úvod
homepage

Komentáře

článku: Domácí propírání a uchovávání kvasnic

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

vaření piva, (Johnny, 26.10.2008 20:15) celé vlákno | reagovat
Jak dlouho vydrží pivo vyrobené z extraktu?
Kvasnice v lednici, (Tomáš, 23.10.2008 21:52) celé vlákno | reagovat
S kamarádem jsme zkoušeli vařit pivo již několikrát. Použili jsme spodní kvasnice z místního pivovaru, kde nám je nalili do skleněné nádoby z plastového kanystru (skladování v 20° místnosti kde byli vany). Kvasnice máme v lednici při 5°C už od prázdnin. Do mladiny vždy dáme deci kvasnic ze sklinky a zbylé kvasnice rozmnožíme. Myslíte si, že jsou kvasnice ještě použitelné?
uchovávání kvasnic, (Petr Buriánek, 06.11.2007 07:59) celé vlákno | reagovat
Funkční odkaz:
http://www.ipass.net/mpdixon/Homebrew/Free zing%20Yeast.htm
nebo
http://www.schwedhelm.net/ brew/yeast_harv_freeze.html

Zkoušel jsem a po 7 měsících v mrazáků výsledek negativní (W95). :-(
zdraví kvasnic, (petrbrew, 05.11.2007 13:18) celé vlákno | reagovat
To je všechno zajímavé. Jak ale poznám, že se už kvasnice vyčerpaly? Píše se tu, že tmavá piva a speciály vyčerpávají kvasnice víc než třeba světlá (dobře chmelená) 12°. Ale každý má jiné podmínky a bylo by dobré mít doma kvasnice zvyklé na mou technologii výroby. Minulý rok jsem měl W95 z pivovaru a celou zimu si je množil v lednici ve sklenicích s kvasnou zátkou v dobře sterilizované a nachmelené mladině a vždy jsem převáděl část kvasinek do další sklenice a zbytek použil na zákvas. Výsledky byly uspokojivé, ale po nějaké době se mi přes veškerou opatrnost kvasnice kontaminovaly. A to právě nebylo poznat hned, ale až po dokvašení piva. Várky se postupně zhoršily. Jak zařídím, abych do zákvasu použil jen živé kvasinky a nebyly tam nějaké, u kterých už začíná autolýza?

Propagaci v lednici jsem dělal dle postupu uvedeného v knížce "The Complete Joy of Homebrewing" (mimochodem předcházející odkaz na americké stránky jaksi nefunguje).
..., (Toyoťak, 09.01.2007 00:53) celé vlákno | reagovat
Zmrazování kvasnic jsem zkusil,ale se špatným koncem.Kvasnice potom strašně smrdí.
Uchovávání kvasic, (franta, 07.06.2006 21:20) celé vlákno | reagovat
Četl jsem si právě článek na téma uchovávání kvasnic.
Doporučuji přejít na následující WWW stránky v americe a snad bude něco z toho realizovatelné.
Sám jsem to nezkoušel a anglicky neumín, pouze jsem článek četl pomocí překladače, ale pochopil jsem, že kvasnice dokonce zmrazují.
Jestli to někdo vyzkouší ať to dá k dalšímu využití.

Zde je následující adresa.

www.ipas.net/mpdixon/homebrew

Takový ch stránek jsou na americkém homebrewingu miliony.

..., (Jirka, 07.06.2006 08:39) celé vlákno | reagovat
Musím se přidat k poděkování za informace ohledně uchovávání kvasnic pro další používání.
Vařím pivo z mladinových koncentrátů a bylo mi líto vyhodit usazené kvasnice(jednolo se o český práškový konc.), ale zároveň jsem chtěl vyzkoušet zda je možné tyto kvasnice znovu použít.Získal jsem informace,že je možné uchovat kvasnice týden, pokud budou v chladnu a každý den jim vyměním vodu.Dopadlo to výborně.Nástup kvašení byl rychlý a intenzivní.Pivo bylo bezchybný. Ale po získaných radách a argumentech jsem zjistil,že to byla skoro náhoda,že se mi podařilo uchovat kvasnice, které nebyly infikovany.Myslím si že dále "experimentovat" s kvasnicemi nebudu. Nechtěl bych se dočkat opačného výsledku.
Díky za info, (hroch, 06.06.2006 13:32) celé vlákno | reagovat
Děkuji za odborné informace.
Já osobně jsem prováděl druhé použití kvasinek dvakrát. V prvním případě po prokavšení a stočení první várky jsem okamžitě vyrobil druhou várku a kvasinky se okamžitě a nádherně rozkvasily. Výsledek byl bez chyby.
V druhém případě jsem po prokvašení nechal kvasinky hodně sednout (jednalo se o Muntons polotovar kde probíhá kvašení při 22st.C), počkal jsem dva dny na sednutí kvasinek při pokojové teplotě a druhou várku kvasinky již dobře neprokvasily a přidali nepatřičnou příchu´t. Podle Vašeho článku jsem zjistil chybu v tom že aktivně neopracující kvasinky jsem neměl uchovány(i když byl pod prokvašeném pivem) v dostatečně nízké teplotě. Díky Hroch
Vyhledávání