úvod
homepage

Komentáře

článku: Ochutnávka piva v Blučině

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
1234
 Zobrazit komentáře: podle času

Ach ty zkratky.., (LUDA, 23.11.2006 22:56) celé vlákno | reagovat
"Zahlédl jsem pouze vývěsky PU a Gambrihnusu "
Muzem mi prosim nekdo rict co znamena zkratka "PU"????
36 let piju pivo.. ale tohle proste NEVIM!
Která že to hospoda v Brně?, (Petr, 14.11.2006 18:58) celé vlákno | reagovat
to Svaťa:díky za uvedení místa kde se Xaver bude točit, jen by mě ještě zajímal název hospody ať si tam kdyžtak můžu zavolat až přijde prosinec..díky mockrát.

to Zbyněk Melichar:roh ulic "Milady Horákové" a "třída kapitána Jaroše"
ad Xaver, (Zbyněk Melichar, 06.11.2006 13:32) celé vlákno | reagovat
nemohl by mi někdo prozradit, co znamená pro mě tajemný pojem 'na rohu M.Horákové a Jarošky' ??
dík
Co je to za tajemnou chemikálii???, (Zbyněk Holan, 06.11.2006 11:46) celé vlákno | reagovat
Je tak tajemná, že se nemůže jmenovat? Připojuji se k žádosti Jirky. Ven s tím...

Co se týče HGB v pivovarech, tak to je spojené s CKT. Zhruba vím kolik pivovarů je má, ale ne přesně. Nemyslím si že jsou to všechny a jen malé výjimky mají spilky! Dost pivovarů má obojí. CKT i kvasné kádě. Pak většinou 10ku kvasí v CKT a ležáky kvasí na spilce.

Kdo pro nás pro všechny udělá fundovaný přehled, které pivovary vaří jen klasicky varna-spilka-sklep a které mají CKT a do třetice které mají obojí (v tom případě rozepsat, které pivo je z CKT a které kvasilo na spilce).??? Jaký borec se toho ujme?
dotaz na bn, (Jiří Kaňa, 06.11.2006 08:13) celé vlákno | reagovat
A o jakou konkrétní chemikálii se má jednat?
HGB, (bn, 06.11.2006 07:26) celé vlákno | reagovat
Je pravda ,že až na malé výjimky, všechny pivovary mají HGB.Můžou si za pivaři-stěžovači....a hostinský má pokoj.Pivo sud od sudu pořád stejně pění atd..Tu vodu bych jěště se zavřenýma očima spolknul,ale uvažoval jste někdo jak při ředění se nahrazují hořčiny.Předem si můžou navařit pouze na ředění jedné stupňovitosti.(třeba 17st naředím na 12-předem s tím počítám a na 10 musím přihořčit)No a ta milá chemikálie je moc výborná....a jak to vím?Mám na ní alergii.Puchne mi jazyk a pálí celá huba,frkám atd.Než jsem zjistil, že je to pomhle svinstvu,tak jsem myslel,že jsem alergický na pivo(strašný pomyšlení),ale protože v tom nejsem sam,brzy jsem se dopracoval ke zdroji mého problému.Dle mého subjektivního zjištění vede za všech "piv" Gambáč.Tomu se musím vyhnout obloukem.
ODPOVĚĎ,SNAD VŠEM,OD XAVERA, (Svaťa Xaver, 04.11.2006 11:39) celé vlákno | reagovat
Snad Odpovím opravdu na otázky které se vyskitly.Dlouho se nevařilo,instaloval se větší kotel,proto byl nedostatek piva.Poutač před restaurací taky něco stojí,takový který má trochu vypadat,ale už je tam a bude vidět i v noci,je totiž světelný.Chemii do piva nedávám,ta mírně "chemická" chuť byla opravdu způsobena druhem kvasnic.Protože jsem normální běloch stojím každý čtvrtek v 10.30hod u pivovaru Starobrno a čekám na výdej kvasnic a pokaždé není kvalita stejná.Další,je uvařena zkušební várka Vladimír 22%,18% Oldřich je uvařena také a od prosince bude na čepu v Brně na rohu M.Horákové a Jarošky i u Xavera v Blučině,ale nevím jestli budu stíhat,protože vaření piva mně neživí,musím vykonávat ještě jinou práci.Aby mělo uživit muselo by se vařit větší množství,to znamená víc nádob,víc peněz,nebo již zmíněná chemie.Na to nemám povahu,na tu chemii.I když na druhou stranu velice rád zajdu na Plzeň 12% do Brna na Bláhovku,je točena přímo z tanků pod hospodou a je dobrá.A hoďte klidně kamenem.A na konec chci ještě jednou připomenout že se pivem neživím,malým pivovarům nesahám vůbec nikam,a jsem rád že mám sice ne ke všem pivům sklo ale mám,mám etikety,tácky a už i světelnou reklamu na restauraci.Na to že je to koníček to podle mne není málo.Kdybych se tím živil,bude to práce a ne zábáva a kvalita piva by tím jistě utrpěla.Zase někdy mrknu a odpovím,když bude na co.
Míchání a řezání piva pivem ne vodou!, (Zbyněk Holan, 03.11.2006 10:46) celé vlákno | reagovat
Míchání je fajn. Kolikrát narazíte na super chuť. Hodně pivovarů míchá svá piva zvláště při vaření polotmavého. Světlá 14ka s černou 12kou, kolik bych jich napočítal... Jinak já zkouším míchat ledacos, a nejsem sám viz reakce Jiřího Jobánka (mesiv ryzpekt k jeho znalostem,...pozoruji to už dlouhodobě). Kupříkladu má poslední zkouška byla Primátor Náchod Double 24ka tmavá lomeno Primátor Náchod Weizen = weizen-porter výjimečné chuti! (lito půl na půl černé do světlého, lahvové, sklenice na weizen). Doporučuji!
Ano, ano, (Zbyněk Holan, 03.11.2006 10:38) celé vlákno | reagovat
Ano Chody je to tak, i když bych řekl, že to bude více než 14ka, která se řízne ... přesnou stupňovitost si pivovary hlídají a nepouštějí tuto informaci ven. Takzvané vysoce gravidní pivovaření* :) že. No a zapomněl si, ještě tam prdnout CO2. A se sloganem "my řežeme, vy říháte" pošlou tuto pivní sodovku k nám....!

*HGB (háj grevity brůing)
říznutí, (Chody, 03.11.2006 10:22) celé vlákno | reagovat
A dnes se běžně 14% řízne vodou a máme 12% či 10%
ČH 13, (Jiří Jobánek, 03.11.2006 07:18) celé vlákno | reagovat
Samozřejmě se vaří ČERNÁ HORA- BLACK HILL polotmavé1 3,5% (Alc. 5,5%Vol., s přísadou
medu a arómat, řezané z 20%- 12% tmavé, 80%- 14% světlé, od 28.9.2002). Osobně mi toto pivo nechutná. Jinak pro nezasvěcence a lidi jejichž pivní obzor nepřesáhl hranice ČR. Míchání piva není ve světě nic zvláštního. Skvělý příklad najdeme v Belgii, kde se "řeže" např. lambic s tmavozlatým ale (oud burin), výsledkem je fantastické pivo (např. Timmermans- Burgogne des Flandres. Na německém trhu se tuším od loňského roku registuruje nový typ WEIPI, což je ve sklepích blended pilsener a weissbier. Mimochodem je to chuťově více než přijatelné.
A ještě dodatek: v ČR se běžně používal systém kdy se např. 11% pivo dělao způsobem, kdy se v ležáckých tancích řízla 10% s 12%.

Černá Hora 13?, (Petr, 02.11.2006 18:01) celé vlákno | reagovat
Pokud vím tak v Černé Hoře 13stupňový pivo nevaří... nebo to snad byl Kvasar řezanej Granátem?..no to snad ne....
Já Xavera koštoval!, (radek, 01.11.2006 18:09) celé vlákno | reagovat
Já Xavera koštoval a nemohu si stěžovat. Je pravda, že není vždycky, ale jak říkal můj děda: "Dobrých věcí pomálu".
Domaci pivovar Vyssi Brod, (Jirka, 31.10.2006 21:35) celé vlákno | reagovat
Zdravime z Vyssiho Brodu. Pivovarek jsme jiz dokoncili a tento vikend (28-28.10) byla uvarena prvni varka svetle 12° Jakub. Pripravuje se i webova prezentace, kde uvedeme veskere informace. S pozdravem "Dej Buh stesti" zdravi Jirka Fojtl a Leos Krejci. P.S. Zdravime Svatu :-)
smola v Blučine, (Libor, 31.10.2006 13:12) celé vlákno | reagovat
Ja som pri návšteve v Blučine mal ešte väčšiu smolu, počas našej návštevy točili len G!!! Keby tak mali aspoň toho Regenta....
Brod,ne Bros, (honza, 30.10.2006 16:21) celé vlákno | reagovat
Diky za upzoorneni, je to samozrejme Brod:)
to Luděk, (Zbyněk, 30.10.2006 13:16) celé vlákno | reagovat
jasně, vyjde to jidny :-)
ad manželka - tvrdá výchova :-)))
Zbyňkovi, (Luděk, 30.10.2006 10:00) celé vlákno | reagovat
Nehořekuj, vyjde to příště, pivo Xaver je dobré a hlavně: manželka je podle článku osvícená :-)
honzovi - Vyšší Brod?, (Luděk, 30.10.2006 09:50) celé vlákno | reagovat
Ten pivovárek bude ve Vyšším Brodu v již. Čechách? (zřejmě překlepnutí Brod a Bros?)
dodatek, (Zbyněk Melichar, 30.10.2006 09:35) celé vlákno | reagovat
taky jsem tam byl o víkendu (neděli počítám do víkendu), měl jsem prostě trošku smůlu (nesehnal jsem si aktuální info - moje chyba), článek není myšlen jako napadání, beru to s nadhledem... mě proste jen zarazilo, že na první letmý pohled z jedoucího auta není znát, že v restauraci může člověk dostat i jiné značky než všudepřítomné PU a G a že na pípě není ani jedna ze značek malých pivovarů uvedených v jídelním lístku... (a naopak je tam jiná)
jinak přeju panu majiteli hodně zdaru a radosti s jeho koníčkem :-)
1234
Vyhledávání