úvod
homepage

Komentáře

článku: Chlazení mladiny

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Chmelovar + sterilizace, (Josef, 10.02.2010 18:36) celé vlákno | reagovat
Mozna mate vsichni pravdu. Tenhle navyk /obejit se bez chmelovaru/ pochazi z casu, kdy jsem prichmeloval koncentrat mladiny z konzervy. Chmel jsem si natrhal a ususil sam. Moje pivo timto neni sterilizovane a tak by asi dlouho nevydrzelo. U nas se vsak vypije velice rychle.
Re: Chmelovar + sterilizace, (Josef, 12.02.2010 19:16) celé vlákno | reagovat
Jeste, kdyz uz jsme u te sterilizace, tak me napada, ze vino se take nevari! Rozdrcene hrozny, casto zaprasene, nahnile, plne pavouku a vseho, jdou rovnou na kvaseni. A vysledny mok potom vydrzi cela leta !!
Re: Re: Chmelovar + sterilizace, (Petr Měrka, 12.02.2010 19:30) celé vlákno | reagovat
to jo, ale jsou tu 3 rozdíly.
1.vinař (dobrý) denně víno v sudech konrtoluje aby v případě že přichází nějaká "nemoc" vína zasáhl (někdy dost drasticky)
2.víno má podstatně víc alkoholu (alkohol= desinfekce)
3. do vína se přidává oxid siřičitý. V malém množství víno desinfikuje, když to vinař přežene, duní ti po něm ráno hlava
Zadny chmelovar !, (Josef, 02.01.2010 22:37) celé vlákno | reagovat
Nejsem zadny perfekcionista a navic jsem liny a tak chmel jednodusse uvarim ve vode a potom ten vyvar pridam do mladiny. Takze chladim z nizsich (rmutovacich) teplot. To uz takovy problem neni.
Chlazení jinak, (Petr Franěk, 01.10.2009 19:14) celé vlákno | reagovat
Přispěji také jiným způsobem. Do mladiny ponořím měděnou spirálu, řádně vydensifikovanou,ve vedlejší nádobě mám také měděnou spirálu ale menší ponořenou ve vodě do které vkládám kusy ledu na chlazení.Spojeno to mám gumovými hadicemiVe dně této nádoby je přes sítko sání pro čerpadlo, které honí vodu přes obě spirály. Zkráceně, spirála v mladině teplo přebírá a odevzdá ho ve druhé chlazené spirále. Průměr spirál 10 mm. Odtávající vodu z ledu upouštím pro příští použití.Schlazeno na cca 10° C mám za 1 - 1,5 Hod. Spotřeba ledu je asi 15 kg. Není to ideál ale funguje to.Na internetu lze koupit i nerez spirály - APOMA.cz
Chlazení, (Petr, 01.10.2009 13:17) celé vlákno | reagovat
K chlazení mladiny po chmelovaru používám již více jak 3/4 roku protiproudý chladič. Do chladiče ženu vodu ze studny hluboké cca 9m, teplota vody se pohybuje okolo 5 stupňů. V létě mohu vodu přepouštět do sudu k zalévání zahrady, v zimě ji vypouštím do odpadu. mladinu do chladiče honím přes bronzové čerpadlo (cena cca 1000,-Kč), původně určené pro provoz na vrtačku, já jsem si to přidělal přes 12V motor. Hřídele jsou spojené přes pružnou spojku (kus kyslíkové hadice). Zachlazeno mám do 3/4 hodiny. Jede to samo a já si mohu dělat další práci - např aktivaci kvasnic a dezinfekci spilky.
Re: Chlazení, (Petr Měrka, 01.10.2009 17:56) celé vlákno | reagovat
Já mám zas spirálu z měděné trubky, kterou hodím do horké mladiny, ženu tím vodu ze studny a kvůli postupně se zmenšující účinnosti zvládnu za 3 hodiny teplotu okolo 15 stupňů. Pak to naleju do spilky, kolem které mám bednu z polystyrenu osazenou strojovnou ze staré ledničky, díky které jsem do druhého dne na 8 stupních.
Pak provzdušním, zakvasím a dál už to znáte.
Samozřejmě je v plánu další vylepšení a nějaká forma protiproudu, nebo deskový chladič.
Vodní chlazení, (kvetak, 30.09.2009 01:31) celé vlákno | reagovat
Zatim nijak, ale nejspíš použiji tvůj systém, protože vlastním podobnou nerezovou spirálu z Apomy, kterou chladim pivo (chladicí box na potraviny-z čela přidělaný výčepní kohout, v ní nerez spirála, kolem voda a 5 PETek s ledem-chladí výborně, ale někde mi to víří pivo a pění).
Napadlo mě rozebrat starou lednici, vyrobit/pořídit nádobu na střelim od boku 100l, kompletně zaizolovat stavebnim polystyrénem a montážní pěnou, zevnitř přidělat výparník z lednice a mrazáku (kombinovaná lednička), z veňku už jen mechanicky přidělat kompresor, tepelný výměník a nechat spojit a naplnit chladivem (podle chlaďaře i za malý peníz), jen je problém s výkonem-trochu nad tim kroutil hlavou, ale mohlo by to fungovat na rychlejší dochlazení-nejdříve schladit vodou z kohoutku a pak dochladit ledovou vodou.

Důvod pro celou procedůru: mělo by vzniknout zařízení s mnohem lepší tepelnou vodivostí a kapacitou (voda), což by se dalo použít i při koupeném pivu (nemlať te mě :) ) - večer zapnete a druhý den po šichtě do toho kecnete suda.
Jednosušší řešení: uříznout vršek lednice (na vkládání) a z čela zabudovat nějakou přepážku-otázka je jestli to bude držet (všude plast), nepropouštět vodu, a udrží to metrák vody. Nebo nechat předělat kompresor s výměníkem tak, aby mohla lednice ležet "na zádech".
12
Vyhledávání