úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaříte si doma pivo? Nedávejte raději nikomu ochutnávat!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Kolkované pivo, (Gorvin, 18.05.2006 10:15) celé vlákno | reagovat
Uz vidim jak mi celnici podstrkuji nekolkovane pivo :-)))
Podle mě mladina opravdu není pivo a před zákonem je to čisté. To by jinak museli perzekuovat třeba i zaměstnance sladovny, že by mohlo dojít ke zneužití sladu k výrobě tvrdého alkoholu...
Takže proces s Omladinou bude?, (laik, 18.05.2006 10:02) celé vlákno | reagovat
pro autora Kluby, (laik, 18.05.2006 09:49) celé vlákno | reagovat
A já blbec myslel, že už jsme v právním státě... Budu volit KSČM, za nich se pálilo, lisovalo víno a nikoho to nesralo a řekl bych, že se to dělo ve větší míře, než dnes. Jak to tedy řešit?
Kluby nejsou řešení, (Kluby, 17.05.2006 08:08) celé vlákno | reagovat
Krásné je to číst, ale samá teorie, zeptejte se Antéňáka,určitě má své zkušenosti,celníci si upravují výklad zákona dle svého, vynucují si právo vzláštním způsobem,a nakonec zneužití pravomoci veřejného činitele je pro ně denní chleba-dnes ráno ČT-podstrčení nekolkovaných lahví alkoholu.Vám hrozí paragrafem a sami přinejhorším vyhazov.Založte si kluby...a uvidíte jak s nima budete bojovat.Budou to brát jako provokaci.
ad udzenac, (laik, 16.05.2006 09:30) celé vlákno | reagovat
Také zajímavý nápad! Takže založíme spolek pro vaření mladiny a nazveme ho Omladina! Zákon totiž hovoří takto "Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní domácnost33) vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její domácnosti, osob jí blízkých33) nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji." A uvařená mladina přece není pivo. Takže soudní proces jako za Rakouska s Omladinou nebude.
A ešte jedna možnosť, (udzenac, 16.05.2006 08:44) celé vlákno | reagovat
Zákon obmedzuje množstvo uvarenej mladiny, alebo výrobu piva? Teoreticky si u mňa môže uvariť mladinu kto chce v akomkolvek množstve a pivo si z toho urobí doma (kvasnice, spilka, ležanie). Potom nech sa zodpovedá pred úradmi za množstvo sám.
A my sme ten pivovar ešte furt nepostavili, ale máme už kopu materiálu doma.
od laika, (laik, 15.05.2006 21:51) celé vlákno | reagovat
Ta myšlenka "komunálního" pivovaru (chtělo by to jiný výraz - pamatuji si komunální služby, co třeba takový kombrauhaus, to je už skoro česky) mě opravdu zaujala. Takže zavrhneme homebrewing a půjdeme jinudy, tj. cestou komunálních pivovarů, byť ani ty pivovarníka nezbaví povinnosti ohlásit vaření piva celnímu úřadu. Víte ještě někdo nějaké další podrobnosti ze zahraničí? Já myslím, že přes "komunální" pivovary vede cesta, protože dřív nebo později se nějaký bonzák najde a domácí pivovarník se bude muset vydat cestou legalizace a ta je, jak dobře víme tak strastiplná, že je pro normálního člověka nemožná. A nevařit si pivo, to by byla přece škoda.
Komunální pivovary, (Borowiec, 15.05.2006 20:11) celé vlákno | reagovat
Přátelé, zde se podle mne začínají směšovat dvě věci. První je vaření piva jako koníček v kuchyni, které se u někoho může posléze může vyvinout v potřebu postavit si varinatu vlastního mikro pivovaru. Ta by měla být opět záležitostí nejspíše jednoho vlastníka nebo jeho rodiny. Na mapě německých pivovarů však najdeme takzvané komunální pivovary, které vznikly v řadě případou opravou pivovaru, který již byl mimo provoz. Opravu fyzicky odpracovala skupina - komuna lidi, zpravidla bývají z jedné vesnice a ti potom také společně vaří pivo. Pivo se v některých neprodává, ale obdrží podle toho, kdo se se na jeho výrobě podílel. Vaří se příležitostně, takže jde o velmi žádané speciály, k jejichž výrobě se používají protřídní suroviny nikoli polotovary. Typickým příkladem takovéhoto pivovaru zůstával Kommunbrauhaus tří přátel v Junkersdorfu a jeho kellerbier. Nicméně označení kommunbrauhaus lze použít i pro označení restauračního pivovaru, který běžně prodává pivo. Takový najdeme v Kulmbachu. Ten se může pochlubit řadou speciálních piv. Dokoncel lze hovořit o zálibě uvádět stále nové speciály.
Jeste me napadla Belgie..., (honza, 15.05.2006 14:25) celé vlákno | reagovat
tam jsou i prumyslove pivovary, jako je treba BIOS s vystavem 50 tisic hektolitru rocne, ktere nechaji cloveka uvarit pivo. Problem je v tom, ze minimalni varka je tusim 70 hektolitru. Maji 17 prednastavenych programu, staci rict, jaky typ piva chce clovek uvarit, bud si dovezt suroviny nebo si je koupit od nich a je to. Ale to je uz urcene pro ty, co vi, co chteji opravdu varit. NA pokusy je to celkem draha legrace.
Nahodily prijem..., (honza, 15.05.2006 14:16) celé vlákno | reagovat
Hm, tak o tom jsem ani neslysel, respektive jsem po tom ani nepidil. A na FU kamarady nemam:(

Pokud vim, tak v USA to funguje na bazi maleho pivovaru, kde je nekolik kolon, kde je trvaly odborny dohled, kde si clovek muze uvarit pivo, oni na nej dohlidnou a pokud nema cas, zaridi i dohled na zrani a staceni.

V podstate by to u nas mohl delat kdejaky restauracni pivovar, kdyby nemel obavy, ze mu nahodni navstevnici nezaprasi pivovar. Predstavy lidi o vareni piva byvaji ruzne:)

pro honzu, (laik, 15.05.2006 13:16) celé vlákno | reagovat
S žádným s kamarádů nebudu smlouvu o nájmu uzavírat, takže by se mohlo jednat dle zákona o nahodilý příjem, zákon hovoří o max 20.000,- Kč ročně. Dalších 20.000,- Kč si může na nájmu vydělat i moje manželka. Problém je v definici "nahodilého příjmu" - zákon ho nijak nedefinuje. Takže to hodnocení, zda se jedná o nahodilý příjem by bylo zřejmě až na soudu, kam by mě horlivý úředník FÚ určitě hnal. Nemáš kamaráda na FÚ, který by byl schopen definovat nahodilý příjem? A máš nějaké konkrétní info o fungovaní v Americe či Německu? To by jistě bylo užitečné. Takže hlavně definovat nahodilý příjem, ale zdá se mně, že zákon ho nedefinuje záměrně, aby tě pak mohli popotahovat za cokoliv.
RE: od laika, (honza, 15.05.2006 12:03) celé vlákno | reagovat
Takto pospane uz to vypada jako zajimavy business plan:). Jen si neumim predstavit homebreware, ktery ma tolik casu, aby kazdemu kamaradovi asistoval,i kdyby chodili jen dva tydne. I tak to vyda na 4 sudy (bereme v potaz tech 200 litru) navareneho piva u kazdeho, pri dvou lidech tydne, tedy osm lidi do mesice krat ty 4 sudy, to je 32 sudu nekde nechat lezet v chladnu, to kazdy homebrewar takove prostory nema. NEmluve o tom, ze by se z toho mela odvadet dan z prijmu, pokud si clovek za sve sluzby nechava platit. Ale jinak jak jsem jiz napsal,zajimavy business plan a pokud vim, tak treba v Americe ( a snad i v Nemecku) firmy na podobnem principu funguji.

Az to rozjedete, dejte vedet, radi o Vas napiseme.
Od laika, (laik, 14.05.2006 14:48) celé vlákno | reagovat
Kamarád přišel, jestli si může na mém pivovárku uvařit svých zákonem povolených 200 l piva, které si pak u mě i uskladní, kdy si je vypije nevím. Upozornil jsem ho, že vaření musí oznámit celnímu úřadu. Na ceně nájmu za pivovárek jsme se dohodli. Mám 100 kamarádů. Jasněji to snad už napsat ani nejde... Snad jen, že 200 l x 100 kamarádů = 20.000 l = 200 hl, v mém původním příspěvku bylo chybně 20 hl. Ještě pro Honzu - ti kamarádi nepřijdou vařit všichni najednou 1. ledna a nebudou mít u mě pivo uskladněno celý rok, takže to zařízení si dokáži představit docela dobře.
Ad nepodepsany ctenar..., (honza, 13.05.2006 15:43) celé vlákno | reagovat
jo, pokud by u nas jednou byla Vami popsana situace, bylo by to jen dobre. Ale situce je mnohem tristnejsi. Bohuzel. Proto je nejlepsi zacit pomalu a od zacatku. Zvysit limit pro vlastni homebrewing.

Navic hlavni problem je nejspis v tom, ze vareni piva je cinnost vazana. Tudiz clovek musi mit bud dolozene vzdelani, nebo prokazanou praxi v oboru.
Ad Colega..., (honza, 13.05.2006 15:40) celé vlákno | reagovat
Myslim si, ze vzhledem k dane situaci, kdy pivovary vidi, ze i restauracni pivovary zacinaji experimentovat se specialy, domnivam se, ze v dusledku budou jen rady. Vzdyt je to pro ne zdarma testovani trhu. A u nas se da hovorit i o vytvareni trhu.
Re: laik...., (honza, 13.05.2006 15:35) celé vlákno | reagovat
- ad clenstvi - nejsem pravnik, ale ustni uznane clanenstvi se nejspis spatne prokazuje
- 20 hl zasoby - to podle me rozsah vetsi, nez si umi kdejaky homebrewar predstavit. Pokud uz by to vase zarizeni vydrzelo, souvisejici nalezitosti jako je chlazeni, uchovavani sudu a podobne by presahli ramec jednotlivce. V zahranici takovato zarizeni funguji, ale nejedna se o solo homebreware, nybrz firmy.
doplnění, (laik, 12.05.2006 19:16) celé vlákno | reagovat
Ještě doplním k mému příspěvku: cena nájmu pivovaru, cena surovin a cena odborného dozoru nad vařením by se odvíjela od množství piva uvařeného nájemíkem.
laiku, (Colega, 12.05.2006 11:01) celé vlákno | reagovat
myšlenka na "klubový" pivovar mne už též napadla; měšťané ve středověku si podobně půjčovali pánev a třeba pěstitelské pálenice k tomuto nápadu mají také dost blízko; třeba jednou něco takového vznikne

co se týče právníků, obvykle nejsou zadarmo
Co na to právníci?, (laik, 12.05.2006 09:23) celé vlákno | reagovat
Nerozumím: “… založíte soukromý klub, rozdáte členské kartičky a můžete v klidu nechat degustovat i vaše kamarády..“. Ty kartičky mají tedy sloužit k prokázání skutečnosti, že kamarádi jsou moji “hosté“ dle litery zákona? K tomu snad stačí ústní (nebo maximálně písemné prohlášení).
Jiná věc by byla, kdyby si každý člen “soukromého klubu“ (dle litery zákona člen občanského sdružení) uvařil pro svoji potřebu (a také svých příbuzných a svých hostů) 200l za rok a to na “klubovním“ pivovaru, který bude v majetku sdružení nebo některého člena. “Klub“ (sdružení) nebo majitel pivovaru - člen “klubu“ (sdružení) pak bude účtovat nájem pivovaru. Uvařené pivo se bude skladovat v sídle “klubu“ (sdružení). Při počtu 100 členů “klubu“ pak bude v sídle “klubu uskladněno 20 hl - velmi dobrého – piva, bude vedena evidence, komu kterých 200 l piva patří, také sudy budou řádně označeny jménem a datem uvaření a celníci si mohou políbit zadečky. Toto všechno ale mohu snad udělat i bez založení občanského sdružení. Takže: co na to právníci?
Nepodepsaný má docela recht, (Colega, 12.05.2006 07:01) celé vlákno | reagovat
I když teda původně tu o prodej vskutku nešlo a osobně potřebou prodávat fakt netrpím.
Akorát že postavit domácí pivo třeba na roveň přímýho prodeje výpěstků z vlastní zahrádky - to by se určitě pivovarům nelíbilo (jak by to bylo s tou spoustou zainteresovaných úřadů nevim); určitě by to prospělo sortimentu piva - zas by tu museli ale být pravidla pro max. objem, nějakou rozumnou evidenci a bezpochyby ochranu zákazníka (rozhodně si dovedu představit smysluplnost zákazu takovýho prodeje mimo bydliště-výrobnu spolu s poviností ukázat na požádání konzumenta hrnce a suroviny; z představy houfů podvodníků prodávajících u silnic kvas z cukru pod označením domácí pivo mi už teď hrůzou stojí zbytek vlasů).
12
Vyhledávání