úvod
homepage

Komentáře

článku: Ochutnávka piva v Blučině

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Kvašení na spilce a v CKT, (Roman Holoubek, 08.08.2007 08:20) celé vlákno | reagovat
Především podotýkám, že když se nezneužije, tak z CKT je stejně dobré pivo jako ze spilky. A naopak může být i stejně špatné jako ze spilky.
Jen chci podotknout jednu věc. Nikdo mi nebude tvrdit, že "stejné" pivo z CKT je totožné s pivem ze spilky. Mimo jiné už v tom, že pro klasickou výrobu se zpravidla u nás používám kmen H, kdežto pro CKT kmen W, který snáší lépe vysoké tlaky, jež na něj v CKT působí. A použití jiného typu kvasnic zákonitě musí nést i jinou chuť. Navíc W je oproti H více hlubokoprokvašující. Tj. umožní mě lépe a snadněji vytěžit větší procento alkoholu z menšího EPM, kterýžto údaj už není povinen na etiketě uvádět. To jsou ony 9% EPM s 4% alkoholu, tvářící se jako desítky. Tož tak ...
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání