úvod
homepage

Komentáře

článku: Vařím, vaříš, vaříme...

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

klub, (Radek Švec, 13.10.2008 00:51) celé vlákno | reagovat
zatím ještě nevařím, ale už se na to chystám :-) klub bych určitě uvítal ať už kvůli ruzným radám apod a taky hlavně ty suroviny
Chystané o.s. Právo várečné, z Brna a pro celou ČR, (Vašíček, 08.10.2008 18:51) celé vlákno | reagovat
Dobrý den, tak nějak jsme v Brně s některými kolegy už loni uvažovali o založení obč. sdružení "Právo várečné",jež by se mělo věnovat mj. i problematice postupného zdvižení (legislativně) hranice 200 L piva pro domácí vaření dle Zákona 353/2003 Sb. Stanovy jsou napsány,sdružení je před registrací na Min.vnitra, dáme vědět i Min.Fin. a Min.Zemědělství. Cílem je mj. posunout hranici na 500 L, protože např. v případě svatby atd. se hranice 200 L překročí raz-dva. Pracuje se i na podpoře zákonodárců napříč polit. spektrem, už se něco málo "sondovalo".Z.Vašíček, jeden ze zaklád. členů, Brno
Re: Chystané o.s. Právo várečné, z Brna a pro celou ČR, (hroch, 09.10.2008 18:13) celé vlákno | reagovat
6ádný limit nižší než mají vinaři s výroibkama v průměru s dvojnásobným množstvím alkoholu. Nastudujte zákon o spotřební dani, alkohol, víno. Vinař může vyrobit 2000 litrů ročně vína ( sekty mají jinou harnici) na dospělou osobu v rodině a prodávat stejně jako zemědělské nadprodukty aniž by se musel registrovat u celního úřadu. Presumce neviny- věříme ti že nebudeš vyrábět víc jak 2000 litrů na osobu v domácnosti. Pivo nahlásit se a max.200 litrů na rodinu a nesmí prodávat- presumce viny stejně budeš vyrábět víc tak budeš platit daň.
Re: Re: Chystané o.s. Právo várečné, z Brna a pro celou ČR, (werda, 09.10.2008 19:34) celé vlákno | reagovat
přesně tak, pokoušet se o zvednutí limitu na 500 litrů je plýtvání energií. jak píše Hroch, nechceme nic míň než vinaři - 2.000 litrů a bez nutnosti registrace u celníků.
kvasinky, (hroch, 30.09.2008 20:35) celé vlákno | reagovat
Já sice používám kvasinky z pivovaru, ale jistě by se hodily kvasinky méně prokvášející. Přeci jenom se doma nehoníme za alkoholem, ale chtěli by jsme jistě více chuti. Takže i pro mě jsou problémem kvasinky. Hroch
Re: kvasinky, (Honza Kočka, 30.09.2008 23:20) celé vlákno | reagovat
Kvasnice budou, zatim mam tri zdroje na spodne kvasene. Ted resim dovoz do Prahy do sklepa a naslednou distribuci...
anketa, (muli, 30.09.2008 17:55) celé vlákno | reagovat
Klub bych určitě vítal i pravidelné setkání.Vařim nepravidelně ze surovin várky 40 litrů.Největší problém vidím v surovinách, zejména kvasnicích.
Sdružení osob právovarečných zemí koruny České, (pivišťák, 24.09.2008 21:53) celé vlákno | reagovat
připojuji se k níže popsanému. Opravdu co nejvíce chybí jsou informace (určitě možnost poučit se z chyb).
No jinak mám za sebou 2 várky o cca 23 litrech z koncetrátu do kterých se snažím dodat vždy něco vlastního, ale jak to opravdu dopadne ukáže s pomocí boží čas.
Výhody od klubu ani nečekám a na případná setkání se rozhodně těším.
klub, (Libor Melich, 22.09.2008 21:15) celé vlákno | reagovat
Ahoj,myšlenka je myslím lákavá, nicméně díky naší republikové roztroušenosti zřejmě sklouzne činnost spíše do blogové konverzace s tím, že se členové jednou dvakrát ročně sejdou na osobní setkání s degustací.Tématicky členěný blog by rovněž mohl být zajímavý, ať už se jedná o jednotlivé fáze procesu, či náhledy za oponu našich miniminipivovárků. Setkání brewmasterů bych přirozeně uvítal, zejména bude-li s nějakou tématicky zajímavou přednáškou (základy degustace ap.).
Jinak já osobně jsem pivovarnictví vystudoval (v Podskalské) ,nyní se oboru věnuji jen jako garážovému hobby, vařím zásadně ze surovin, 50 l várky. Od členství v klubu bych žádné významější výhody ani neočekával. Největší problém - kvasnice - stejně budu zřejmě řešit tím nejjednudušším možným způsobem a sice osobním odběrem z pivovaru 20 km vzdáleném.
Dej bůh štěstí
LM
Fórum fórum fórum, (framax, 22.09.2008 18:57) celé vlákno | reagovat
Tak jsem si rád přečetl uvedené náměty do diskuze. Musím zde s Honzou naprosto souhlasit s jednou věcí a to je, že nikdo nereaguje. Sám mám vlastní stránky a mnozí je čtou. Nevím jestli jsou dobré a nebo špatné, jsou, jaké jsou (www.hobby.framax.cz) a nikdo nepošle krátký mail, co by chtěl vědět a nebo zlepšit.. Každý den je navštíví tak 10 - 15 návštěvníků. Několikrát jsem vybízel k napsání i jednoduchého příspěvku a za celou dobu se ozvali jen 3 !!! kolegové. S posledním z nich, se pokoušíme dát do chodu program pro "PC" na vaření piva, který bých rád dal k dispozici - tedy jeho instalaci, protože vlastní návod je z německých stránek a je volně k dispozici. Musím konstatovat, že informace by chtěli všichni, ale nikdo nechce přispět. Tedy až na velikou vyjímku, jako je např. kolega Hájek a jeho "Kodlíčský pivovar a pivo". Takže já budu velmi rád, když se klub uskuteční a tím se do něj hned hlásím, ale současně musí nás být více a musíme tomu něco věnovat a nebo též darovat své znalosti, fotky zařízení apod. Tak "Dej bůh štěstí všem" Franta
Forum, (Bierhanzel, 22.09.2008 09:20) celé vlákno | reagovat
Není třeba zvláštních článků. Chybí zde FORUM. Ač je členů dost a chodí sem často, jsou tyto stránky poněkud mrtvolné. Tím nemyslím nevzhledné, ale lidé tu mezi sebou nemají kontakt a nemohou si vyměnovat názory či rady, které jsou někdy otázkou chvilky kdy rozhodují o zkažení či zachránění várky. Co se týče členství, tak newím newím. Dobré by bylo mít e-shop s vhodnými slevami a nebo kamenný obchod co nejblíž mému bydlišti :-). jinak sem pivovarní benjamínek, neb sem uvařil dvě várky teprv. Z toho první ze surovin (nevyvedla se) a druhou z koncetrátu na kterém se chci prozatím zaškolit :-)
Re: Forum, (Honza Kočka, 22.09.2008 16:51) celé vlákno | reagovat
Pivni forum bud edo konce tydne. Pripravujte si otazky:)
Re: Forum, (Petr, 22.09.2008 17:31) celé vlákno | reagovat
Nevím, jestli chybí zrovna fórum, ale něco na způsob workshopu kde by byl variabilně poskládaná technologie na vaření.
Každý má trochu jiné možnosti, každý řeší chlazení, nebo ležácký sklep trochu jinak a každý si pivovárek postupně vylepšuje.
Pokud by se ke každému kroku vaření seskládaly varianty řešení od různých vařičů, tak by to kutily dráždilo k dalším inovacím a ti méně zruční (nebo méně invenční) by měli o něco jednodušší cestu k vlastnímu řešení.
Re: Re: Forum, (Honza Kočka, 22.09.2008 17:53) celé vlákno | reagovat
Diky:)
Tp bude namet dalsiho clanku. Jednak forum, druhak treba tento postup. Na kazdy tyden vyhlasit jedno tema - scezovani, ctenari poslou sve postupy, zkusenosti atd, udelam z toho clanek jako zaklad a muze se u toho diskutovat...

Problem ale zatim je ten, ze na me vyzvy ohledne clanku, informaci a podobne moc ctenaru nereaguje...
Kacirska myslenka, (Honza Kočka, 22.09.2008 00:33) celé vlákno | reagovat
Tak me napadla kacirska myslenka: kazdy clen klubu by mel za povinnost jednou za rok napsat kratky clanek bud o svem pivu, zarizeni, chybach, vychytavkach, receptech. Pri sto clenech by to bylo textu skoro na kazdy pracovni den:)))
Re: Kacirska myslenka, (KoZis, 22.09.2008 08:50) celé vlákno | reagovat
No to nevypada jako spatny napad :-)
Ale ja nejsem rozhodne nejak zvlast slohove vybaven :-)
Re: Re: Kacirska myslenka, (Honza Kočka, 22.09.2008 16:52) celé vlákno | reagovat
Ale to prece vubec nevadi. Staci informace, poskladat za sebou, zadne slohotvorne dovadeni. Nejlepe s fotkou. Dulezita je informace, omacka okolo se dodela:)

Muzete to klidne zkusit, upravim to:)
Re: Re: Re: Kacirska myslenka, (Petr, 22.09.2008 17:20) celé vlákno | reagovat
krátké povídání o svém hncovaru a vylepšení chladírny, kterou jsem tu prezentoval asi před rokem mám už v hlavě, ale poněkud nestíhám.
Pokusím se to do měsíce dorazit
klub, (hroch, 22.09.2008 14:22) celé vlákno | reagovat
Hlavním problémem nejspíš je legislativa. Z důvodu nesmyslných limitů v zákoně o spotřební dani, se zde neohlásila spousta lidí. Kromě surovin bych viděl nejdůležitější prosazení změny zákona o spotřební dani, aby jsme se dostali alespoň na úroveň vinařů. Pak začne fungovat komunikace a nebudou se pokročilý domácí vařiči piva bát nějaké reklamy, patřičně potrestané celním úřadem.
Jinak vařím 50 litrové várky ze základních surovin ze sladu a kvasinek pivovaru Konrád.
Pro možnost vyzkoušení si i jiných druhů piv než českého ležáku bych uvítal alespoň rozjetí prodejničky v Podsklaské. Hroch
Klub, (Tomas Gabriel, 22.09.2008 10:10) celé vlákno | reagovat
Varim z koncentratu i ze sladu. Varky cca 20l. Klub bych urcite vital. Nejvetsi potreba - urcite suroviny!
Tomas
12
Vyhledávání