úvod
homepage

Komentáře

článku: Ochutnávka piva v Blučině

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
1234
 Zobrazit komentáře: podle času

Xaver na Petrově, (Jarin, 14.11.2008 15:08) celé vlákno | reagovat
Minulý pátek jsem byl v Galerii za vraty na Petrově (v Brně) .Krom pšenice z minipivovaru Rychard byl na čepu i 12°Xaver.Neví někdo,zda pan Strava obnovil výrobu,či se jedná pouze o poskytnutí značky jinému minipivovaru?Eventuelně co se v Xaveru bude vařit a kam se bude distribuovat??? 
ad jejda!, (Zbyněk Holan, 28.08.2007 17:52) celé vlákno | reagovat
No vidíš a mě napadlo to smíchat - a bylo to pivo večera ! 16ka byla letos moc sladká... v kombinaci s kvasnicovou 12kou vznikla 14ka velmi vyvážené chuti ! Chutnala náramně i Michalovi Rambouskovi, který je jinak velmi vybíravý...

Ad nádvoří: je to tak asi bylo velmi velké! Byl jsem tam od 19h do 24h na různých místech, potkal tam spousty známých, ale Tebe jsem neviděl.

Třeboni zdar!
Bohužel..., (Zbyněk Holan, 28.08.2007 17:24) celé vlákno | reagovat
....se v Žatci neuvidíme neb tam nejedu, je mi to však velmi líto (je to jubilejní 50. Dočesná! - www.docesna.cz).

Mé zraky se tedy upínají na slavnosti do Hlinska 15.9. - www.rychtar.cz.

Dále se mé zraky upínají na Jihoměstské pivní slavnosti 6.10. v centrálním parku u stanice metra Opatov.

Slavnostem zdar !
Jejda!, (Tomáš Kroupa, 24.08.2007 19:16) celé vlákno | reagovat
To jsem nevěděl, že to pivovarské nádvoří v Třeboni je tak velké, že jsme se totál minuli. Ale žlutá trička jsme, tuším, zaznamenali. Míchat dvě světlé kvasnice různé stupňovitosti - to by mě nenapadlo... Ale na ten ďábelský Primátor mix se rozhodně chystám!
A kvasnicový Regent 12° v kempu Třeboňský Ráj v neděli na podání protijedu na alkohol :-) neměl opravdu chybu. Byl tak kalný, že na první pohled se zdálo, že lžička by v něm stála...
To bude těmi přidanými kvasnicemi. Alespoň před pár lety nám tuto informaci v pivováře sdělili, že lidem se zdálo to kvasnicové málo kalné, tak je tam přidávají. Ať žije vitamín B!
Tak tedy těším se na shledanou v Žatci...
to Zbyněk Holan - kontakt, (Standa Jakoubek, 24.08.2007 17:04) celé vlákno | reagovat
Zbyňku, je na tebe nějaký telefon, abychom se v tom Žatci na Dočesný dohledali ? já mám 607 248324
To jsem nepostřehl, (Zbyněk Holan, 13.08.2007 01:12) celé vlákno | reagovat
Ahoj, tak jsme se asi ani neviděli, protože takového krásného trička bych si všiml...

Tak jo Žatec !
to Zbyněk Holan, (Standa Jakoubek, 11.08.2007 10:21) celé vlákno | reagovat
no možná jsme se v Třeboni fakt viděli - jestli jsi postřehl skupinku tří maníků ve žlutých tričkách, na jejchž přední straně byla tabulka na pivní čárky, tak jsme se viděli; jinak - v Žatci budu určitě, tak se ještě domluvíme
Byl, (Zbyněk Holan, 11.08.2007 00:38) celé vlákno | reagovat
Ahoj Stando, byl jsem tam. Škoda, potkal jsem se tam s několika přáteli. Možná jsme se potkali i my dva, ale nemohli jsme se pozdravit, protože se neznáme vizuálně. Určitě to napravíme. Třeba pojedeš do Prahy nebo na pivních slavnostech v Hlinsku v září - tam se chystám, jo a do Žatce také.

Tome, jestli sis nevšimnul, tak 9 místnou stupnici používám již několik měsíců. Bylo to na přání Honzy a v rámci unifikace s VUPS. Tato stupnice je velmi dobrá. Holanovu stupnici 1 až 10 jsem uložil do šuplíku...

Tedy dovolím si poprosit i ostatní, aby bodovali také tak: od 1 do 9 (1 božské, 9 naprosto nepitelné). Používají se ještě půlbody tedy 1,5 až 8,5. Pivo s 5 je průměrné pivo; 4,5 až 1 nadprůměrná piva; 5,5 až 9 podprůměrná piva. Pamatuji si matně, že body mají i slovní popisky. Honzo prosím můžeš to sehnat a publikovat? Díky.

Děkuji všem za užívání této stupnice na tomto serveru!

Oprava, (Michal rambousek, 10.08.2007 21:14) celé vlákno | reagovat
Pozor, pozor, opravuji hlášení:
....
Já bych 16% hodnotil ještě přísněji, tedy za 4 (a to mám dost rád nasládlá piva), více mi chutnala 14%, té bych dal 3.
...
Pochvala pro Zbyňka Holana, (Michal Rambousek, 10.08.2007 20:56) celé vlákno | reagovat
Jo to tak, Zbyňku. Zrovna jsem se chystal Tě za ten třeboňský nápad veřejně pochválit, ale když už jsi se pochválil první, tak to musím alespoň tuplovaně potvrdit!

Kvasnicová 12% s lehoučce nakyslými podtóny krásně vyrovnala tu přílišnou sladkost 16% a krásně se to pilo. Až jsem zapomněl kolik jsem jich urazil, ale trochu horší ráno druhý den mi připomnělo, že toho nebylo tak úplně málo...
Jý bych 14% hodnotil ještě přísněji, tedy za 4 (a to mám dost rád nasládlá piva), více mi chutnala 14%, té bych dal 3. Kombinaci 12+16 páně Holana bych dal degustačně tak za 3, ale měl jsem pravda už trochu rozostřenou chuť, každopádně body navíc sklízela za úžasnou pitelnost!

stupnice hodnocení, (Tomáš Semrád, 10.08.2007 08:53) celé vlákno | reagovat
Ty Zbyňo, ty jsi si zkrátil škálu na tvé soukromé stupnici hodnocení piv, píšeš 1 božské, 9 nepitelné, přitom vždycky jsi uváděl rozmezí 1 až 10, to jen tak na okraj :-)
Jak to tady tak čtu, tak si dnes koupím nějaká piva a také to zkusím namíchat, abych poznal nové trendy některých přispěvatelů Světa piva, když je to tak skvělé, aspoň mám náplň na neděli, v sobotu se chci zastavit ve Vyšším Brodě pro pivko, nevíte náhodou kde tu tamní minivýrobnu piva najdu? Díky za info.
to Zbyněk Holan, (Standa Jakoubek, 10.08.2007 07:05) celé vlákno | reagovat
ty jsi byl letos v Třeboni na pivovarských stalvostech ? škoda, že jsem to nevěděl, mohli jsme se vidět na živo :-)
Joo kdepak míchání..., (Zbyněk Holan, 09.08.2007 23:42) celé vlákno | reagovat
Nyní jsem zkusil na pivních slavnostech v Třeboni namíchat 16° kvasnicovou a 12° kvasnicovou a výsledek byl úžasný. Co Michale ?
Prototože 16° letos pro mě nebyla tak výtečná jako loni! Pořád skvělá, ale loňská lepší. Tu jsem hodnotil na 2 ze stupnice 1 až 9 (1 božské, 9 naprosto nepitelné) letos hodnotím na 3,5 (moc sladká) údajně dlouho ležela.

Míchání zdar !
to Zbyněk Holan - míchání, (Standa Jakoubek, 09.08.2007 13:04) celé vlákno | reagovat
tak jsem právě vyzkoušel namíchat půl napůl náchodský double s weizenem a potvrzuji, že je to opravdu skvělá kombinace :-); budu si muset tyhle dvě pivečka kupovat častěji
EPM, (Petr Žalio, 08.08.2007 20:06) celé vlákno | reagovat
Tak tady bych taky souhlasil. EPM by měla být povinná. Ale všude. Problémy jsou zejména v Belgii a USA. Tam se neuvádí prakticky vůbec. Pak dlouho trvá než se to najde nějde na netu, jestli vůbec.
EPM vers. alkohol, (Martin Štros, 08.08.2007 18:26) celé vlákno | reagovat
Jo, díky Romane za vysvětlení, plyne z toho pro mě závěr, že když už ne místo původu, tak určitě uvádět EPM u piva bych zavedl jako povinnost!
Kvašení na spilce a v CKT, (Roman Holoubek, 08.08.2007 08:20) celé vlákno | reagovat
Především podotýkám, že když se nezneužije, tak z CKT je stejně dobré pivo jako ze spilky. A naopak může být i stejně špatné jako ze spilky.
Jen chci podotknout jednu věc. Nikdo mi nebude tvrdit, že "stejné" pivo z CKT je totožné s pivem ze spilky. Mimo jiné už v tom, že pro klasickou výrobu se zpravidla u nás používám kmen H, kdežto pro CKT kmen W, který snáší lépe vysoké tlaky, jež na něj v CKT působí. A použití jiného typu kvasnic zákonitě musí nést i jinou chuť. Navíc W je oproti H více hlubokoprokvašující. Tj. umožní mě lépe a snadněji vytěžit větší procento alkoholu z menšího EPM, kterýžto údaj už není povinen na etiketě uvádět. To jsou ony 9% EPM s 4% alkoholu, tvářící se jako desítky. Tož tak ...
výrobní technologie, (Tomáš Semrád, 04.08.2007 11:48) celé vlákno | reagovat
Myslím si, že není nic na tom se otevřeně přihlásit k výrobní technologii. Už jen třeba kvůli tomu, že hodně lidí se domnívá, že pivo vyrobené CKT (popř. HGB) za moc nestojí a svým způsobem už ho mají kvalitativně někam zařazené. Proto by bylo rozhodně užitečné, aby pivní veřejnost věděla jak kdo a co vyrábí, třeba by pak mnozí změnili názor na některé výrobní postupy. I když já osobně vyznávám starou dobrou klasiku (nad níž není), zároveň si myslím, že pivo vyrobené CKT může být a v některých případech i je (za určitých okolností a podmínek) kvalitní. Vím i o dvou malých pivovarech, jež pro výrobu některých svých piv využívají HGB a pivní fajnšmekři si ta piva nemohou vynachválit, jak jim chutnají...
na co se zaměřit ?, (Martin Štros, 04.08.2007 00:53) celé vlákno | reagovat
Prostestovat proti CKT je asi nesmysl. Zavedla ho většina pivovarů, která má peníze na investice, včetně těch malých. Ostatně i pivo z CKT může být výborné a tak bych se přimlouval k hodnocení piv spíše z hlediska výsledku, tedy jak chutnají, než použité technologie, tu bych tolik nerozebíral, protože i malé pivovary HáGéBéčkují a to pivo je často vynikající. Nedá se nic dělat, ani pivovarnictví není skanzem, je tu určitý vývoj, modernizace.
Přehled o technologiích používaných jednotlivými pivovary, (Regan, 03.08.2007 22:50) celé vlákno | reagovat
Udělat přehled, které technologie jaké pivovary používají, by byla opravdu výtečná věc. Možná na to bude jednou od Evropské unie zákon. (V dobrém slova smyslu.) Kdyby to bylo vyvrcholením práce tohoto webu za přispění všech přispěvovatelů, bylo by to nádherný. Moje máti se živila dříve jako degustátorka a já mám bohužel nebo bohudík tu smůlu, že odhadnu kvalitu podávaných nápojů nebo pokrmů poměrně přesně. Nejjednodušeji tak, že definuju látku, která mi nedělala dobře nebo mi jinak chuťově neseděla. Tu si zapamatuji a následně v nápojích, které piju, vždy skoro bezpečně poznám, zda jí obsahují nebo ne. Takhle jsem samozřejmě sám z Gambrinusu postupem času (12 let) navzdory postojům mého nejbližšího okolípřešel až k minipivovarům, které vaří nefiltrovaná a nepasterizovaná piva původní technologií. Samozřejmě si notuji s převážnou většinou lidí, kteří posílají příspěvky do tohoto webu. A hlavně bych chtěl poděkovat tvůrcům a provozovatelům těchto internetových stránek. Udělali obrovský kus práce.
1234
Vyhledávání