Komentáře
článku: Vařím, vaříš, vaříme...
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle času
zatím ještě nevařím, ale už se na to chystám :-) klub bych určitě uvítal ať už kvůli ruzným radám apod a taky hlavně ty suroviny
Chystané o.s. Právo várečné, z Brna a pro celou ČR,
(Vašíček, 08.10.2008 18:51)
celé vlákno | reagovat
Dobrý den, tak nějak jsme v Brně s některými kolegy už loni uvažovali o založení obč. sdružení "Právo várečné",jež by se mělo věnovat mj. i problematice postupného zdvižení (legislativně) hranice 200 L piva pro domácí vaření dle Zákona 353/2003 Sb. Stanovy jsou napsány,sdružení je před registrací na Min.vnitra, dáme vědět i Min.Fin. a Min.Zemědělství. Cílem je mj. posunout hranici na 500 L, protože např. v případě svatby atd. se hranice 200 L překročí raz-dva. Pracuje se i na podpoře zákonodárců napříč polit. spektrem, už se něco málo "sondovalo".Z.Vašíček, jeden ze zaklád. členů, Brno
Re: Chystané o.s. Právo várečné, z Brna a pro celou ČR,
(hroch, 09.10.2008 18:13)
celé vlákno | reagovat
6ádný limit nižší než mají vinaři s výroibkama v průměru s dvojnásobným množstvím alkoholu. Nastudujte zákon o spotřební dani, alkohol, víno. Vinař může vyrobit 2000 litrů ročně vína ( sekty mají jinou harnici) na dospělou osobu v rodině a prodávat stejně jako zemědělské nadprodukty aniž by se musel registrovat u celního úřadu. Presumce neviny- věříme ti že nebudeš vyrábět víc jak 2000 litrů na osobu v domácnosti. Pivo nahlásit se a max.200 litrů na rodinu a nesmí prodávat- presumce viny stejně budeš vyrábět víc tak budeš platit daň.
Re: Re: Chystané o.s. Právo várečné, z Brna a pro celou ČR,
(werda, 09.10.2008 19:34)
celé vlákno | reagovat
přesně tak, pokoušet se o zvednutí limitu na 500 litrů je plýtvání energií. jak píše Hroch, nechceme nic míň než vinaři - 2.000 litrů a bez nutnosti registrace u celníků.
Já sice používám kvasinky z pivovaru, ale jistě by se hodily kvasinky méně prokvášející. Přeci jenom se doma nehoníme za alkoholem, ale chtěli by jsme jistě více chuti. Takže i pro mě jsou problémem kvasinky. Hroch
Kvasnice budou, zatim mam tri zdroje na spodne kvasene. Ted resim dovoz do Prahy do sklepa a naslednou distribuci...
Klub bych určitě vítal i pravidelné setkání.Vařim nepravidelně ze surovin várky 40 litrů.Největší problém vidím v surovinách, zejména kvasnicích.
připojuji se k níže popsanému. Opravdu co nejvíce chybí jsou informace (určitě možnost poučit se z chyb).
No jinak mám za sebou 2 várky o cca 23 litrech z koncetrátu do kterých se snažím dodat vždy něco vlastního, ale jak to opravdu dopadne ukáže s pomocí boží čas.
Výhody od klubu ani nečekám a na případná setkání se rozhodně těším.
No jinak mám za sebou 2 várky o cca 23 litrech z koncetrátu do kterých se snažím dodat vždy něco vlastního, ale jak to opravdu dopadne ukáže s pomocí boží čas.
Výhody od klubu ani nečekám a na případná setkání se rozhodně těším.
Ahoj,myšlenka je myslím lákavá, nicméně díky naší republikové roztroušenosti zřejmě sklouzne činnost spíše do blogové konverzace s tím, že se členové jednou dvakrát ročně sejdou na osobní setkání s degustací.Tématicky členěný blog by rovněž mohl být zajímavý, ať už se jedná o jednotlivé fáze procesu, či náhledy za oponu našich miniminipivovárků. Setkání brewmasterů bych přirozeně uvítal, zejména bude-li s nějakou tématicky zajímavou přednáškou (základy degustace ap.).
Jinak já osobně jsem pivovarnictví vystudoval (v Podskalské) ,nyní se oboru věnuji jen jako garážovému hobby, vařím zásadně ze surovin, 50 l várky. Od členství v klubu bych žádné významější výhody ani neočekával. Největší problém - kvasnice - stejně budu zřejmě řešit tím nejjednudušším možným způsobem a sice osobním odběrem z pivovaru 20 km vzdáleném.
Dej bůh štěstí
LM
Jinak já osobně jsem pivovarnictví vystudoval (v Podskalské) ,nyní se oboru věnuji jen jako garážovému hobby, vařím zásadně ze surovin, 50 l várky. Od členství v klubu bych žádné významější výhody ani neočekával. Největší problém - kvasnice - stejně budu zřejmě řešit tím nejjednudušším možným způsobem a sice osobním odběrem z pivovaru 20 km vzdáleném.
Dej bůh štěstí
LM
Tak jsem si rád přečetl uvedené náměty do diskuze. Musím zde s Honzou naprosto souhlasit s jednou věcí a to je, že nikdo nereaguje. Sám mám vlastní stránky a mnozí je čtou. Nevím jestli jsou dobré a nebo špatné, jsou, jaké jsou (www.hobby.framax.cz) a nikdo nepošle krátký mail, co by chtěl vědět a nebo zlepšit.. Každý den je navštíví tak 10 - 15 návštěvníků. Několikrát jsem vybízel k napsání i jednoduchého příspěvku a za celou dobu se ozvali jen 3 !!! kolegové. S posledním z nich, se pokoušíme dát do chodu program pro "PC" na vaření piva, který bých rád dal k dispozici - tedy jeho instalaci, protože vlastní návod je z německých stránek a je volně k dispozici. Musím konstatovat, že informace by chtěli všichni, ale nikdo nechce přispět. Tedy až na velikou vyjímku, jako je např. kolega Hájek a jeho "Kodlíčský pivovar a pivo". Takže já budu velmi rád, když se klub uskuteční a tím se do něj hned hlásím, ale současně musí nás být více a musíme tomu něco věnovat a nebo též darovat své znalosti, fotky zařízení apod. Tak "Dej bůh štěstí všem" Franta
Není třeba zvláštních článků. Chybí zde FORUM. Ač je členů dost a chodí sem často, jsou tyto stránky poněkud mrtvolné. Tím nemyslím nevzhledné, ale lidé tu mezi sebou nemají kontakt a nemohou si vyměnovat názory či rady, které jsou někdy otázkou chvilky kdy rozhodují o zkažení či zachránění várky. Co se týče členství, tak newím newím. Dobré by bylo mít e-shop s vhodnými slevami a nebo kamenný obchod co nejblíž mému bydlišti :-). jinak sem pivovarní benjamínek, neb sem uvařil dvě várky teprv. Z toho první ze surovin (nevyvedla se) a druhou z koncetrátu na kterém se chci prozatím zaškolit :-)
Pivni forum bud edo konce tydne. Pripravujte si otazky:)
Nevím, jestli chybí zrovna fórum, ale něco na způsob workshopu kde by byl variabilně poskládaná technologie na vaření.
Každý má trochu jiné možnosti, každý řeší chlazení, nebo ležácký sklep trochu jinak a každý si pivovárek postupně vylepšuje.
Pokud by se ke každému kroku vaření seskládaly varianty řešení od různých vařičů, tak by to kutily dráždilo k dalším inovacím a ti méně zruční (nebo méně invenční) by měli o něco jednodušší cestu k vlastnímu řešení.
Každý má trochu jiné možnosti, každý řeší chlazení, nebo ležácký sklep trochu jinak a každý si pivovárek postupně vylepšuje.
Pokud by se ke každému kroku vaření seskládaly varianty řešení od různých vařičů, tak by to kutily dráždilo k dalším inovacím a ti méně zruční (nebo méně invenční) by měli o něco jednodušší cestu k vlastnímu řešení.
Diky:)
Tp bude namet dalsiho clanku. Jednak forum, druhak treba tento postup. Na kazdy tyden vyhlasit jedno tema - scezovani, ctenari poslou sve postupy, zkusenosti atd, udelam z toho clanek jako zaklad a muze se u toho diskutovat...
Problem ale zatim je ten, ze na me vyzvy ohledne clanku, informaci a podobne moc ctenaru nereaguje...
Tp bude namet dalsiho clanku. Jednak forum, druhak treba tento postup. Na kazdy tyden vyhlasit jedno tema - scezovani, ctenari poslou sve postupy, zkusenosti atd, udelam z toho clanek jako zaklad a muze se u toho diskutovat...
Problem ale zatim je ten, ze na me vyzvy ohledne clanku, informaci a podobne moc ctenaru nereaguje...
Tak me napadla kacirska myslenka: kazdy clen klubu by mel za povinnost jednou za rok napsat kratky clanek bud o svem pivu, zarizeni, chybach, vychytavkach, receptech. Pri sto clenech by to bylo textu skoro na kazdy pracovni den:)))
No to nevypada jako spatny napad :-)
Ale ja nejsem rozhodne nejak zvlast slohove vybaven :-)
Ale ja nejsem rozhodne nejak zvlast slohove vybaven :-)
Ale to prece vubec nevadi. Staci informace, poskladat za sebou, zadne slohotvorne dovadeni. Nejlepe s fotkou. Dulezita je informace, omacka okolo se dodela:)
Muzete to klidne zkusit, upravim to:)
Muzete to klidne zkusit, upravim to:)
krátké povídání o svém hncovaru a vylepšení chladírny, kterou jsem tu prezentoval asi před rokem mám už v hlavě, ale poněkud nestíhám.
Pokusím se to do měsíce dorazit
Pokusím se to do měsíce dorazit
Hlavním problémem nejspíš je legislativa. Z důvodu nesmyslných limitů v zákoně o spotřební dani, se zde neohlásila spousta lidí. Kromě surovin bych viděl nejdůležitější prosazení změny zákona o spotřební dani, aby jsme se dostali alespoň na úroveň vinařů. Pak začne fungovat komunikace a nebudou se pokročilý domácí vařiči piva bát nějaké reklamy, patřičně potrestané celním úřadem.
Jinak vařím 50 litrové várky ze základních surovin ze sladu a kvasinek pivovaru Konrád.
Pro možnost vyzkoušení si i jiných druhů piv než českého ležáku bych uvítal alespoň rozjetí prodejničky v Podsklaské. Hroch
Jinak vařím 50 litrové várky ze základních surovin ze sladu a kvasinek pivovaru Konrád.
Pro možnost vyzkoušení si i jiných druhů piv než českého ležáku bych uvítal alespoň rozjetí prodejničky v Podsklaské. Hroch
Varim z koncentratu i ze sladu. Varky cca 20l. Klub bych urcite vital. Nejvetsi potreba - urcite suroviny!
Tomas
Tomas
1 | 2 |
Vyhledávání