Komentáře
článku: Něco o CKT a kvalitě piva z nich
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle času
kvasinky svrchního kvašení se v českých zemích používaly hodně dávno, v poslední době je používá pouze pivovar Náchod na jejich pšeničné pivo. Jinak se používají výhradně spodní kvasnice. Otázkou je za jakých teplot a na to se již naráželo v článku tak i Ondra Koucký.
tvrdím, že z tanku nikdy nepoteče pořád stejný pivo (ukažte mi 2 dokonale stejný zrna ječmene, 2 přesně stejný hlávky chmele a božskou věčnou a neměnou kvasinku, co si sama dá celej tank a pak změním názor) - a i kdyby teklo, tak to člověk (tvor to kolísajících smyslů) stejně nedocení, a i kdyby docenil, tak se dřív nebo později začne poohlížet po změně; vskutku se dá pivo pít i z tanku, když se nešidí, ale tank prostě nikdy neměl a nikdy nebude mít nálepku "tradiční výroba" a to plně po právu. A co se týče části "odpor veřejnosti k inovacím tohoto druhu byl v té době velmi značný a tak se od užití této technologie v českých pivovarech na nějaký čas upustilo" - Hlaváček-Lhotský, 2. přeprac. vydání z roku 72 (jesi si dobře pamatuju) mluvěj spíš o tom, že se produkt tohoto (Nathanova?) způsobu výroby podobal českému pivu příliš málo a to že bylo především příčinou krachu toho projektu, nikoliv nějaký odpor veřejnosti k pokroku, jak tu naznačujete. Snad mám sotva právo vynášet soudy, neb CKT se mi do bytu nevejde a tak o tom vím defacto nic, ale přesto CKT technologii ze srce nesnáším, ba dokonce i když konzumuju její produkty víc než málo.
Dekuji za zajimavy, odborny a poucny clanek - z meho pohledu si myslim, ze pivari v negativnim smyslu uzivane CK-T, oznacuje spise jiz zde zminovany celkovy proces vyroby smerujici ke zvyseni vydelku za kazdou cenu, nez to, ze by byl z pricipu spatny. Pri vysloveni CK-T me osobne na mysl vyvstane spise proces redeni, dolejvani, dosycovani, oblbovani a zakazdoucenu prodavani
nepozivatelneho.
Myslim, ze by bylo take dobre zminit tu slovo "tradice". I kdyz se samotnou technologii vyroby asi nema mnoho spolecneho, je to prave pocit ze vareni probiha starou dobrou a osvedcenou technologii, je to o pivu z architektonicky krasneho pivovaru, ne z chemicky - mozna i tohle sou ty psychicke bloky pivaru. Je to o tom, jestli deklarovana mnoha lety overena a tradicni vyroba, uvadena na mnoha velkovarenskych produktech je optravdu ta, kterou byl stvoren onen vyrobek.
Stejne je zajimave, ze vinarska tradice se uznava vice, nez ta pivarska, ze si vinari na tu svoji "tradici" sahnout nedaji a ze kazdy z beznych konzumentu je schopen bezneji si pripustit rozdil mezi odrudovym ci archivnim vinem a vinem krabicovym - at uz opravdu stacenym do krabic ci do lahvi.
Nechci byt zaslepeny, ale zustavam konzervativne verny te tradici. :-)
nepozivatelneho.
Myslim, ze by bylo take dobre zminit tu slovo "tradice". I kdyz se samotnou technologii vyroby asi nema mnoho spolecneho, je to prave pocit ze vareni probiha starou dobrou a osvedcenou technologii, je to o pivu z architektonicky krasneho pivovaru, ne z chemicky - mozna i tohle sou ty psychicke bloky pivaru. Je to o tom, jestli deklarovana mnoha lety overena a tradicni vyroba, uvadena na mnoha velkovarenskych produktech je optravdu ta, kterou byl stvoren onen vyrobek.
Stejne je zajimave, ze vinarska tradice se uznava vice, nez ta pivarska, ze si vinari na tu svoji "tradici" sahnout nedaji a ze kazdy z beznych konzumentu je schopen bezneji si pripustit rozdil mezi odrudovym ci archivnim vinem a vinem krabicovym - at uz opravdu stacenym do krabic ci do lahvi.
Nechci byt zaslepeny, ale zustavam konzervativne verny te tradici. :-)
to hlavní co ve článku chybí je používání kvasinek svrchního kvašení, a to je asi to co lidem nejvíce vadí. Další nevzpomenutá nevýhoda uzavřeného tanku je, že se nedá sebrat deka, tak nám v pivu zůstávají určité látky, které by tam neměly být.
Zase jeden článek co sice vychvaluje, ale všechno neřekne.
Zase jeden článek co sice vychvaluje, ale všechno neřekne.
Dobře se to čte, hůře se to pije, respektujme tradici,
(Borowiec, 20.02.2006 23:32)
celé vlákno | reagovat
Osobně preferuji pivo z malých pivovarů ve vlastnictví jedné rodiny po mnoho generací. Ty CKT nepoužívají, neusilují o zisk pro akcionáře, ale o naprostou spokojenost svých zákazníků, protože představuje záruku jejich další existnce. Pivovarnictví je z jejich pohledu velmi konzervativní profese, kde rozhoduje použití prvotřídních surovin a osobní záruka toho, kdo vaří pivo, v tomto případě sládka i ekonoma a hlavně majitele v jedné osobě. Rozpory výše uvedené v článku v takto tradičně pojatém pivovaru nehrozí. CKT není sám o sobě problém je však velmi často symptomem potřeby akcionářů vyrábět pivo levněji, neznám pivovory, kde by použítí CKT vedlo k nákupu kvalitnějších surovin, ale není problém se dočíst o pivovarech , kde právě použití CKT je součástí snahy o uplatnění méně kvalitních surovin a postupů, jejichž smyslem je zlevnit výrobu piva na úkor jeho kvality. V tisku nebyl zatím popsán případ, kdy tradiční konzervativní technologie vaření piva vedla ke krachu pivovaru používajícího CKT, ale lze uvést řadu příkladů, kdy pivovary používající CKT zcela expanzivně a cíleně zrušily výrobu v malých nebo středních pivovarech a naprosto bez rozpaků s užitím CKT nabídli supermarketům pod značkou, která dříve představovala určitou kvalitu, europivo za minimální výprodejní cenu a pouze s jedním účelem, aby tato pivní limonáda likvidovala konkurenci na trhu. Mám-li být přesně pochopen, nemám nic proti CKT, vadí mi lidé, kteří i díky této technologii povýšili zisk pro akcionáře nad zachování kvality piva.
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání