Vaříme stout
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 18709x
Protože si tento týden můžete u nás zakoupit stoutové kvasnice, není od věci si říct, jak si takový stout uvařit.
Jak bylo uvedeno v Aktualitách(link), tento týden si můžete v Podskalské kromě kvasnic typu ale, ležák, weizen zakoupit i kvasnice na svrchně kvašená piva stout(výdejní čas je úterý a čtvrtek od 17 do 19 hodiny). Pokud by někdo nevěděl, co se skrývá za označením pivní kategorie stout, připomínám nejznámějšího zástupce této kategorie, pivo Guinness, případně popis od Víti Dvořáka(zde).
Teď ale k samotnému vaření:
složení sladů:
k danému stoutu(množství je odvislé od vámi zvolené stupňovitosti):
50 % plzeňský slad
5 %barvící
10 % pražený ječmen
35 % mnichovský
Chmelení – 30gr anglického chmele Challanger pro várku 20 litrů
Postup: vystřít do 68°C , hodinu držet při teplotě 68-70°C, scedit, chmelovar 75 minut, chmel přidat hned na začátku chmelovaru. Zchladit na zákvasnou teplotu 15-16°C – teplota při kvašení může vystoupat až na 22°C.
Pro 12-ti stupňové pivo nechat prokvasit pod 4, ležení při 4-5°C po dobu 14-17 dní.
Dej Bůh štěstí.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 24 komentářů, poslední komentář: 19.05.2013 18:18 | Komentovat |
otazka peter | 19.05.2013 18:18 |
---|---|
na 7kg zmesy sladou je potreba kolkych litrou vody? Je mozne pridat aj med? Dakujem | |
Re: Re: Re: vas nazor? Petr | 22.11.2011 14:02 |
Omlouvám se, dlouho jsem tu nebyl, tak jsem nemohl reagovat. Sklo se zatím ode mě koupit nedá... | |
Re: Re: vas nazor? pavel kocian | 11.06.2011 22:22 |
dobrý den pane Petře, je možno od Vás odkoupit pivní sklo s logem? je možno kontakt gsm?... | |
Re: Re: Re: Ovesný stout Vláďa | 24.05.2011 12:53 |
Nějaká doba uplynula, tak mi nedá zvědavost abych se nezeptal na výsledek:) | |
Re: Re: Ovesný stout p.h.h. | 21.03.2011 23:31 |
No, já bych místo pošklebování raději uvítal nějakou praktickou radu. Zatím to leží... | |
Re: Ovesný stout Vláďa | 10.03.2011 11:11 |
Dej pak vědět jak chutná stout odkvašený kvasnicemi na weizen:) | |
Ovesný stout Petr Hrkal | 09.03.2011 23:03 |
na základě článku a následných poznámek v diskusi zkusil jsem uvařit pokusný vzorek.... | |
Re: Re: Re: Re: Re: použití nesladovaného zrna Petr | 01.03.2011 08:52 |
1. Jasně že můžeš a v pivovaře se normálně vločky nepoužijí. Sam se použivám... |