Pivovary u sousedů - Schrems
Hodnocení: 1,17 Hodnotících: 12 Zobrazeno: 9137x
Rakouské městečko Schrems leží kousek od českých hranic, nedaleko Českých Velenic. Oblast komína schremsského pivovaru přímo sousedí s oblastí komína pivovaru třeboňského. Už jen proto by měl českého pivaře zaujmout.
Jedním z menších lokálních rakouských pivovarů, které se kromě běžné produkce věnují také výrobě zajímavých specialit, je i pivovar Schrems.
Městečko Schrems se nachází 8 km od Gmündu/Českých Velenic. (Obrázek z www.schremser.at)
Pivovar byl ve Schrems založen koncem čtrnáctého století. I když na to dnes vůbec nevypadá (viz foto), je nejstarší budovou ve městě a jako takový je památkově chráněn.
Historické pohledy na pivovar Schrems. (Obrázky z www.schremser.at)
Významným rokem z hlediska historie pivovaru je rok 1838. Tehdy pivovar koupil Jakub Trojan. Pátým z generace Trojanů je Karl Theodor Trojan, který pivovar vlastní dnes.
Pan Karl Theodor Trojan a jeho rodokmen. Hned na jeho začátku najdete Zámyšl (Sušicko). Ano, rod Trojanů je původem z Čech. V rodokmenu je ale více českých (a slovenských) položek (např. Blatna, Komaritz, Nowe Mesto, Tabor, Pozsony…).
Pivovar se s 33 zaměstnanci a s výstavem přes 30 000 hl řadí mezi malé. Varna má objem 117 hl, pivo je vařeno převážně dekokčním způsobem s dvojím rmutováním, jen malá část („Pils“, stáčený pouze do sudů) je vařena infúzně. Chmel se používá částečně rakouský (z oblasti Mühlviertelu), částečně žatecký. Slad pochází z obilí od okolních zemědělců (Waldviertler Landkorn). Voda je částečně z místní studně, částečně z městského vodovodu.
Dnešní pohled na pivovar vyznavače
Přibližně 45% produkce je pivo sudové, zbytek se plní do lahví. Piva nejsou pasterována. Nejvíce se prodává „Märzen“ a „Premium“. V sortimentu najdete i tmavé pivo, Radler a vánoční šestnáctku. Sortiment začíná být zajímavější s nefiltrovaným pivem „Naturparkbier“. Specialitou, kvůli které jsme do Schrems zajeli, je však místní žitné pivo, „Schremser Roggen Bier“.
Jeho vaření prý bylo v minulosti kvůli Předpisu o čistotě piva (Reinheitsgebot) zakázáno. Poměrně nedávno však byla tradice vaření žitného piva ve Schrems obnovena a nyní je "Roggen Bier" jakousi prestižní specialitou místního pivovaru.
Schremsské žitné pivo je svrchně kvašené, nefiltrované a nepasterované. Na jeho výrobu se používá 55% žitného sladu, zbytek je slad ječný. Pivo nejprve 2–4 dny kvasí při teplotě 15°C. Následují přibližně 2 týdny kvašení v tlakových tancích a 4 týdny ve sklepě. Výsledkem je polotmavé pivo s kvasinkovým zákalem, svěží vůně a chuti. Chutí připomíná piva pšeničná. Stupňovitost je 11,9° a obsah alkoholu 5,2%.
Severní rakouské pohraničí je, ostatně podobně jako jižní pohraničí české, pivně značně konzervativní kraj. Na točené žitné pivo zde tudíž rozhodně jen tak nenarazíte. Ve větších supermarketech byste ale lahvové sehnat měli. Produkce žitného piva v pivovaru Schrems taky není nijak závratná – kolem 500hl, z toho se víc než polovina „exportuje“ do Vídně.
Schremser Roggen Bier je jednou z regionálních specialit, kterou se v Rakousku určitě vyplatí ochutnat. Příště vám představíme jiný menší rakouský pivovar, jehož speciality jsou však dostupné víceméně v celém Rakousku i leckde v zahraničí.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 12.08.2015 09:05 | Komentovat |
Rodokmen Ladislav Podhola | 12.08.2015 09:05 |
---|---|
Zajímal by mě rodokmen Trojanů majitelů pivovaru Schrems. Tam se vařilo dobré pivo ve... | |
Pil jsem to ... František VACEK | 05.04.2005 14:05 |
Pil jsem to... konsty | 04.04.2005 07:32 |
Produkty tohoto pivovaru (včetně možnosti zakoupení lahváčů, sklenic a tácků) byly k... |