Vařím, vaříš, vaříme...
Hodnocení: 1,5 Hodnotících: 2 Zobrazeno: 6971x
Jenže kolik vás je, jak často vaříte, co preferujete? To jsou otázky, na které bych rád znal (a nejspíš ne jen já odpověď). Proč? Třeba proto, že se připravuje první homebrewářský klub u nás.
A co vaříme? Pivo samozřejmě. Ale co už tak jasné není, je samotný počet homebrewářů u nás. Prodejci mladinových koncentrátů uvádějí stovky až tisíce kupujících, přesná statistika však není. A kolik je těch, kteří vaří ze základních ingrediencí, je opravdu velká neznámá.
A jaké jsou zvyky zdejších příznivců domácího vaření piva? Jak často vaří? Jaké pivní kategorie preferují? Jaké mají vybavení? Další neznámé údaje, které kdyby se podařilo alespoň částečně rozkrýt, můžou pomoct celému homebrewingu.
Jak jsem zde již několikrát psal, homebrewing je ve světě celkem dobře organizované hnutí. Ve Spojených státech se jedná až o deset tisíc lidí, v ostatních státech pak o stovky zájemců. Z evropských pivně vyspělých zemí je na tom nejlépe Dánsko, překvapuje Polsko a Itálie.
U nás se stále jedná o určitou raritu, i když v poslední době přestává být homebrewing brán jako něco divného s nádechem senzačnosti(vždyť proč vařit pivo doma, když si můžu koupit v supermarketu pivo levněji než je záloha za lahev, že), novináři o něm mohou psát i hezky.
A co udělat pro homebrewing více, aby byl brán veřejností jako zcela běžný koníček? Myslím si, že založení homebrewářského klubu, v lepším případě i asociace, by mohlo být věcí, která celému hobby pomůže. Nejen že domácí pivovařiči o sobě budou vědět(ne každý je ochotný někam kvůli svému hobby cestovat), ale i zázemí, které jim může být poskytnuto(stále má homebrewing u nás legislativní omezení, nutnost registrace kvůli spotřební dani atd...) může v důsledku napomoci domácímu vaření piva.
Píši zde o myšlence sdružení(asociace, klubu) proto, že jsem již začal realizovat první kroky. Aby to ale celé k něčemu bylo, rád bych vás požádal o odpovědi na následující otázky:
1/ otázky týkající se vlastního vaření:
Vaříte z koncentrátu nebo ze sladu?
Jak velké várky děláte? Do 20l, 20 až 50l, 50 až 100l, více než 100 litrů
Jak často vaříte? 1 x týdně, 1 x za 14 dní, 1 x za měsíc, méně častěji
2/ otázky zaměřené na samotný klub/asociaci:
Za členský roční poplatek byste očekávali slevy na zboží, semináře, kurzy?
Byli byste ochotni pomoci při práci pro klub/asociaci?
Uvítali byste jednou za rok „sjezd“ či pravidelná setkání?
Je možné, že nakonec z této myšlenky sejde Pevně ale věřím, zejména po zkušenostech ze zahraničí, že založení sdružení, asociace či klubu homebrewářů u nás má smysl. A budu moct, když mi svými odpověďmi pomůžete nasměrovat mé snahy o podobnou věc správným směrem.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 30 komentářů, poslední komentář: 13.10.2008 00:51 | Komentovat |
klub Radek Švec | 13.10.2008 00:51 |
---|---|
zatím ještě nevařím, ale už se na to chystám :-) klub bych určitě uvítal ať už kvůli... | |
Re: Re: Chystané o.s. Právo várečné, z Brna a pro celou ČR werda | 09.10.2008 19:34 |
přesně tak, pokoušet se o zvednutí limitu na 500 litrů je plýtvání energií. jak píše... | |
Re: Chystané o.s. Právo várečné, z Brna a pro celou ČR hroch | 09.10.2008 18:13 |
6ádný limit nižší než mají vinaři s výroibkama v průměru s dvojnásobným množstvím... | |
Chystané o.s. Právo várečné, z Brna a pro celou ČR Vašíček | 08.10.2008 18:51 |
Dobrý den, tak nějak jsme v Brně s některými kolegy už loni uvažovali o založení obč.... | |
Re: kvasinky Honza Kočka | 30.09.2008 23:20 |
Kvasnice budou, zatim mam tri zdroje na spodne kvasene. Ted resim dovoz do Prahy do sklepa a... | |
kvasinky hroch | 30.09.2008 20:35 |
Já sice používám kvasinky z pivovaru, ale jistě by se hodily kvasinky méně... | |
anketa muli | 30.09.2008 17:55 |
Klub bych určitě vítal i pravidelné setkání.Vařim nepravidelně ze surovin várky 40... | |
Sdružení osob právovarečných zemí koruny České pivišťák | 24.09.2008 21:53 |
připojuji se k níže popsanému. Opravdu co nejvíce chybí jsou informace (určitě možnost... |