úvod
homepage

Komentáře

článku: Revoluce v Poličce

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

A jak vůbec Eliška chutná?, (Děkan, 26.12.2010 17:49) celé vlákno | reagovat
V komentářích se diskutuje o všem možném a to nejdůležitější zůstává stranou. Jak tedy vlastně Eliška chutná? Dovolím si k hodnocení použít charakteristiky mých přátel, kteří měli tu čest ochutnat Elišku vzápětí co vtrhla na trh, konkrétně v brněnské hospodě U Míče. Zdeněk - "napoprvé jsem nebyl ani zklamán ani nadšený - čekal jsem černé pivo spíše
více do sucha a kávy jako možná každý z nás, to ale E. není.
Podruhé a potřetí jsem si již docela šmakoval a vpil se - pro mě subj. je
to takový Záviš v černém - převládá sladovost /nikoliv sladkost/ a plné
tělo s ovocnými tóny (višeň ?). Pěna je pěkně hutná, sametová. Pivo je
dostatečně řízné, určitě není těžké a na "13" pěkně pitelné (koneckonců
proti Závišovi, na kterého jsme navyklí, má jenom o pár desetinek obj.%
navíc). Myslím, že se docela pěkně hodí k zasněžené krajině, tj. zimnímu či
chcete-li vánočnímu popíjení.
Budu rád, když budu moci můj subjektivní pohled bez nároku na dokonalost s
někým srovnat". Břeťa - "zdravím,
konečně jsem se dostal k ochutnávce tmavé Elišky z rodiště Bohuslava Martinů. Dle mého názoru se panu Kalužovi podařilo uvařit věru vynikající pivečko. Pří ochutnávce jsem volil nejprve nefiltrovaného Záviše a pak jsem přešel na tmavou 13. Zprvu se mi jevila prázdnější v chuti ve srovnání se Závišem, ovšem jako zkušený pivní gourmet vím, že pravé chutě přicházejí později. Inu udělal jsem si čas a nelitoval jsem. Pivo je velmi svěží, lehké na 13, v chuti se snoubí jemná chuť kávy s ovocnými tóny(to mám rád - jako u anglických ales) a hlavně jemný, hořký konec vybízející k ochutnávce dalšího. Pěna je hustá, smetanová a pivo má jiskru. Je jisté, že 150 dnů zrání se vyplatilo.
Zbývá jen poblahopřát chlapcům z Poličky, takže se tam brzy vypravím." 18.prosince jsem měl tu čest ochutnat Elišku i já a musím konstatovat shodu s výše uvedeným. Dej Bůh štěstí poličskému pivovaru!


Re: A jak vůbec Eliška chutná?, (Lukáš "Elf" Provazník, 27.12.2010 22:57) celé vlákno | reagovat
Ochutnával jsem u nás na Božence. Moc jsem nepochopil to ultra dlouhé ležení, 150 dnů to je pět měsíců pro ležák téměř konvenční stupňovitosti? Celkem mě překvapila barva, která byla opravdu černá, ne tmavá. Zdá se mi, že je to trend posledmní doby, dělat tmavé ležáky jinak, jaksi tmavěji a tím pádem jim změnit i ostatní senzorické vlastnosti. Každopádně Eliška je neslaná a nemastná. V těle je velmi slabá a chuťově málo výrazná, zvlášť pokud přihlédneme ke stupňovistosti a obsahu alkoholu. Nejedná se o špatné pivo, ale taky o žádný zázrak. Pokud by to byla 11°, byla by se svou slušnou pitelností poměrně zdařilím pivem. Já si ovšem na zimní období přestavuju pivo přeci jenom výraznější jak ve vůni, tak v chuti.

P.S.: Ovocné tóny v ležáku nejsou zrovna to pravé ořechové, v případě ejlů je to něco jiného.
Eliška , (Renee, 15.04.2011 19:57) celé vlákno | reagovat
Musim souhlasit.
Od Elišky jsem opravdu čekal více, zejména plnosti. Ta se projeví až po lehkém zteplání piva.
Nejsem odborník na tmavá piva, ale na Poličku mne překvapila vyšší hořkost,kterou preferuji.
Škoda, že to není světlé pivo,tam bych to porovnal se skvělou 16 z Náchoda,která je plná a zároveň hořká a přitom cenu má jen malinko vyšší.
Vyhledávání