úvod
homepage

Sním či bdím? vytisknout článek

Přidáno: 22. listopadu 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4840x

Narazit na nový minipivovar(pivovar) není v posledních letech vůbec žádný problém. Ale ochutnat ultraspeciál domácí provenience, to chce notnou dávku štěstí.

Asi to bude znít srandovně, před pár lety nejspíš neuvěřitelně, ale narazit na nový pivovar/minipivovar není v posledních třech čtyřech letech vůbec žádný problém. Rostou jako houby po dešti. Nerad bych, aby to vypadalo, že si stěžuju, právě naopak, jsem tomu velice rád.

Sice mě trošku mrzí, že odvaha uvařit něco neobvyklého trochu pokulhává za počtem vznikajících pivovarů, ale vše má svůj vývoj, že. Vždyť na prvním ročníku Ale FestivAlu na konci října jsme mohli ochutnat Imperial Stout ze Zvíkova, Pivovarský dům v Praze pak uvařil pivo kategorie grodziskie, což je svým způsobem reinkarnace pivního stylu, který se odporoučel na onen pivní svět v polovině devadesátých let v Polsku. Našla by se určitě spousta dalších příkladů, ale jaksi počet těchto speciálů bych si uměl představit ve větším měřítku.

Proto mě o víkendu překvapila možnost ochutnat pivní záležitost, která se ještě(podle mých informací) v českých pivních luzích a hájích neobjevila. Kousek za bývalou „čárou“ v Bavorsku je sice celkem „běžná“, u nás se ale jedná o raritu.

A to na místě, kde bych to opravdu nečekal.

Příjemně naladěn degustací piv pivovaru Kaltenecker v Rožňavě na Slovensku(proloženou ochutnávkou tokajských vín v srdci Tokaje) jsem se vydal na setkání pivních sommeliérů do pivovaru Chodovar v Chodové Plané. Pravidelným čtenářům pivních webů tento pivovar netřeba představovat. Všichni nejspíš ví – restaurace ve skále, první pivní lázně, hotel, závody v koulení sudů atd..

A teď si připsali i jeden pivní primát. První český Eisbock! Ano, čtete správně, klasický vymražovaný eisbock. Sice se jednalo o jednorázovou akci připravenou k setkání sommeliérů(myslím si, že by se ale dali přemluvit k opakování alespoň jednou ročně), o malý 20 litrový dřevěný soudek(který vzal naražením, či píše rozebráním za své), ale domnívám se, že podobných akcí a pivních ultrapeciálů je třeba.

Jednak přitahují pozornost médií, čímž se se široká veřejnost dozví případně o jinak běžných pivních stylech jako je weizen či stout, druhák narovnávají nepoměr mezi pivem a vínem. Vždyť když obyčejný lid ví o ledovém vínu, houfně kupuje rozkvašený burčák, proč by se za pár let nemohl těšit na eisbock?

O čem byla samotná akce a také fotku z „narážení“ sudu najdete v přehledu tisku na serveru Pivní obzor.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 24.11.2010 08:46 Komentovat
Re: eisbock Jiří Kaňa24.11.2010 08:46
Jo, to máš pravdu, zní to opravdu pohádkově - že by si Třetí říše za válečných...
eisbock Honza Kočka23.11.2010 23:49
O techto pivech se bude psat vic v souvislosti s prehlidkou desitek v unoru. Tedy o pivech s...
Re: Kdoví..... tomas23.11.2010 15:31
Inovace asi ne, ale prej maji trochu problém s vodou. Dusičnany a tak.
Kdoví..... Martin Jarošek23.11.2010 15:07
Líh (alkohol) mrzne za mnohem nižších teplot než voda. To je velice zjednodušeně princip...
eisbock jiri.j22.11.2010 17:27
Jirko, Eisbock se vyrábí přesně tak, jak píšeš. Vynikající ukázka eisbocku je také z...
Eisbock Jiří Kaňa22.11.2010 12:38
Honzo, když čtu Jirkův komentář, tak si říkám, že ses mohl přece jen trochu víc o tom...
Hm. jiri.j22.11.2010 11:07
Já si tedy tím Eisbockem nejsem moc jistý. Když kouknu na stránky Chodovaru, tak mi z toho...
Vyhledávání