úvod
homepage

Domácí propírání a uchovávání kvasnic vytisknout článek

Přidáno: 6. června 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 15280x

Dva čtenáři v diskusním fóru položili podobný dotaz, který se týkal propírání a uchovávání kvasnic v domácích podmínkách. Odpovídá Ing. Miloš Hrabák z firmy Bohemia Brewing Centre.

Nejdříve tedy dotazy čtenářů: - Chtěl bych se zeptat, jak properu kvasnice abych je mohl použít na dalsí várku? Jedná se o pivovarské kvasnice.Děkuji. - Vařím doma pivo z koncentrátů. Chtěl bych si uchovat kvasnice na příští vaření. Jak mám postupovat? Kvasnice se se usazují dole v kvasné nádobě. Mám je slít a nejak propláchnout?

Zde je odpověď Ing. Miloše Hrabáka:

Propíraní kvasnic je relativně riskantní záležitost, protože voda není sterilní a riskuji infekci. Pokud je propíraní nutné, musím zabezpečit maximální sterilnost nádob i vody.

V podmínkách homebrewingu doporučuji jako nejlepší variantu pro několikanásobné použití kvasnic následující postup: Zakvasím první várku. Podle typu piva, teplotního režimu atd, kvašení probíhá asi 6 - 12 dnu. Po prokvašení piva se kvasnice seberou a během následujících několika dnu (tři dny) je mohu opět použít bez propírání. Vařím tedy např. V sobotu, do následující středy (studené kvašení při 9 °C) mám prokvašeno, do soboty je nechám pod zbytky piva při velmi nízké teplotě (3 °C) a pak je opět použiji. Vařím tedy jednu várku každých 14 dní. Po čtyrnásobném použití bych doporučoval použít kvasnice nové. Pokud bych potřeboval uchovat kvasnice déle než tři dny, připravím si vodu tak, že ji ochladím na 2 °C, kvasnice nechám první tři dny pod pivem, a pak opatrně pivo odleju, přidám zchlazenou vodu a rozmíchám, během jednoho až dvou dnů si kvasnice opět sednou a celý postup opakuji. Prakticky se nedoporučuje držet kvasnice déle než 7 dnů, i když prakticky jsem byl nucen držet kvasnice i dva týdny. To už může mít negativní vliv na následné vyráběné pivo.

Optimální režim je tedy při teplejším vedeni 12 - 15 °C. Vařit jedenkrát za týden např. 4 týdny po sobe a pak si dat pauzu, při studenějším vedeni 8 - 10 °C vařit jedenkrát za dva týdny a taktéž po čtyrnásobném použití udělat pauzu nebo použít nové kvasnice.

Jinak počet použití (nasazeni) kvasnic závisí na typu piva, např. po 16 a víc budou tak utahané, ze nemusí vydržet už ani druhou nebo třetí generaci (stejně tak po tmavém pivu a po speciálech), při dobrých podmínkách a vaření světlé 12 je můžu použít až 10 x.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 26.10.2008 20:15 Komentovat
vaření piva Johnny26.10.2008 20:15
Jak dlouho vydrží pivo vyrobené z extraktu?
Kvasnice v lednici Tomáš23.10.2008 21:52
S kamarádem jsme zkoušeli vařit pivo již několikrát. Použili jsme spodní kvasnice z...
uchovávání kvasnic Petr Buriánek06.11.2007 07:59
Funkční odkaz: http://www.ipass.net/mpdixon/Homebrew/Free zing%20Yeast.htm nebo...
zdraví kvasnic petrbrew05.11.2007 13:18
To je všechno zajímavé. Jak ale poznám, že se už kvasnice vyčerpaly? Píše se tu, že...
... Toyoťak09.01.2007 00:53
Zmrazování kvasnic jsem zkusil,ale se špatným koncem.Kvasnice potom strašně smrdí.
Uchovávání kvasic franta07.06.2006 21:20
Četl jsem si právě článek na téma uchovávání kvasnic. Doporučuji přejít na...
... Jirka07.06.2006 08:39
Musím se přidat k poděkování za informace ohledně uchovávání kvasnic pro další...
Díky za info hroch06.06.2006 13:32
Děkuji za odborné informace. Já osobně jsem prováděl druhé použití kvasinek dvakrát. V...
Vyhledávání