakonservatismu, tak me napada vzhledem k Policce tradicni otazka. Cukr?
Re: slozeni?, (Huhin, 02.03.2011 10:55) celé vlákno | reagovat
Přečti si ten rozhovor s Karlem Witzem. Z článku je na něho odkaz. Pak už se nebudeš muset ptát.
Káňo!, (Huhin, 02.03.2011 10:54) celé vlákno | reagovat
Proč to navážení do Karla Witze? Já myslím, že to co dělá, dělá dobře. A z žádného jiného pivovaru mi zatím neodepsal říďa, aby mi dal vědět, kde točí jeho pivo. Takže klídek, jo?
Polička, (honza, 26.01.2011 16:20) celé vlákno | reagovat
Poličské pivo má nezaměnitelnou mýdlovo hořkou přírodní chuť. Jednou ročně si ho vždy týden dávám. Myslím to kladně a doporučuji.
Oprava, (pivo, 14.01.2011 00:02) celé vlákno | reagovat
K předchozímu, pardon, samozřejmě v červnu 2010.
Eliška je vynikající, (pivo, 13.01.2011 23:58) celé vlákno | reagovat
Když jsem se v červnu 2009 v Poličce na Dni otevřených sklepů dověděl, že ke konci roku bude překvapení v podobě tmavého speciálu, byl jsem hodně zvědavý a i natěšený na výsledek. Jako dlouholetý konzument - pivní mlsoun, který snad pozná pořádné pivo, musím poličské pivovarské i zde pochválit za to, co uvařili k Vánocům. Nevyjádřím to básnicky, jako ostatní zde, ale Eliška je prostě vynikající ! Lepší tmavé pivo jsem zatím nepil. Závěr je jasný, v Poličce se pivo nemůže nepovést !!!
ETiketu hroznou nemají, (brewers, 16.12.2010 18:56) celé vlákno | reagovat
Etikety zas tak hrozné nejsou, znám jiné pivovary, které mají horší. Např. všude chválený Bernard, ta známá přehnaná hořká voda
Re: ETiketu hroznou nemají, (Jegorič, 19.12.2010 21:46) celé vlákno | reagovat
Tak, tak, dokonce dle mého skromného názoru má Polička jedny z nejhezčích etiket u nás, navíc nepodobné jiným našim pivům. A doufám, že se poličským "obrázkům" vyhnou nějaké trendy-in-inovace...
Eliška z Poličky, (Stanislav Jakoubek, 19.12.2010 09:45) celé vlákno | reagovat
Včera jsem měl to štěstí ochutnat Elišku na Vánoční pivní besídce v Ústí nad Labem a je naprosto dokonalá.
chut, (lada, 07.12.2010 09:54) celé vlákno | reagovat
kdybyste se radsi venovali tomu, jake to pivo je. v clanku je o tom vlastne jenom jedna veta.
Poličku mám rád, (martin Jarošek, 05.12.2010 19:55) celé vlákno | reagovat
Poličku mám rád a mám radost, že ji už čepují i v Ostravě. 13°se budu snažit ochutnat dle možností. Ani mi nevadí, že tradiční pivovar prozatím nevyrábí ale, mild,rye,IPA, ESB, tumba či chibuku. Važme si české tradice, je jí méně než příslovečného šafránu.
Re: Poličku mám rád, (Břeťa, 06.12.2010 06:56) celé vlákno | reagovat
Taky si myslím, že je dobře, že někdo ještě je schpoen vařit a nechat ležet český světlý ležák.Tímto je "Polička" opravdu "speciál".Trochu jsem ten článek nepochopil, jedině ,že jde o něco osobního...
Re: Re: Poličku mám rád, (Jiří Kaňa, 06.12.2010 11:17) celé vlákno | reagovat
Proč osobního? Jen jsem vyjádřil potěšení z faktu, že v mé oblíbené Poličce se po letech striktního odmítání novot odhodlali k obohacení sortimentu.
Re: Re: Re: Poličku mám rád, (Břeťa, 06.12.2010 11:33) celé vlákno | reagovat
Promiň,ale můžeš mi vyjasnit účel této věty,zcela neosobní zbůsobující potěšení....Jenže co se letos nestalo: Karel Witz nejspíš odcestoval na pár měsíců někam hodně daleko (tipoval bych to na Severní Koreu) a když se vrátil, ve sklepě už mu zrál vetřelec.
Re: Re: Re: Re: Poličku mám rád, (Jiří Kaňa, 06.12.2010 11:52) celé vlákno | reagovat
Nadsázka. Pokus o vysvětlení si toho, že se to (soeciály) pořád odmítalo a teď to tu najednou máme. Pan Witz je jmenován, neboť jeho odmítání specialit bylo slyšet především. Severní Korea byla zvolena proto, že je dostatečně izolovaná.
Možná to ale nevyznělo dost absurdně, aby bylo zřejmé, že to nemůžu myslet vážně a že je mi pochopitelně jasné, že se nový produkt zrodil standardní cestou.
dobrá zpráva, (Stanislav Jakoubek, 05.12.2010 09:23) celé vlákno | reagovat
"Regal IPA" v březnu 2073 ? měsíc před mými stými narozenimami? hmm, mám se na co těšit :-) jinak doufám že se mi tu tmavou 13° povede někde potkat. V Poličce pivečko umí, o tom není žádných pochyb.
Vyhledávání