úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaříme stout

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

vas nazor?, (Vorech, 14.10.2009 21:38) celé vlákno | reagovat
Co myslite,ze vznikne z tohoto jednoducheho receptu ? 4kg slad plzensky,2kg slad cerny,30g chmel,vareno infuzne,kvaseno svrchne a to cele do 30 litru.To bude moje prvni vareni a suroviny jsem objednal s ohledem na cenu.diky Vorech.
Re: vas nazor?, (Petr Šlezar, 01.11.2010 10:42) celé vlákno | reagovat
Vím, že reaguju pozdě, al třeba to tu někdo bude číst.
Nepíšeš, jaký to je chmel a jaký je v něm obsah alfa kyselin, ale to je má odpověď. Z tohoto receptu vznikne strašně černé až skoro asfaltové pivo o síle EPM 10,4° (při 75 % účinnosti), chmel (červeňák s obsahem 4,3% alfa kyselin) vystačí na asi 14 EBU při varu 90 minut, což je dost málo a chtělo by to min. dvojnásobné množství. Pro vylepšení receptury (pokud to má být stout), bych doporučil, přidat 1 kg povařených ječných, ovesných nebo pšeničných vloček; dál bych přidal chmel, aby ses celkem dostal na 75g, dál bych rozhodně ubral černého barvícího sladu na 500-700g (už tak to bude černé až až).

Osobně bych tam ještě přidal karamelový slad (100-200g), ale pokud chceš, aby to byl suchý stout nebo nemáš, tak to tak nech. Mně osobně tam chybí pražený ječmen, ale pokud ho nemáš, neměl by to být problém. V extraktu to bude skoro 10,5°,ale záleží, jakou máš výtěžnost. Já se běžně dostávám nad 85%, tak snad i ty bys mohl a tím se dá s touto recepturou dostat až na 11,5°EPM.

Pokud to jsou jediné suroviny, které máš k ruce a nemůžeš sehnat víc chmele, tak nezbývá než jít do menší várky nebo se smířiš s nižším chmelením. Možná by ti stačilo vše delit dvěma a přidat na 90 min těch tvých 30g chmele. Dostaneš se tím na skoro na 30 IBU a snad by to šlo.

Tak snad to takto stačí.
Re: Re: použití nesladovaného zrna, (Vláďa, 24.02.2011 10:53) celé vlákno | reagovat
Mohu se zeptat na způsob přípravy a použití těch obilných vloček? Rád bych experimentoval s nesladovaným zrnem, ale tuším, že při rmutování je s tím nějaký háček. Děkuji.
Re: Re: Re: použití nesladovaného zrna, (Petr Rezident, 28.02.2011 13:36) celé vlákno | reagovat
Ano háček v tom je. Ale tady jsou obecné zákonitosti ve stručnosti:
1) Zkus experimentovat v tomto pořadí:
Vločky - ječné, pšeničné, ovesné, žitné
Pak teprve rýže a kukuřice (jen na zlehčení chuti - nicmoc pro mě).
2)Každá surogace vločkami musí mít odpovídající množství sladu s dostatečnou enzymatickou aktivitou (pro vločky je bezpečná hranice do 15% z celkové navážky).
3) Čím rozluštěnější (naklíčnější) slad byl, tím vyšší enzymatická aktivita (ta se bouhužel často vůbec neuvádí) - světlé slady mají vysokou EA, tmavé malou nebo vůbec žádnou.
4) Vločky je dobré dopředu namočit a povařit, aby zgelovatěly. Při vaření je dobré už přidat 10% enzymatického sladu, aby už pracoval v této fázi - nutné nepřipálit a míchat. (Tento krok zlepšuje výtěžnost, ale při velkém množství surogátu může taky způsobit zatuhnutí při scezování - vše má své hranice - stává se u kukuřice a rýže)
5) Horké vločky se přidávají při zapářce.
6) Všeho s mírou - u některých piv a sladů se dá surogovat vločkami až na 50%, ale musíte vědět, co děláte.
7)Nezoufej, když se něco nepovede na poprvé.

Re: Re: Re: Re: použití nesladovaného zrna, (Vláďa, 28.02.2011 14:13) celé vlákno | reagovat
Díky Petře, měl bych ještě pár doplňujících otázek:
1. mohu místo obilných vloček použít obilné zrno a našrotovat ho jako slad nebo je v tom rozdíl?
2. Chápu to dobře tak, že dám do hrnce nesladované zrno v množství max. 15% sypání, přidám trochu enzymatického sladu (např. pale ale od Weyermannu, ten je myslím hodně rozluštěný), namočím, pomalu zahřeju k varu, povařím a přidám do vystírky? Lze v takovém případě uplatnit obvyklé schéma u stoutů = vystírka 68°C?
3. v některých receptech se uvádí použití pšenice "torrified" nevíš co přesně to znamená a je-li to lepší nahradit pšeničným sladem nebo surovou pšenicí?
Re: Re: Re: Re: Re: použití nesladovaného zrna, (Petr, 01.03.2011 08:52) celé vlákno | reagovat
1. Jasně že můžeš a v pivovaře se normálně vločky nepoužijí. Sam se použivám nesladované zrno. Vločky ale mají tu výhodu, že už je není potřeba šrotovat a že už jednou byly napařené (normálně asi 20 min.), takže lze vaření úplně vynechat.
2. Těch způsobů je několik a lze to použít jak pro infuzi, tak pro dekokci. Omlouvám se, ale uvedl jsem tu postup ne zrovna ideální pro stout. Pro ten bude nejlepší, když nesladované zrno (10-15% z celkové navážky) spolu s částí sladu pomalu zahřeješ a pak povaříš 20 min. Pak doplníš potřebné množství vody a tím upravíš teplotu na 68°C a vystřeš. :-)
3. Torrified znamená, že nesladovaná pšenice už byla tepelně zpracovaná, aby došlo ke zgelovatění a pak usušená. Je to takové předvaření a jako u parboiled rýže. Torrified wheat se už nemusí vařit, jen našrotovat a namočit a lze ji nahradit pšeničným bulgurem nebo pšenicí povařenou podle bodu 2. :-) TW prý pivu někdy přidá chuť po kukuřičných vločkách, ale s tím nemám zkušenost. Takto vypadá: http://www.rebelbrewer.com/shoppingcart/products/Briess-Torrified-Wheat-(by-the-pound).html
Někdy je TW popsaná jako popcorn z pšenice, protože tepelnou úpravou se poruší endosperm, který může pukat. Někdy lze dokonce sehnat vločky z TW (to, aby to bylo ještě složitější) :-)

Problematika je rozsáhlejší, ale myslím, že takto to stačí.
Re: Re: vas nazor?, (pavel kocian, 11.06.2011 22:22) celé vlákno | reagovat
dobrý den pane Petře, je možno od Vás odkoupit pivní sklo s logem? je možno kontakt gsm?
tu s botičkou mám , našel jsem jinou na stránkách melichárka
děkuji za info
Re: Re: Re: vas nazor?, (Petr, 22.11.2011 14:02) celé vlákno | reagovat
Omlouvám se, dlouho jsem tu nebyl, tak jsem nemohl reagovat. Sklo se zatím ode mě koupit nedá ale chystám nové, tak snad pak.
Vyhledávání