úvod
homepage

Vaříte si doma pivo? Nedávejte raději nikomu ochutnávat! vytisknout článek

Přidáno: 11. května 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 12294x

Varující nadpis je samozřejmě trochu nadnesený. Ale vzhledem k současným zákonným normám je jistá opatrnost opravdu na místě. Své o leckdy absurdních zákoutích české legislativy ví i Petr „Antéňák“ Hošek.

Petr „Antéňák“ Hošek je jedním z řady homebrewářů, kteří už nějak ten rok vaří dobrý mok a kteří si postavili i svůj pivovárek. Svůj koníček se snaží provozovat legálně a proto se občas musí zabývat podivuhodnými problémy. Problémy, jak vyjít se současnou legislativou, jejichž řešení může nezasvěcenému připadat poněkud přitažené za vlasy.

Nejprve si ale představíme Petra Hoška a jeho piva. Petrovi se neřekne jinak než „Antéňák“, živí se totiž instalováním antén. Vaření piva je pro něj ale něco víc, než jen hobby. Když je třeba nejhůř a nedostává se pšeničného sladu, sám si ho vyrobí. Možná i proto pšeničná piva a také stouty patří mezi jeho nejoblíbenější pivní kategorie.

Měl jsem možnost výtvory jeho snahy ochutnat a musím potvrdit, že jsou velice dobře pitelná. Zejména jeho stout Bard, který vařívá, patří mezi to nejlepší, co homebrewáři v Čechách umí uvařit.



Petr "Antéňák" Hošek a jeho stout. Nejchutnější bývala verze Imperial stout, "osmnáctka", kterou však v poslední době už nevaří.

Doufám jen, že nejen stout, ale i jeho „stojáky“ (vždyť ležáky vaří všichni…), budeme moci jednou kupovat i jako oficiální značku. To však nebude jen tak. Prozatím si našel cestu, jak nechat oficiálně ochutnávat svá piva alespoň kamarády – založil si soukromý degustační klub.

Proč tak složitě? Ze zákona totiž může vaše pivo, jehož objem je limitován dvěma sty litry za rok, ochutnat jen vaše nejbližší rodina. Pokud si však jako Antéňák založíte soukromý klub, rozdáte členské kartičky a můžete v klidu nechat degustovat i vaše kamarády.



Pěkné na pohled, ale díky neznalosti zákona nebo třeba závisti sousedů vás může přivést do maléru

Uvařit můžete samozřejmě i více, než zmiňovaných 200 litrů. Na větší objem je však již uvalena spotřební daň z alkoholu. Nic proti spotřební dani, jen nastavený „nezdaněný objem" dvou set litrů je poněkud nízký. Zejména ve srovnání s analogickým povoleným objemem u vinařů, který je o řád vyšší (2000 litrů ročně). Absurdnost celého nepoměru se ještě zvýší po přepočtu na čistý alkohol. A pozor! Ani vaření v objemu menším, než 200 l vás nezbavuje ohlašovací povinnosti. Dovedeme-li to až do krajnosti – zakoupíte-li balení mladinového koncentrátu, měly by vaše první kroky ze supermarketu směřovat na celní úřad…

Snad se časem situace změní a homebrewáři budou zrovnoprávněni s vinaři. Nepředpokládáme, že byli v zákonu znevýhodněni záměrně. Tvůrci zákona spíš považovali domácí vaření piva za něco velmi velmi okrajového, takže tento nesmysl snadno přehlédli. To však neznamená, že cesta k nápravě bude snadná. Příznivci homebrewingu se budou muset alespoň trochu sjednotit a dát o sobě víc vědět.

P.S. Zájemce o náš nejbližší homebrewářský seminář bych rád uklidnil. Nepůjde o politiku, ale o vaření ležáku.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 29 komentářů, poslední komentář: 18.05.2006 10:15 Komentovat
Kolkované pivo Gorvin18.05.2006 10:15
Uz vidim jak mi celnici podstrkuji nekolkovane pivo :-))) Podle mě mladina opravdu není pivo a...
Takže proces s Omladinou bude? laik18.05.2006 10:02
pro autora Kluby laik18.05.2006 09:49
A já blbec myslel, že už jsme v právním státě... Budu volit KSČM, za nich se pálilo,...
Kluby nejsou řešení Kluby17.05.2006 08:08
Krásné je to číst, ale samá teorie, zeptejte se Antéňáka,určitě má své...
ad udzenac laik16.05.2006 09:30
Také zajímavý nápad! Takže založíme spolek pro vaření mladiny a nazveme ho Omladina!...
A ešte jedna možnosť udzenac16.05.2006 08:44
Zákon obmedzuje množstvo uvarenej mladiny, alebo výrobu piva? Teoreticky si u mňa môže...
od laika laik15.05.2006 21:51
Ta myšlenka "komunálního" pivovaru (chtělo by to jiný výraz - pamatuji si komunální...
Komunální pivovary Borowiec15.05.2006 20:11
Přátelé, zde se podle mne začínají směšovat dvě věci. První je vaření piva jako...
Vyhledávání