Pivo patří do moderní gastronomie
Hodnocení: 2,29 Hodnotících: 24 Zobrazeno: 4967x
Že pivo není jen chlazená desítka v lednici a že se pivo hodí i k jiným gastronomickým pochoutkám než jsou buřty na pivě, prezentoval Svaz pivovarů a sladoven na svém posledním setkání s novináři v rámci dlouhodobé akce České pivo, jejíž smyslem je zlepši
Celou akci podpořili svojí přítomností a prezentací svého umu dva uznávaní gastronomičtí odborníci, Martin Čížek, Executive Chef – šéfkuchař hotelu Holiday Inn Prague Congress Centre, a Michal Pitroň, Food & Beverage Manager hotelu Holiday Inn Congress Centre, kteří připravili několik specialit, které mohou obohatit jídelní lístek nejedné kuchařky nebo kuchaře.
Martin Čížek, Executive Chef – šéfkuchař hotelu Holiday Inn Prague Congress Centre
„Pivo jako zajímavá ingredience může obohatit vjemy labužníků i u jídel, která se na první pohled mohou zdát málo zajímavá,“ říká Martin Čížek, mj. spoluautor autor nedávno vydané Zlaté kuchařky. „Jako příklad si uveďme jemnou krémovou polévku jejímž základem jsou brambory a celé stroužky česneku, které orestujeme na dobrém a kvalitním oleji a zalijeme kuřecím vývarem společně se světlým pivem. Při dokončování zjemníme smetanou. Nakonec přiložíme malý toast s pivním sýrem,“ dodává Martin Čížek.
Jako hlavní chod lze podle Čížka nabídnout na sváteční stůl marinovaná vepřová kolínka v čerstvém tymiánu a v černém pivu. Nejdříve je krátce povaříme společně s kořenovou zeleninou a poté lehce zapečeme v připravené marinádě a v černém pivu. Jako přílohu Čížek doporučuje domácí bílé zelí s jemnými bramborovými noky. „Nabízená jídla určitě patří do staré české gastronomie a byla již částečně zapomenuta,“ poznamenává závěrem Martin Čížek. „Jejich znovuoživení určitě obohatí i dnešní moderní kuchyni.“
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |