Komentáře
článku: Domácí propírání a uchovávání kvasnic
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Jak dlouho vydrží pivo vyrobené z extraktu?
S kamarádem jsme zkoušeli vařit pivo již několikrát. Použili jsme spodní kvasnice z místního pivovaru, kde nám je nalili do skleněné nádoby z plastového kanystru (skladování v 20° místnosti kde byli vany). Kvasnice máme v lednici při 5°C už od prázdnin. Do mladiny vždy dáme deci kvasnic ze sklinky a zbylé kvasnice rozmnožíme. Myslíte si, že jsou kvasnice ještě použitelné?
Funkční odkaz:
http://www.ipass.net/mpdixon/Homebrew/Free zing%20Yeast.htm
nebo
http://www.schwedhelm.net/ brew/yeast_harv_freeze.html
Zkoušel jsem a po 7 měsících v mrazáků výsledek negativní (W95). :-(
http://www.ipass.net/mpdixon/Homebrew/Free zing%20Yeast.htm
nebo
http://www.schwedhelm.net/ brew/yeast_harv_freeze.html
Zkoušel jsem a po 7 měsících v mrazáků výsledek negativní (W95). :-(
To je všechno zajímavé. Jak ale poznám, že se už kvasnice vyčerpaly? Píše se tu, že tmavá piva a speciály vyčerpávají kvasnice víc než třeba světlá (dobře chmelená) 12°. Ale každý má jiné podmínky a bylo by dobré mít doma kvasnice zvyklé na mou technologii výroby. Minulý rok jsem měl W95 z pivovaru a celou zimu si je množil v lednici ve sklenicích s kvasnou zátkou v dobře sterilizované a nachmelené mladině a vždy jsem převáděl část kvasinek do další sklenice a zbytek použil na zákvas. Výsledky byly uspokojivé, ale po nějaké době se mi přes veškerou opatrnost kvasnice kontaminovaly. A to právě nebylo poznat hned, ale až po dokvašení piva. Várky se postupně zhoršily. Jak zařídím, abych do zákvasu použil jen živé kvasinky a nebyly tam nějaké, u kterých už začíná autolýza?
Propagaci v lednici jsem dělal dle postupu uvedeného v knížce "The Complete Joy of Homebrewing" (mimochodem předcházející odkaz na americké stránky jaksi nefunguje).
Propagaci v lednici jsem dělal dle postupu uvedeného v knížce "The Complete Joy of Homebrewing" (mimochodem předcházející odkaz na americké stránky jaksi nefunguje).
Zmrazování kvasnic jsem zkusil,ale se špatným koncem.Kvasnice potom strašně smrdí.
Četl jsem si právě článek na téma uchovávání kvasnic.
Doporučuji přejít na následující WWW stránky v americe a snad bude něco z toho realizovatelné.
Sám jsem to nezkoušel a anglicky neumín, pouze jsem článek četl pomocí překladače, ale pochopil jsem, že kvasnice dokonce zmrazují.
Jestli to někdo vyzkouší ať to dá k dalšímu využití.
Zde je následující adresa.
www.ipas.net/mpdixon/homebrew
Takový ch stránek jsou na americkém homebrewingu miliony.
Doporučuji přejít na následující WWW stránky v americe a snad bude něco z toho realizovatelné.
Sám jsem to nezkoušel a anglicky neumín, pouze jsem článek četl pomocí překladače, ale pochopil jsem, že kvasnice dokonce zmrazují.
Jestli to někdo vyzkouší ať to dá k dalšímu využití.
Zde je následující adresa.
www.ipas.net/mpdixon/homebrew
Takový ch stránek jsou na americkém homebrewingu miliony.
Musím se přidat k poděkování za informace ohledně uchovávání kvasnic pro další používání.
Vařím pivo z mladinových koncentrátů a bylo mi líto vyhodit usazené kvasnice(jednolo se o český práškový konc.), ale zároveň jsem chtěl vyzkoušet zda je možné tyto kvasnice znovu použít.Získal jsem informace,že je možné uchovat kvasnice týden, pokud budou v chladnu a každý den jim vyměním vodu.Dopadlo to výborně.Nástup kvašení byl rychlý a intenzivní.Pivo bylo bezchybný. Ale po získaných radách a argumentech jsem zjistil,že to byla skoro náhoda,že se mi podařilo uchovat kvasnice, které nebyly infikovany.Myslím si že dále "experimentovat" s kvasnicemi nebudu. Nechtěl bych se dočkat opačného výsledku.
Vařím pivo z mladinových koncentrátů a bylo mi líto vyhodit usazené kvasnice(jednolo se o český práškový konc.), ale zároveň jsem chtěl vyzkoušet zda je možné tyto kvasnice znovu použít.Získal jsem informace,že je možné uchovat kvasnice týden, pokud budou v chladnu a každý den jim vyměním vodu.Dopadlo to výborně.Nástup kvašení byl rychlý a intenzivní.Pivo bylo bezchybný. Ale po získaných radách a argumentech jsem zjistil,že to byla skoro náhoda,že se mi podařilo uchovat kvasnice, které nebyly infikovany.Myslím si že dále "experimentovat" s kvasnicemi nebudu. Nechtěl bych se dočkat opačného výsledku.
Děkuji za odborné informace.
Já osobně jsem prováděl druhé použití kvasinek dvakrát. V prvním případě po prokavšení a stočení první várky jsem okamžitě vyrobil druhou várku a kvasinky se okamžitě a nádherně rozkvasily. Výsledek byl bez chyby.
V druhém případě jsem po prokvašení nechal kvasinky hodně sednout (jednalo se o Muntons polotovar kde probíhá kvašení při 22st.C), počkal jsem dva dny na sednutí kvasinek při pokojové teplotě a druhou várku kvasinky již dobře neprokvasily a přidali nepatřičnou příchu´t. Podle Vašeho článku jsem zjistil chybu v tom že aktivně neopracující kvasinky jsem neměl uchovány(i když byl pod prokvašeném pivem) v dostatečně nízké teplotě. Díky Hroch
Já osobně jsem prováděl druhé použití kvasinek dvakrát. V prvním případě po prokavšení a stočení první várky jsem okamžitě vyrobil druhou várku a kvasinky se okamžitě a nádherně rozkvasily. Výsledek byl bez chyby.
V druhém případě jsem po prokvašení nechal kvasinky hodně sednout (jednalo se o Muntons polotovar kde probíhá kvašení při 22st.C), počkal jsem dva dny na sednutí kvasinek při pokojové teplotě a druhou várku kvasinky již dobře neprokvasily a přidali nepatřičnou příchu´t. Podle Vašeho článku jsem zjistil chybu v tom že aktivně neopracující kvasinky jsem neměl uchovány(i když byl pod prokvašeném pivem) v dostatečně nízké teplotě. Díky Hroch
Vyhledávání