úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaříme stout

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Pražený ječmen nebo slad? , (Vláďa, 10.10.2010 22:51) celé vlákno | reagovat
Mohl by mně někdo vysvětlit, jaký je ve finále rozdíl mezi použitím praženého ječmene a praženého sladu? Díky, V.
Pražený ječmen nebo slad, (Petr Šlezar, 01.11.2010 11:05) celé vlákno | reagovat
V chuti a barvě. Pražený ječmen se často praží na vyšší teploty. Pražený slad by si měl ještě zachovat zbytky sladové chuti (jistou sladkost), a proto by to nemělo bý úplně na uhel. Když říkám měl, tak je to relativní, protože je několik druhů, kaaždý výrobce má svou metodu dle zařízení, zvyklostí a požadavků zákazníka. Kvůli barvě a chuti se pražený ječmen používá také v pekařství. Pražený ječmen se naopak používá do kávovinových směsí. Nesladovaný pražený ječmen je také logicky levnější. V Pivě se používají stejně a ve sklenici je snad ani nerozeznáš. Dokážu si např. představit, že v Německu raději použijí pražený slad, jinde pak pražený ječmen. :-)
Re: Pražený ječmen nebo slad, (Vláďa, 01.11.2010 14:21) celé vlákno | reagovat
Aha, díky. Stout jsem vařil 2x a pokaždé se stejným výsledkem - vždy po 3 týdnech byl výtečný a po delší době se rozvinula podivná hořkosladkokyselá pachuť, která s ležením nemizí. Myslel jsem, že by to mohlo být použitím 10% praženého sladu a jestli neměl být ten ječmen, ale taky to mohly být kvasnice (T - 58). Pokud by zde někdo, kdo stouty vaří měl nějaký nápad, co je špatně, budu rád:-) V.
Re: Re: Pražený ječmen nebo slad, (Rezident, 01.11.2010 22:45) celé vlákno | reagovat
Těžko říct z takto velmi obecného popisu. Neřekl bych, že to je praženým sladem. Spíš bych to tipoval na autolýzu kvasinek nebo bakteriální infekci. Je to jen dohad, chtělo by to podrobnější popis té pachuti, délku a způsob kvašení, lahvování, sanitace a skladování. :-) Mám vzorky, co vydrží i 2 roky jako víno a zráním získávají na chuti (naopak mírně ztrácí na hořkosti). Je otázka, co je hořkosladkokyselá pachuť, protože stouty jsou obecně hořkosladkokyselé.
Re: Re: Pražený ječmen nebo slad, (Rezident, 01.11.2010 23:04) celé vlákno | reagovat
Pokud jde o kvasinky T-58, taky by to mohlo být jejich nechutí opustit pivo.
Vzhledem k tomu, že se tyto kvasinky hodí pro pšeničná piva a špatně se shlukují, mohly by vytvářet víc kyselinky a hůř přežívat delší ležení.
Pro stout by to chtělo něco jako WLP004 Irish Ale Yeast.
Re: Re: Re: Pražený ječmen nebo slad, (Vláďa, 02.11.2010 14:58) celé vlákno | reagovat
Sanitací to myslím nebude, receptem taky ne, spíš ty kvasnice, nevěděl jsem, že jsou na pšeničná piva (distributor to u nich neuvádí), pachuť se obtížně definuje, ale s tím zaměřením kvasnic na weizen mi to smysl dává. Pak ještě jedna věc, ležení probíhalo kolem 15°C, ale to s ejly dělám běžně a bez problémů. Jinak tekuté kvasnice na stout nabízí pokud vím jen fa Mistr Sládek a ta je dodá vždy mrtvé, takže se obávám, že jsem bez šance. Nebo..?
Vyhledávání