Komentáře
článku: Něco o CKT a kvalitě piva z nich
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Dobře se to čte, hůře se to pije, respektujme tradici,
(Borowiec, 20.02.2006 23:32)
celé vlákno | reagovat
Osobně preferuji pivo z malých pivovarů ve vlastnictví jedné rodiny po mnoho generací. Ty CKT nepoužívají, neusilují o zisk pro akcionáře, ale o naprostou spokojenost svých zákazníků, protože představuje záruku jejich další existnce. Pivovarnictví je z jejich pohledu velmi konzervativní profese, kde rozhoduje použití prvotřídních surovin a osobní záruka toho, kdo vaří pivo, v tomto případě sládka i ekonoma a hlavně majitele v jedné osobě. Rozpory výše uvedené v článku v takto tradičně pojatém pivovaru nehrozí. CKT není sám o sobě problém je však velmi často symptomem potřeby akcionářů vyrábět pivo levněji, neznám pivovory, kde by použítí CKT vedlo k nákupu kvalitnějších surovin, ale není problém se dočíst o pivovarech , kde právě použití CKT je součástí snahy o uplatnění méně kvalitních surovin a postupů, jejichž smyslem je zlevnit výrobu piva na úkor jeho kvality. V tisku nebyl zatím popsán případ, kdy tradiční konzervativní technologie vaření piva vedla ke krachu pivovaru používajícího CKT, ale lze uvést řadu příkladů, kdy pivovary používající CKT zcela expanzivně a cíleně zrušily výrobu v malých nebo středních pivovarech a naprosto bez rozpaků s užitím CKT nabídli supermarketům pod značkou, která dříve představovala určitou kvalitu, europivo za minimální výprodejní cenu a pouze s jedním účelem, aby tato pivní limonáda likvidovala konkurenci na trhu. Mám-li být přesně pochopen, nemám nic proti CKT, vadí mi lidé, kteří i díky této technologii povýšili zisk pro akcionáře nad zachování kvality piva.
Vyhledávání