Komentáře
článku: Vaření piva v domácích podmínkách
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Pre mna je granat skvele pivo a pre moju zenu polodrahokam,
(jurisike, 09.04.2011 23:45)
celé vlákno | reagovat
Milujeme granat so zenou na kazdy sposob. Ja ako pivo a moja luxusny zena ho miluje v sperku. Ano je to mozne. Je o tom super clanok http://www.seoclanky.sk/zdravie-a-styl/1029-cesky-granat-je-polodrahokam-nie-druh-piva.html
Tak po včerejšku už vím, jak může pivní láhev vybuchnout - je to opravdu velmi silný zážitek :-(
Tak po včerejšku už vím, jak může pivní láhev vybuchnout - je to opravdu velmi silný zážitek :-(
filtraci se rika scezovani,konec dokvasovani poznas podle toho ze se ti zacne propadat pena ktera vznikla na hladine tu musis sebrat a doba lezeni je u 12°piva 5-6 tydnu u piv 10°jeto 4-5 a take vice tydnu a slapsich piv je 3-4 tydny pivo by melo zrat pod tlakem 0,6-0,8 bar.lepsi navazani CO2.a pive dobre peni a nemaji tendenci prepjenovat.To te nechcu urazet ale jen poradit sem vyuceny pivovarnik.
Pls, kde sa daju zohnat suroviny ?
Zdravím
sehnal jste někdo někde ty kvasinky v tekutém stavu?
Díky
sehnal jste někdo někde ty kvasinky v tekutém stavu?
Díky
Uvařil jsem pivo dle Vašeho návodu a je velmi výborné. Děkuji Vám za Váš návod. Tonda
Uvádíte, že pokud várka se zahřeje více než na 77°, tak je pivo hořké. Mám dojem, že se v pivovarech sešrotovaný slad při několikarmutovém postupu vaří. Zjakých důvodů jste usoudil. e bude pivo hořké. Vařil jsem i pluchy v malém množství vody na zkoušku a nezjistil jsem výraznou hořkost. Dondal@cbox.cz
autor asi mínil typickou chuť dlouho vařených pluch - je taková suchá a drsná, jako otrubová - často dominuje v levných pivech jinak čišté (a pravda bezvýrazné) chuti; nicméně já soudím, že k pivu v jisté míře patří
pak je tu ještě ta věc s barvícím sladem (obdobně pražený ječmen), který má tendenci udělovat nepříjemnou chuť... tam bych asi opravdu rmut nepovářel...
pak je tu ještě ta věc s barvícím sladem (obdobně pražený ječmen), který má tendenci udělovat nepříjemnou chuť... tam bych asi opravdu rmut nepovářel...
Já si ze školy moc nepamatuju. Poradí někdo, čím a jak mám změřit obsah alkoholu v pivě?
V domácích podmínkách to není vůbec jednoduché, alkohol v pivu se stanovuje buď destilační metodou, nebo měřením refrakce a specifické váhy piva předem zbaveného CO2 vytřepáním, v provozních podmínkách je možno použít následovaný postup
- je nutno znát přesnou stupňovitost mladiny, z které bylo pivo získáno( např. 10%, 11% atd./
- u prokvašeného piva změříme stupeň prokvašení sacharometrem, získáme údaj zbytkového extraktu
- víme, ze 1 g alkoholu v pivu vznikne z 2,065 g extraktu
- rozdíl extraktu mezi původní stupňovitosti mladiny a zbytkovým extraktem v pivu je odkvašený extrakt
- např. PS = 10% , v prokvašeném pivu zbytkový extrakt naměřený sacharometrem je 3,5% rozdíl je tedy 6,5%
- dle výše uvedeného 1 g alkoholu se rovná 2,065 g extraktu je tedy v daném pivu 6,5:2,065 = 3.14% alkoholu,tento údaj je však je přibližný, protože sacharometrem jsme změřili pouze zdánlivý extrakt nikoliv skutečný, ale pro orientaci tento způsob bohatě stačí
- je nutno znát přesnou stupňovitost mladiny, z které bylo pivo získáno( např. 10%, 11% atd./
- u prokvašeného piva změříme stupeň prokvašení sacharometrem, získáme údaj zbytkového extraktu
- víme, ze 1 g alkoholu v pivu vznikne z 2,065 g extraktu
- rozdíl extraktu mezi původní stupňovitosti mladiny a zbytkovým extraktem v pivu je odkvašený extrakt
- např. PS = 10% , v prokvašeném pivu zbytkový extrakt naměřený sacharometrem je 3,5% rozdíl je tedy 6,5%
- dle výše uvedeného 1 g alkoholu se rovná 2,065 g extraktu je tedy v daném pivu 6,5:2,065 = 3.14% alkoholu,tento údaj je však je přibližný, protože sacharometrem jsme změřili pouze zdánlivý extrakt nikoliv skutečný, ale pro orientaci tento způsob bohatě stačí
jesi se nepletu, nejjednoduší je změřit hustotu pův. mladiny a potom hotovýho piva a pak použít tabulky :-)
Napsal jste:
Ze zoufalství jsem zkoušel na překvašení použít nejdostupnější kvasnice – droždí. Zde musím podotknout že se nejedná o pivní kvasinky.
V mikrobiologii jsme se ale učili, že v současné době pekařství používá pivní kvasinku, zatímco pivovarnictví o jejího používání již dávno upustilo a používá ušlechtilejší druhy kvasinek (které to jsem si bohužel nezapamatoval).
Ze zoufalství jsem zkoušel na překvašení použít nejdostupnější kvasnice – droždí. Zde musím podotknout že se nejedná o pivní kvasinky.
V mikrobiologii jsme se ale učili, že v současné době pekařství používá pivní kvasinku, zatímco pivovarnictví o jejího používání již dávno upustilo a používá ušlechtilejší druhy kvasinek (které to jsem si bohužel nezapamatoval).
pivoary pouzivaji kvasinky spodniho nebo svrchniho kvaseni ro zdil mezinimi je ten ze spodniho kvaseni(pri vyrobe ceskych lezaku)kvasi pri teplotach 7-12°ca po sedimentuji a lepe prokvaseji a nevytvareji tolik vedlejsich latek pri kvaseni(neprijemna chut a bolest hlavy).zato svrchniho kvaseni prokvaseji pri teplotach nad 20°ca po skonceni kvaseni vyplavou na povrch pivo prokvasi jen z casti a trva 3-4 dny pouzivaji se pro vyrobu specialnich piv a anglickycheilu(alle).muzes je zakoupit v special.obchodech nebo ti je za pakatel prodaji v nejakem pivovare kvasin ky muzes pouzivat i nekolik krat za sebou jenom je proplachnes pres sytko
No čo sa týka droždia tak ja som to skúšal sním lebo som nezohnal originál kvasnice.No tfúj malo to chut jak ked vám niekdo nasype 1kg droždia do piva,no hnus.
Mám otázku nešlo by získať živú kultúru kvasiniek z kvasnicoveho lahváče?tam sú tie kvasinky aktívne ,alebo sa mýlim?Pak je stačilo len namnožiť.
Alebo neskúšal niekdo iný druh kvasiniek?trebárs vinné?Určite sú kvalitnejšie ako droždie.
Pivu zdar
Mám otázku nešlo by získať živú kultúru kvasiniek z kvasnicoveho lahváče?tam sú tie kvasinky aktívne ,alebo sa mýlim?Pak je stačilo len namnožiť.
Alebo neskúšal niekdo iný druh kvasiniek?trebárs vinné?Určite sú kvalitnejšie ako droždie.
Pivu zdar
Vim, ze si homebrewari uspesne zkouseli vytahnout kvasnice z belgickych piv dokvasovanych v lahvi. U nas by tomuto typu piva odpovidal Bernard- jejich svetla 12 a tmava 13 sprisadou jemnych kvasnic.
Vinne kvasnice se pouzivaji, pokud chcete docilit vyssi obsah alkoholu. NApriklad "31" z brewpubu U medvidku.
Vinne kvasnice se pouzivaji, pokud chcete docilit vyssi obsah alkoholu. NApriklad "31" z brewpubu U medvidku.
Zkoušel někdo z vás piva bylinná? Pokud ano, jaká.
Díky.V
Díky.V
S bylinama není problém - skoušel sem to párkrát. Prostě sem (už anií nevim jaký) byliny přidal do chmelovaru...
já zas raděj pivo stáčím do lahve né moc prokvašený a pak pravidelně odpouštím přetlak - z mejch zkušeností plyne, že propadlýmu pivu už nepomůže nic - je to sice kanonáda 2x-3x denně, ale po 3 tejdnech ležení z toho už není pěnovej hasící přístroj ale pivo; při odpouštění doporučuju udržovat čistotu, aby se pivo neinfikovalo, dávat pozor, aby pěna nezaneřádila okolí, zamezit pokud možno vniknutí vzduchu do lahve, aby pivo nezoxidovalo... chce to trochu praxe, ale dá se to zvládnout
Vyhledávání