úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaříme stout

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: vas nazor?, (Petr Šlezar, 01.11.2010 10:42) celé vlákno | reagovat
Vím, že reaguju pozdě, al třeba to tu někdo bude číst.
Nepíšeš, jaký to je chmel a jaký je v něm obsah alfa kyselin, ale to je má odpověď. Z tohoto receptu vznikne strašně černé až skoro asfaltové pivo o síle EPM 10,4° (při 75 % účinnosti), chmel (červeňák s obsahem 4,3% alfa kyselin) vystačí na asi 14 EBU při varu 90 minut, což je dost málo a chtělo by to min. dvojnásobné množství. Pro vylepšení receptury (pokud to má být stout), bych doporučil, přidat 1 kg povařených ječných, ovesných nebo pšeničných vloček; dál bych přidal chmel, aby ses celkem dostal na 75g, dál bych rozhodně ubral černého barvícího sladu na 500-700g (už tak to bude černé až až).

Osobně bych tam ještě přidal karamelový slad (100-200g), ale pokud chceš, aby to byl suchý stout nebo nemáš, tak to tak nech. Mně osobně tam chybí pražený ječmen, ale pokud ho nemáš, neměl by to být problém. V extraktu to bude skoro 10,5°,ale záleží, jakou máš výtěžnost. Já se běžně dostávám nad 85%, tak snad i ty bys mohl a tím se dá s touto recepturou dostat až na 11,5°EPM.

Pokud to jsou jediné suroviny, které máš k ruce a nemůžeš sehnat víc chmele, tak nezbývá než jít do menší várky nebo se smířiš s nižším chmelením. Možná by ti stačilo vše delit dvěma a přidat na 90 min těch tvých 30g chmele. Dostaneš se tím na skoro na 30 IBU a snad by to šlo.

Tak snad to takto stačí.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání