úvod
homepage

Komentáře

článku: Vařím, vaříš, vaříme...

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Klub, (Jirka Huml, 22.09.2008 09:26) celé vlákno | reagovat
Klub ano. Vařím ze surovin na dva rmuty. Jedna várka 25l. Suroviny mám z místního pivovaru (Opat Broumov)- perfektní spolupráce s majitelem i se sládkem. Vařím cca každý měsíc až 6 neděl. Výhody z klubového členství ani neočekávám. Jak bylo již několikrát psáno suroviny, suroviny, suroviny.
klub, (Stanislav Jakoubek, 21.09.2008 12:05) celé vlákno | reagovat
výborná myšlenka; sice ještě nevařím - čas si nějak neumím při tom všem shonu najít, ale příští rok určitě budu; co bych očekával od členství ? setkání určitě, spoustu informací určitě, lepší přístup k surovinám .. a teď nevím, ale ono se jistě něco najde :-)
Klub, (petr, 20.09.2008 09:35) celé vlákno | reagovat
Zdar vsichni,
varim jen ze surovin, 1x za mesic az sest tydnu. Varim hrncove, varka 50l, na dva rmuty. Vetsinou svetly lezak, ocas polotmave. Pomalu davam dohromady mikropivovarek na 50l.
Klub bych uvital, sraz take a nejake vyhody neocekavam. Stacilo by mit moznost koupit spodni kvasnice 8-))
Klub, (framax, 19.09.2008 21:44) celé vlákno | reagovat
Ahoj všem, klub určitě ano, protože to pomůže všem. No a k otázkám.
1) opustil jsem koncentráty pro dle mého názoru jiné příchutě. Nyní již jen ve vlastní varničce 25 litrů. Zatím jen infuzně. Úlevy bych od členství, ani neočekával, stačila by mi ta setkání. No a hlavní je problém kvasnic a ostatních surovin. Případně mi strašně chybí větší otevřenost mezi námi. Máme stejné hobby, ale málokdo se chce pochlubit svojí varničkou a technologiemi, několikrát jsem o to prosil i na svých stránkách. Bohužel, ale každý si jen přečte mé příspěvky, ale nepřispívá prakticky nikdo. Snad se to zlepší budou li setkání, kde se snad lidé budou více chlubit. Tak ahoj Franta
anketa, (Jirka, 19.09.2008 11:39) celé vlákno | reagovat
add.1 Vařím z koncetrátů a několik várek jsem zkusil klasicky. Cca. 25 litrů/várka. Nyní se snažím zrealizovat mikropivovárek s přesnou regulací teploty. Vařím dle (s)potřeby, v současné době bych řekl spíše méně často.
add.2 Příspěvky bych viděl využít k podpoře servisu pro homebrewaře - dostupnost surovin (hlavně živých kvasnic) v kamenném obchodě.
klub ano, (Petr, 19.09.2008 11:36) celé vlákno | reagovat
Zdar vařiči, do klubu bych šel, byli by sme snad trochu vidět a třeba by šlo postupně lobovat za zmírnění pro nás diskriminačního zákona o spotřební dani.

Pokud jde o otázky tak
1. jen ze sladu,
várka 50l,
když vyjde čas (není ho moc,budujeme s kámošem společný hrncovárek, takže 1-2x měsíčně)
2. nějaké ty výhody za roční poplatek by neškodily, ale to asi vyplyne,
ruku k dílu bych přiložil,
na valnou hromadu bych určitě přijel (zvlášť pokud bude spojena s nějakým seminářem, degustační soutěží a zvrhne se v hromadnou ochutnávku
Klub, (Honza Urban, 19.09.2008 10:48) celé vlákno | reagovat
Setkání jednou za rok, proč ne. Vařím kolem 23l jednu várku v hrnci na sporáku. Vařím jak ze sladu, tak z koncentrátů, infůzně i dekokčně. Prodejna v Podskalské by byla výborná, hlavně kvasnice. Ze živých jsem zatím nekvasil, se sušenejma nemám zatím vysloveně negativní zkušenost.
Spousta veci, (Honza Kočka, 19.09.2008 10:18) celé vlákno | reagovat
Dekuji za rychle reakce.

Podskalska se pripravuje, to same se tyka zivych kvasnic.

V listopadu bych na techto strankach chtel uvest prvni "draft" principu Klubu. Snad se to povede do konce roku zrealizovat...
Sdružení, (KoZis, 19.09.2008 09:58) celé vlákno | reagovat
Sdružení přátel homebrewingu (podobně jako u motoristů - kluby jednotlivých značek) není určitě špatná myšlenka, jenže jako každé "hobby" vyžaduje aktivní účast a spousty práce, starostí několika nadšenců, kteří by se o sdružení starali dobrovolně.
Klidně budu platit členské poplatky a samozřejmě očekávat i nějaké výhody, ale to je už moc konkrétní. Klubové srazy min. 1/rok jsou nutností, třeba v příjemném prostředí nějakého restauračního pivovaru :-)
--
Osobně k otázkám:
1. Začínal jsem s koncetrátama, ale nevyhovovaly mi nějak pří(pa)chutí. Dnes vařím ze surovin, pouze pils cca várka 40l. Vařím hodně málo, protože těžko sháním suroviny (zejména kvalitní spodní kvasnice) a volný čas musím rozdělovat mezi spousty dalších aktivit :-). Mimo jiné teď usilovně pracuji na částečném zjednodušení mého "hrncového" vaření.
2. No to už jsem vlastně odpověděl v úvodu. Já osobně bych uvítal třeba přístup k živým kvasnicím. Případně semináře, kurzy nebo i exkurze do pivovarů atd..
--
Přeji hodně vydařených várek :-)
KoZis
Homebrewing, (Ing.Jiří Hájek , 19.09.2008 08:21) celé vlákno | reagovat
Klub či asociace je jistě výborná myšlenka.
Zjistit počet příznivců tohoto hobby veřejným dotazníkem bude asi nemožné. Ne každý je ochotný zveřejňovat údaje uvedené v otázkách
/viz. legislativa atd. /.
Já vařím v HobbyMikropivovaru 20 vlastní konstrukce.
Vařím infuzně i dekokčně.
Zkoušel jsem i koncentráty. Cena piva z koncentrátů vychází vysoká a chuť dle mě nic moc.
Kvašení svrchní i spodní.
Varna 20 l.
Zatím jsem uvařil 22 typů piv.
Pravidelná setkání příznivců Homebrewing je víc než žádoucí.
V otevření prodejny v Podskalské již ani nevěřím. Já zatím nakupuji slad přímo ve sladovně, ale doprava je dražší než vlastní slad.
Dej Bůh štěstí, Hájek.
12
Vyhledávání