úvod
homepage

Pivo patří do moderní gastronomie vytisknout článek

Přidáno: 14. prosince 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,29 hodnotících Hodnotících: 24 počet zobrazení Zobrazeno: 4913x

Že pivo není jen chlazená desítka v lednici a že se pivo hodí i k jiným gastronomickým pochoutkám než jsou buřty na pivě, prezentoval Svaz pivovarů a sladoven na svém posledním setkání s novináři v rámci dlouhodobé akce České pivo, jejíž smyslem je zlepši

Ing. Josef Vacl, CSc. z PR agentury PORT, spol. s r.o., která Svaz zastupuje, k tomu říká:" Pivo je nápoj, který nese řadu charakteristik a mnoho názvů, z nichž snad nejznámější je označení zlatavý mok. Pivo je rovněž někdy označováno jako vitamínový koktejl. Ne všichni však víme, že pivo patří např. z hlediska cizorodých látek k nejzdravějším potravinám, které může člověk konzumovat. Vděčí za to jednak svému výrobnímu postupu, tzn. dekontaminační technologii, a jednak doposud relativně přísné kontrole koncentrací cizorodých látek a s tím spojených možných zdravotních rizik. Pivo je z tohoto hlediska tedy "čistější", tj. obsahuje nižší koncentrace škodlivin, než jaké lze nalézt u vstupních surovin. Málo je však známo, že pivo může být i zajímavou surovinou v kuchyni. V poslední době se objevuje řada nových a zajímavých receptů, které stále častěji pivo uvádějí do moderní gastronomie. Pivo se tak stává součástí řady gastronomických specialit."

Celou akci podpořili svojí přítomností a prezentací svého umu dva uznávaní gastronomičtí odborníci, Martin Čížek, Executive Chef – šéfkuchař hotelu Holiday Inn Prague Congress Centre, a Michal Pitroň, Food & Beverage Manager hotelu Holiday Inn Congress Centre, kteří připravili několik specialit, které mohou obohatit jídelní lístek nejedné kuchařky nebo kuchaře.

Martin Čížek, Executive Chef – šéfkuchař hotelu Holiday Inn Prague Congress Centre
Martin Čížek, Executive Chef – šéfkuchař hotelu Holiday Inn Prague Congress Centre

„Pivo jako zajímavá ingredience může obohatit vjemy labužníků i u jídel, která se na první pohled mohou zdát málo zajímavá,“ říká Martin Čížek, mj. spoluautor autor nedávno vydané Zlaté kuchařky. „Jako příklad si uveďme jemnou krémovou polévku jejímž základem jsou brambory a celé stroužky česneku, které orestujeme na dobrém a kvalitním oleji a zalijeme kuřecím vývarem společně se světlým pivem. Při dokončování zjemníme smetanou. Nakonec přiložíme malý toast s pivním sýrem,“ dodává Martin Čížek.

Jako hlavní chod lze podle Čížka nabídnout na sváteční stůl marinovaná vepřová kolínka v čerstvém tymiánu a v černém pivu. Nejdříve je krátce povaříme společně s kořenovou zeleninou a poté lehce zapečeme v připravené marinádě a v černém pivu. Jako přílohu Čížek doporučuje domácí bílé zelí s jemnými bramborovými noky. „Nabízená jídla určitě patří do staré české gastronomie a byla již částečně zapomenuta,“ poznamenává závěrem Martin Čížek. „Jejich znovuoživení určitě obohatí i dnešní moderní kuchyni.“

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání