Komentáře
článku: Krušovice v bodě nula. Nebo mínus patnáct?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Ví někdo jakým způsobem se vaří Svijany?? Někdo tvrdí že klasickým způsobem a někdo že už jako europivo. Kde je pravda??
Před lety když svijany začali do svých tří značkových hospod dávat kvasničák, a my jsme do hospody taky začli brát tak říkali, že to je dvanáctapůlka. Na dotaz co udělají se zbytkem tanku řekli přidáme k jedenáctce a bude lepší pivo.- vyhýbavá a nesmyslná odpověď- jasné HGB, to znamená že již v té době se jedenáctka vařila jako dvanáctapůl a na závěr se ředila HGB technologií- naředění vodou a dosycení CO2. Dnes podle alkoholu v porovnání s jedenáctkou a baronem je kvasničák 13,75, takže se ředí trochu víc. Kromě toho používají podtlakové scezování a tlakový chmelovar. Již od začátku výroby při promoakcích nazývají Rytíře dvanáctkou, ale opakovaně v testech vyšel jako jedenáctka.
Svijanský Máz je "masovka" a bohužel už není co býval, no ale co chceme od "masovky" že? Pořád je ale o moc lepší nežli různé K,G nebo S. Další značky jsou stále dobře pitelné a patří k tomu lepšímu co lze z průmyslových pivovarů sehnat. Vynikající je např. Baron a i ten Kvasničák. Kdo má rád hořčí, tak mu bude chutnat Rytíř - mimochodem pivovar na svých stránkách neuvádí že jde o 12%, ale pouze o ležák. A jestli to tak prezentoval nějaký obchodní zástupce, tak je to samozřejmě špatně. Oni dealeři od Jihoafričanů také prezentují Plzeňský Prazdroj jako dvanáctku, ačkoliv pivovar sám to tak nikde neuvádí a i hospodští s klidem napíší Pilsner 12% ačkoliv točí 11%. Ale zpět ke Svijanům, přes svůj již dost velký výstav stále používají spilku, kterou rozšířili a nikoliv CKT.
Rytíř 12 se dělá klasicky, navíc používají trojího chmelení a zejména pak tzv. Dry Hopping -chmelení za studena, zatím jako jediný pivovar v CZ (možná kromě Poutníka Extra Hoppy Lager - zatím nepotvrzeno). Výborná je i Baron 15 - loňská sudová vánoční várka by se dala zařadit dokonce do kategorie Helles Bock. 10 a 11 jsou opravdu zcela jinde:) nedoporučuji.
Mozem potvrdit, Svijany Rytir som ochutnal na pivnom feste v Letnanoch a tak perfektne chmelene pivo nerobi ani vacsina minipivovarov.
Omnoho lepsi ako Svijany Kvasnicak, kde povodna chut je prilis potlacena kvasnicami.
Omnoho lepsi ako Svijany Kvasnicak, kde povodna chut je prilis potlacena kvasnicami.
S tou patnáctkou bych to tak slavně neviděl. Před pár lety byla jistě lepší. Loni na vánoce a i letos na velikonoce jsme ji u nás točili dohromady 40 malých sudů a porovnával jsem to s Konrádem čtrnáctkou, šestnáctkou od primátora patnáctkou Hlinsko a ty ji u mě všichni trumfli. Jinak Rytíř je opravdu zajímavý, ale když výrobu pivovaru přes devadesátprocent dělá svijanský máz, tak obraz pivovaru dělá ta masovka. my jsme rytíře na toči neudrželi, protože malý sud se nevypil ani za čtyři dny(měli jsme ho na kohoutu půl roku). A to za ty čtyři dny šlo z toho sudu přes deset piv na kanál při začátku směny.
Nevím, měli jsem jen jednu várku loňské Baron 15 - předvánoční a ta byla fantastická!
Konráda a Primátor opravdu nemusím, samé svaly, žádný rozum, jak žíká MJ :).
Hlinsko 15 je spíš Extra Strong Lager, naví v italském stylu, ale celkem pitelné. Ovšem pouze loňský Baron 15 se blížil svým charakterem jako první české pivo chmelenějšímu Helles Bocku (bohaté sladové aroma, žvýkačková sladovost skloubená s výrazným chmelovým akcentem čerstvého a voňavého chmele se suchým a hřejivým alkoholovým závěrem. Navíc průzračně čisté a freshující).
Ale říkám, je možné, že se zrovna extrémně povedla várka, protože cca před 3 lety to s tímto nemělo nic společného.
Konráda a Primátor opravdu nemusím, samé svaly, žádný rozum, jak žíká MJ :).
Hlinsko 15 je spíš Extra Strong Lager, naví v italském stylu, ale celkem pitelné. Ovšem pouze loňský Baron 15 se blížil svým charakterem jako první české pivo chmelenějšímu Helles Bocku (bohaté sladové aroma, žvýkačková sladovost skloubená s výrazným chmelovým akcentem čerstvého a voňavého chmele se suchým a hřejivým alkoholovým závěrem. Navíc průzračně čisté a freshující).
Ale říkám, je možné, že se zrovna extrémně povedla várka, protože cca před 3 lety to s tímto nemělo nic společného.
Vyhledávání