úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaříme stout

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: Re: Re: Re: Re: použití nesladovaného zrna, (Petr, 01.03.2011 08:52) celé vlákno | reagovat
1. Jasně že můžeš a v pivovaře se normálně vločky nepoužijí. Sam se použivám nesladované zrno. Vločky ale mají tu výhodu, že už je není potřeba šrotovat a že už jednou byly napařené (normálně asi 20 min.), takže lze vaření úplně vynechat.
2. Těch způsobů je několik a lze to použít jak pro infuzi, tak pro dekokci. Omlouvám se, ale uvedl jsem tu postup ne zrovna ideální pro stout. Pro ten bude nejlepší, když nesladované zrno (10-15% z celkové navážky) spolu s částí sladu pomalu zahřeješ a pak povaříš 20 min. Pak doplníš potřebné množství vody a tím upravíš teplotu na 68°C a vystřeš. :-)
3. Torrified znamená, že nesladovaná pšenice už byla tepelně zpracovaná, aby došlo ke zgelovatění a pak usušená. Je to takové předvaření a jako u parboiled rýže. Torrified wheat se už nemusí vařit, jen našrotovat a namočit a lze ji nahradit pšeničným bulgurem nebo pšenicí povařenou podle bodu 2. :-) TW prý pivu někdy přidá chuť po kukuřičných vločkách, ale s tím nemám zkušenost. Takto vypadá: http://www.rebelbrewer.com/shoppingcart/products/Briess-Torrified-Wheat-(by-the-pound).html
Někdy je TW popsaná jako popcorn z pšenice, protože tepelnou úpravou se poruší endosperm, který může pukat. Někdy lze dokonce sehnat vločky z TW (to, aby to bylo ještě složitější) :-)

Problematika je rozsáhlejší, ale myslím, že takto to stačí.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání