úvod
homepage

Komentáře

článku: Svatováclavské slavnosti českého piva

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

weiss, weizen, ..., (Martin Štros, 03.10.2007 12:48) celé vlákno | reagovat
Hlavně že (jestli) se to dobře pije, ne? Je nezbytně nutný takový slovíčkaření ?
w x w, (Jiri.J, 03.10.2007 12:12) celé vlákno | reagovat
Tak jsem si to našel na PI
"...současné době existují vedle sebe dvě na první pohled (a ochutnání) dosti podobné kategorie pšeničného piva. Weizenbier a Weissbier. První z nich má podíl pšeničného sladu nad 50%, Weissbier má mít dle kategorizace mezi 30-ti až 50-ti procenty pšeničného sladu."

Hmm, ale co tedy např. Schneider Weisse- Original (vařeno z 60% pšeničného sladu a 40% ječného sladu).
Jak vidno moc si s tím hlavu nelámou.
V životě jsem se s tímto rozdělením taky nesetkal. Napsal jsem mail sládkovi do SRN, tak jsem zvědav, co mi odpoví...
Pro Tomase, (honza, 03.10.2007 12:05) celé vlákno | reagovat
Ahoj Tome. Ono toho ted na webu nefuguje vic. Nicmeme na naprave se uz pracuje, behem listopadu budou videt prvni vysledky. Po te se budou pridavat dalsi a dalsi funkcnosti, aby to vse bylo prezentovatelne novym pripadnym zajemcum na vanocnich pivnich trzich...
pro Honzu, (Tomáš Semrád, 03.10.2007 11:59) celé vlákno | reagovat
Omlouvám se, nepatří to do této jistě velmi zajímavé a přínosné diskuse (aspoň pro mne), ale existuje i nějaký přehled nových příspěvků v rubrice blogů?
Jen tak jsem se do nich cca po roce nakoukl, abych si oživil svoji pivní paměť a k některým článečkům dopsal i nějaké své poznámky, třeba i pro oživení diskuse, ale nově příchozí příspěvky se nikde nezobrazují, což je možná trochu škoda...
Weiss versus wit, (honza, 03.10.2007 11:35) celé vlákno | reagovat
Weizen versus weiss - pozadal jsem odbornika k vyjadreni...

Weizen versus wit- belgicke bile, napriklad Hoegaarden, je sice tez svrchne kvasene pivo, ale pouziva nesladovanou psenici, navic koriandr a pmerancovou kuru(v malinkatem mnozstvi), jine kvasnice atd...vysledek je velmi rozdilan chut...
Weiss, (Jarin, 03.10.2007 11:25) celé vlákno | reagovat
To J.J.
Já jsem se domníval že Weiss z Německa je ekvivalent belgického WITBIER.To byl chybný úsudek?
weizen a weiss, (Jiri.J, 03.10.2007 10:45) celé vlákno | reagovat
Kde se píše o rozdílu Weizen x Weiss? V čem by měl spočívat (způsob kvašení, či co)?
Mimochodem včera jsem si v Richter Pubu a Bulovce dal jejich pšenici- hrůza. To pivo mělo skutečně už své nejlepší dny dávno za sebou...
Weissbier X Weizenbier, (pavel hrabina, 03.10.2007 10:39) celé vlákno | reagovat
Také jsem tato označení bral jako synonyma. Např. na /www.deutsches-bier.net se uvádí "Weizenbier, auch
Weißbier genannt,...". Nejsem odborník na klasifikaci piva a ani si nemyslím, že je pevně kodifikována. Tento problém se už řešil v jiných diskuzích a každopádně rozdíl mezi Weis a Weizen nevidím jako důvod pro vzájemné se napadání.
Více by mě zajímalo, jak se to má se zašovskou pšenicí. Jde o jednorázovou várku, nebo se plánuje trvale rozšířit sortiment? Kde všude se bude dát ochutnat?
Weissbier X Weizenbier, (Roman Holoubek, 03.10.2007 10:06) celé vlákno | reagovat
Také jsem si to kdysi myslel. Ale do té doby, než mi Franta Richter - působící cca 20 let v Německu ukázal německy psanou Učebnici kvasné technologie (na německý název si nemohu vzpomenout), kterou napsal Dr. Ludwig Narziß, působící ve Weihenstephanu. Tam tyto kategorie jednoznačně od sebe pan Narziß odlišuje.
ok, (Páral Jaroslav, 03.10.2007 09:38) celé vlákno | reagovat
Nevěděl jsem, že je to tak důležité. jsem Brňák, ale už 10 let žiji a pracuji v Německu. většinou chodím na tamní bier net.
měl jsem teď možnost ochutnat pár novinek (weizen) z čr. jsem takx člen weissbierbundu v bavorsku, weizen=weiss
Největší hrdinou zůstává ubohý anonym, (Tomáš Semrád, 03.10.2007 09:23) celé vlákno | reagovat
Nejlepší je když nějaký anonym mluví, poučuje a vysvětluje někomu kdo má jméno a příjmení a nestydí se pod to podepsat, co je a co není synonymum, viz PáJa...To se jaksi na pivních fórech stává již tradicí...
Když nemáte odvahu se pod svá slova veřejně podepsat, tak veřejně nevystupujte!!!!!!!!
Weizenbier a Weissbier, (PáJa, 03.10.2007 08:57) celé vlákno | reagovat
Než se Roman Holoubek pustí do dalších "odborných" výkladů pojmů WEISSBIER, WEIZENBEIR doporučuji mu si nejdříve prostudovat nějaké materiály.
Tyto slova jsou synonyma a tudíž obsah obou pojmů je zcela identický. Nic takového jako rozdíl v podílu pšeničného sladu u Weissbier a Weizenbier zde neplatí! Psal jsem kvůli tomu dokonce i jednomu známému sládkovi do Bavorska a ten mi rovněž potvrdil, že se jedná o identické pojmy.
Jinak viz. Wikipedia.
PS: Nespoléhejte se na Vaše empirické (pravděpodobně z etiket získané) znalosti.
pšenice BON, (Pavel Hrabina, 02.10.2007 12:41) celé vlákno | reagovat
ještě kdyby tak byla i v lahvová ...

Mimochodem, včera jsem byl v Klášterním na Strahově a čepují podzimní tmavý speciál 16%, velmi dobrý, sušší, dobře chmelený. Vřele doporučuji.
Pšeničné ze Zašové, (Tomáš Maier, 01.10.2007 22:17) celé vlákno | reagovat
Už to tak vypadá. Dnes jsem volal Karlovi Kvapilovi a říkal, že se dal na odporně páchnoucí zakalenou pšenici :-)).
Weizenbier, (Jarin, 01.10.2007 13:45) celé vlákno | reagovat
To Karel Kvapil
Tak jsem se právě dočetl,že v Brně na Flédě připravují ochutnávku Bon speciál Weizenbier 13°.Bon rozšířil svůj sortiment?Jestli ano,už se moc těším na ochutnávku a držím Vám všem v Zašové palce
Omluva a vysvětlení Jaro Stofkovi, (Roman Holoubek, 01.10.2007 08:00) celé vlákno | reagovat
Karel Kvapil je pouze smyšlená osoba, kterou jsem si vymyslel na letošního apríla. Ale nebylo to samoúčelné pro pobavení, jako spíše k zamyšlení.
Zamyšlení o tom, jaká je většina pivařů (troufnu si říci) nejenom v obou našich zemích.
Karel Kvapil je typický představitel pravidelného navštěvníka hospod ve věku mezi 25-45 lety.
Půjčím-li si občas jméno Karla Kvapila i dnes do úst (pera, či jej vykladívkuji na klávesnici), pak se tak děje, jen abych nás všechny upozornil, že my co čteme a podílíme se svými příspěvky, nebo poznámkami na svetepiva.cz, tak jsme v menšině. A že naše vnímání piva je dosti odlišné od vnímání zbytku populace.
netřeba, (Martin Štros, 30.09.2007 19:28) celé vlákno | reagovat
Jardo , já myslim že Karlovi nic vysvětlovat nemusíš :D
nepravda, (jaroslav stofko, 30.09.2007 18:42) celé vlákno | reagovat
Zdravím Karla,nemáš úplnú pravdu,že velké pivovary dělají dobré pivá, je ich trochu pomenej,ak chceš vedieť niečo viac klidne ti odpoviem.
Anonymni degustace, (honza, 28.09.2007 22:12) celé vlákno | reagovat
Do kocne roku udelame aspon jednu anonymni moderovanou degustaci. Je podzim, takze to budou nejspis dvanactky. A muzeme srovnavat, kdo dela lepsi...
Já to věděl !!!, (Karel Kvapil, 28.09.2007 14:48) celé vlákno | reagovat
Neříkal jsem a nepsal jsem tu už o tom, že velké pivovary dělají výborná piva?
Tak to je ...

PS: Roman dodává - všimněte si, že reklamně deklarovaná jedenáctka Zubr Gold může soutěžit jen v kategorii výčepních piv!
12
Vyhledávání