úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaření piva v domácích podmínkách

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: Kolik to má alkoholu?, (sládek, 26.04.2006 08:11) celé vlákno | reagovat
V domácích podmínkách to není vůbec jednoduché, alkohol v pivu se stanovuje buď destilační metodou, nebo měřením refrakce a specifické váhy piva předem zbaveného CO2 vytřepáním, v provozních podmínkách je možno použít následovaný postup
- je nutno znát přesnou stupňovitost mladiny, z které bylo pivo získáno( např. 10%, 11% atd./
- u prokvašeného piva změříme stupeň prokvašení sacharometrem, získáme údaj zbytkového extraktu
- víme, ze 1 g alkoholu v pivu vznikne z 2,065 g extraktu
- rozdíl extraktu mezi původní stupňovitosti mladiny a zbytkovým extraktem v pivu je odkvašený extrakt
- např. PS = 10% , v prokvašeném pivu zbytkový extrakt naměřený sacharometrem je 3,5% rozdíl je tedy 6,5%
- dle výše uvedeného 1 g alkoholu se rovná 2,065 g extraktu je tedy v daném pivu 6,5:2,065 = 3.14% alkoholu,tento údaj je však je přibližný, protože sacharometrem jsme změřili pouze zdánlivý extrakt nikoliv skutečný, ale pro orientaci tento způsob bohatě stačí
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání