úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaříte si doma pivo? Nedávejte raději nikomu ochutnávat!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Rád bych se podepsal,ale, (Nepodepsany ctenar, 12.05.2006 06:14) celé vlákno | reagovat
Nežijeme na Marsu, tak se nebudeme tahat za nos.Když vaříš pivo poprvé, či podruhé nějakých 20 litrů,tak Ti dají všichni pokoj,i když je to "protizákonné..."(přirovnal bych 60km/h v obci)Pak začneš vařit 100l ,dle zákona o spotřebních daních č.353/2003, § 80 odst. 2 oznámíš(tedy požadují to každý rok!!)celnímu úřadu v místě datum zahájení výroby piva a dokud to neprodáš máš pořád pokoj i kdyby jsi vařil 2000l/rok a vypil jsi si ho sám doma s kamarády.(upozorňuji s kamarády-ne práskači)Kde není žalobce není soudce a stát na to netratí.Ale výroba něco stojí a dostaneš se k tomu, že musíš něco prodat, jinak do výroby nacpeš celou výplatu.A proč to tady říkám.Jde mi o to,že nestačí pouze tlačit na zvýšení množství, ale i na změnu nebo doplnění dalších zákonů, aby tato činnost i s prodejem do určitého množství (např.1000l) měla zcela odlišnou legislativu.Např. nemusela být živností(pouze daňová evidence-příjmy výdaje),nepodléhala spotřební dani,nemusela splňovat požadavky celního skladu a stím zjednodušit požadavky na bezpečnost práce ,"potravinářsko-hygienické" požadavky na prostory(na výrobek jsou samozřejmostí).Tím scela odlišit toto domácí vaření od průmyslové výroby s možností distribuce a prodeje.Prostě a jednoduše, legalizovat naše hoby.Vím, prosazovat tyto věci není vůbec jednoduché.Ale začal bych alespoň diskuzí,třeba i někaký politik,či jeho úředník bude homebrewář.
prodej piva, (honza, 12.05.2006 00:20) celé vlákno | reagovat
Pokud jde nepodepsanemu ctenari o to, ze jsem tuto variantu - at uz prodej piva podomacku uvareny nebo za protisluzbu vymeneny,v clanku nezminil, ma pravdu. V clanku jsem psal o fazi, ktera te vasi predchazi. Clovek zacina a hned ma spoustu starosti a problemu. Pokud je vsak v pokrocile dobe vareni a produkuje takovy mok, ze ho muze prodavat, a opravdu prodava, pritom neodvadi dane, urcite vi, jakemu moznemu postihu se vystavuje. Ale o tom ten clanek opravdu nebyl.
Trošku jinej sud, (Colega, 11.05.2006 17:25) celé vlákno | reagovat
No, to má jen dvojí řešení - domácí var buď prostě neprodávat (jak se vlastně dokládá, že člověk nic neprodal - antiparagonem?) a nebo si založit regulerní pivovar (a zešedivět během zakládacího procesu). Je vůbec možno vymyslet nějaký rozumný kompromis?
Vaření ale něco stojí...., (Trochu z jiného soudku, 11.05.2006 13:40) celé vlákno | reagovat
Problém je ale taky trochu jinde,a v článku to není ani naznačeno.Množství je úplně ukradené když někdo za to pivo dá třeba i jednu korunu nebo třeba protislužbu.Můžete to klidně obcházet,ale všechny zákony jsou právě o tomto, a v tomto okamžiku už nejde o domácí vaření, ale malý pivovar a pravidla jsou jasná a z toho plynoucí určitá pravidla a úplně jiné odstavce zákona.
úřady, (Colega, 11.05.2006 13:22) celé vlákno | reagovat
na to už jsem taky myslel - jenže spolek v zásadě nemusí být jen pro "vaříče" ale taktéž může být otevřen i "pouhým" sympatizantům (co ostatně znamenalo SRPŠ :)
Spolek, (honza, 11.05.2006 10:21) celé vlákno | reagovat
Coz o to, projekt spolku homebrewaru mame uz pripraveny. Jen jsme se diky dalsim aktivitam, jako je tistene periodikum, streamovane video a dalsi veci, k realizaci jeste nedostal. Navic kdyz vidim, jaky je maly zajem o seminare a dalsi informace, tak si nejsem jisty, jestli bude o Spolek vubec zajem. Hlavni vec by byla, ze by se vsichni clenove museli prihlasit u celniku kvuli vyse zminovanym danim. Uradum by stacilo nahlednout do seznamu clenu a obvolat si je, jestli jsou registrovani...
před nějakým časem jsem už o organizaci uvažoval, (Colega, 11.05.2006 09:21) celé vlákno | reagovat
tady bych ocitoval ze z. č. 83/1990 z § 6:

"(2) Návrh na registraci mohou podávat nejméně tři občané, z nichž alespoň jeden musí být starší 18 let (dále jen "přípravný výbor"). 1) Návrh podepíší členové přípravného výboru a uvedou svoje jména a příjmení, rodná čísla a bydliště. Dále uvedou, kdo z členů starších 18 let je zmocněncem oprávněným jednat jejich jménem. K návrhu připojí stanovy ve dvojím vyhotovení, v nichž musí být uvedeny:


a) název sdružení,
b) sídlo,
c) cíl jeho činnosti,
d) orgány sdružení, způsob jejich ustavování, určení orgánů a funkcionářů oprávněných jednat jménem sdružení,
e) ustanovení o organizačních jednotkách, pokud budou zřízeny a pokud budou jednat svým jménem,
f) zásady hospodaření."

Tady v Pcích bych to byl já a potenciálně ještě minimálně jeden člověk, o kterým vím - tak kdo se přidá? Pracovní prozatimní název budiž "Právovárečný spolek" - návrhy na název, návrhy pro stanovy, přihlášky do "přípr. výboru" (to teď hlavně) sem a nebo na pivovar.colega(zavináč)email.cz
Informovanost, (honza, 11.05.2006 09:17) celé vlákno | reagovat
Jak je napsano v clanku, zatim se na verejnosti o homebrewingu, na rozdil od vinaru, ani nevi. Uz jsem se i poptaval, jak na to, aby se prosadila novela. Mozne by to bylo, ale nejdriv by se homebrewari museli nejakym zpusobem organizovat, aby se mohlo poukazovat na to, ze tady o to vubec je zajem.
Co třeba petice?, (Colega, 11.05.2006 07:26) celé vlákno | reagovat
Hm, nějak jsem si to musel osvěžit:

(3) Od daně je dále osvobozeno pivo, které je vyrobeno fyzickou osobou v zařízení pro domácí výrobu piva výhradně pro vlastní spotřebu její a osob s ní tvořících domácnost,33) osob jí blízkých33) nebo jejích hostů, až do množství, které nepřesáhne 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.

Mám podezření, že to od doby, co sem to naposled čet, novelizovali. Kartičky sou pro prokázání toho, že je člověk host? No, počítám, že jistota je jistota. Jinak, už by to asi chtělo začít organizovat petici za narovnání práv "pro domácí výrobu piva" - nechtěl by se toho světpiva nebo pp H. Kočka ujmouti? Možná by z toho vzešla i sláva a nehynoucí vděk příštích generací homebrewářů; a já se nabízím jako dobrovolník pro shánění podpisů. Nemyslím tím, že by vařící část populace byla nějakou mohutnou politickou silou - asi ještě hodně dlouho nebude - ale když jde o pivo, tak (dle mé zkušenosti) podporu veřejnosti člověk získá snadno.
12
Vyhledávání