úvod
homepage

Pivo a gastronomie, vhodná volba pro štědrovečerní stůl vytisknout článek

Přidáno: 22. prosince 2004  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5983x

Že pivo jakožto ingredience pro menu k štědrovečernímu stolu není úplně zcestná myšlenka, vám dnes dokáže Executive Chef hotelu Holiday Inn Congress Centre Praha Martin Čížek.

Koktejl na uvítanou Pivní Mary

Složení a postup přípravy: postupně k l cl vodky přidáme 8 cl tomatového džusu, doplníme špetkou soli a pepře, dále přidáme worcester, tabasco a dolijeme pivem. Sklenici s nápojem ozdobíme řapíkatým celerem a cherry rajčetem.


Baby Backs

Baby Backs – marinovaná pečená vepřová žebírka ve světlém pivu a čerstvých bylinkách s míchaným zelným salátem „Coleslaw“

Složení a postup přípravy: očištěná vepřová žebírka marinujeme minimálně po dobu 12 hod. ve světlém pivu s čerstvým tymiánem a hrubým pepřem, při pečení přidáme bylinkové máslo a dle potřeby přeléváme ještě pivem. Pečeme při teplotě 160 °C, doba přípravy je přibližně 45 minut.Vhodná příloha je salát coleslaw, který se skládá z čerstvého krájeného bílého zelí, strouhané čerstvé mrkve a dochucené zakysané smetany.


Beef „Angus“

Beef Angus – dokonale vyzrálý steak z hovězí svíčkové „Angus“ pošírovaný v černém pivu na blanšírované kapustě s tyrolským špekem a čerstvým muškátovým oříškem s restovanými bramborovými rohlíčky na hrubém pepři, omáčka Demi-Glace

Složení a postup přípravy: hovězí svíčková Angus pochází z kanadského plemene. Očištěnou a blány zbavenou svíčkovou vaříme v černém pivu a hovězím vývaru s kořenovou zeleninou na mírném ohni (pošírování) maximálně 18 minut.Vývar na vaření se skládá napůl z vývaru a napůl z černého piva. Jako přílohu jsme zvolili vařené francouzské bramborové rohlíčky, které orestujeme na másle a hrubém pepři, vhodná zelenina pro tuto kombinaci je mírně povařená (blanšírovaná) kapusta, kterou orestujeme na tyrolském špeku.


Bayrich Cream

Bayrich Cream – jemný bavorský krém z karamelizovaného piva balený v kakaovém těstíčku na carpacciu z čerstvých fíků

Složení a postup přípravy: složení základního bavorského krému je mléko, cukr, žloutky, želatina a šlehaná 31% smetana. Do základní receptury jsme zredukovali a přidali 19 % tmavé pivo – stout a tím jsme dosáhli zcela jiné, ale rozhodně velice zajímavé chuti. Samotná prezentace dezertu je pouze na vlastní fantazii.

Foto Martin Hrubý
Foto Martin Hrubý

Gastronomické speciality na pivu pro Vás připravil Martin Čížek – Executive Chef hotelu Holiday Inn Congress Centre Praha. Pracoval mj. v německém vládním hotelu v Bonnu a zúčastnil se gastronomické soutěže „Otevřené mistrovství kuchařů Německa a Švýcarska“. Spolu s Evou Filipovou je autorem úspěšné Zlaté kuchařky.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání