úvod
homepage

Komentáře

článku: Sním či bdím?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

eisbock, (Honza Kočka, 23.11.2010 23:49) celé vlákno | reagovat
O techto pivech se bude psat vic v souvislosti s prehlidkou desitek v unoru. Tedy o pivech s osmi, ci lip s deseti % alkoholu...

kdyz jsem byl na navsteve ve Schneider Weisse, vypraveli mi pohadkove ladene pribehy o tom, ze do druhe svetove valky meli dva pivovary - v Kelheimu a v Mnichove, ktery na konci valky vybobardovali spojenci.
A ze pivo v zimnich pliskanicich prevazeli na povozech, velky snih, spatna cesta - pivo vymrzalo...coz mi pripomina zkousku Chodovaru. Tenkrat to taky vozili v drevenych sudech, ne?

ted to Sch.W. vymrazuje mesic pri minus 25 z Aventina, tedy 18 polotmave. a dostane 26 tmavou s 12% alkoholu. Ze sta hl dostanou 40hl...
Re: eisbock, (Jiří Kaňa, 24.11.2010 08:46) celé vlákno | reagovat
Jo, to máš pravdu, zní to opravdu pohádkově - že by si Třetí říše za válečných časů mohla dovolit takové plýtvání surovinami a nechat pivovarníky v Kelheimu vařit pšeničnou osmnáctku. Spíš bych to viděl na zásilku speciální vánoční sedmičky pro vyšší důstojníky na východní frontě, kdy zásilka piva se trochu zasekla a vymražením z ní vzniknul báječný desetistupňový Bock...
Kdoví....., (Martin Jarošek, 23.11.2010 15:07) celé vlákno | reagovat
Líh (alkohol) mrzne za mnohem nižších teplot než voda. To je velice zjednodušeně princip výroby eisbocku. Pivovar Chodovar mám rád už od počátku 80.let, ale v poslední době se mi zdá, že kvalita jejich výrobků počíná povážlivě upadat. Zatímco jsem si před pár lety na jejich láhvovém kvasničáku pochutnal, před měsícem jsem byl tímtéž pivem značně zklamán.Polotmavý neutrální, podezřele čirý mok mi příliš nefiltrované pivo nepřipomínal. Neoslovila mne ani točená třináctka, která kdysi bývala lahůdkou. Nedošlo v Chodové Plané k nějaké inovaci technologie výroby?
Re: Kdoví....., (tomas, 23.11.2010 15:31) celé vlákno | reagovat
Inovace asi ne, ale prej maji trochu problém s vodou. Dusičnany a tak.
eisbock, (jiri.j, 22.11.2010 17:27) celé vlákno | reagovat
Jirko, Eisbock se vyrábí přesně tak, jak píšeš. Vynikající ukázka eisbocku je také z Kulmbachu- G´frorns. Aventinus Eisbock byl naprosto fantastický. Mám pocit, že v článku a možná i v Chodovaru, došlo prostě k nechtěnné záměně pojmu. Z jejich webovek mám dojem, že prostě nechali částečně zmrznout normální pivo konvenční stupňovitosti. V tom mě utvrzuje i skutečnost, že se jednalo jen o 20l. Nemá to nic společného s technologií na Eisbock, jak ji známe od sousedů v Bayern. Něco takového si mohu asi udělat i doma, když si zmrazím 5l soudek:-) Ale možná se mýlím a třeba navařili na tom stolním mikropivovaru nějaké silné pivo a pak svéráznou technologií realizovali Eisbock...
Eisbock, (Jiří Kaňa, 22.11.2010 12:38) celé vlákno | reagovat
Honzo, když čtu Jirkův komentář, tak si říkám, že ses mohl přece jen trochu víc o tom pivu rozepsat. Už jen proto, že ne každý má úplně přesnou představu o tom, co je to ten Eisbock.

Kupříkladu já :-) Když se řekne Eisbock, hlavou mi proběhne jen cosi jako zvyšování hustoty vymražováním a pak vzpomínka na báječný pšeničný Eisbock od Schneidera...

Jak to dělali v tom Chodovaru, jak moc je to použitelné i jinde (třeba ve Varnsdorfu) a šlo by to i jinak než za cenu rozštípání dřevěné bečky (aby to pak kvůli spotřebě materiálu nevyšlo stejně draho jako ledové víno)?
Hm., (jiri.j, 22.11.2010 11:07) celé vlákno | reagovat
Já si tedy tím Eisbockem nejsem moc jistý.
Když kouknu na stránky Chodovaru, tak mi z toho spíše vychází, že se jedná o normálně zmražené pivo. Technologie Eisbocku je přece jen trošku o něčem jiném. Celkem by to i zapadalo do "filozofie" tohoto pivovaru. O produktech Chodovaru valné mínění vskutku nemám:
Vyhledávání