úvod
homepage

Dej Bůh štěstí není jen pivovarský pozdrav vytisknout článek

Přidáno: 20. listopadu 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,93 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 12152x

V poslední době dostal tradiční pivovarský pozdrav nový význam - přesně
tak se totiž jmenuje společnost s ručením omezeným, která se rozhodla
vrátit na pivovarskou mapu České republiky jeden ze zrušených pivovarů.

Kostelec nad Černými lesy leží v utěšené krajině na východ od Prahy nedaleko Jevan, v minulosti oblíbeného letoviska pražské smetánky. Přímo na hlavní silnici směrem na Kutnou Horu stojí od začátku 19. století barokní, v industriálním stylu konce 19. století přestavěná budova pivovaru, který ve svých nejlepších časech produkoval až 70 000 hl piva a 500 tun sladu ročně.

Po zastavení stáčení v sedmdesátých letech, zastavení vaření piva v osmdesátých letech sloužil objekt pouze jako sladovna, spilka a sklep pro velkopopovický pivovar s definitivním ukončením produkce v roce 1994. Od té doby pivovar chátral a vnitřní zařízení sloužilo jako oblíbený cíl lovců sběrných surovin.

V letošním roce se Kostelec nad Černými lesy vrátil na mapu pivovarských měst. Společnost Dej Bůh štěstí, s.r.o., representovaná Ing. Milanem Starcem a Tomášem Vodochodským, přímo v původním areálu instalovala a 15.3. 2003 spustila zkušební provoz mikropivovaru o varu 100 litrů horké mladiny. Společnost dále připravuje provoz minipivovaru o varu 10 hl horké mladiny přibližně do dvou let.

Ve starších částech pivovaru a sladovny je postupně budováno muzeum, jehož výstavní plocha bude v konečné podobě přesahovat 4000 m2! Expozici bude tvořit autentické technologické zařízení z přelomu 19. a 20. století, hostinec ve stylu první republiky, sběratelské artefakty a další artefakty, a především komplexní zmapování míst, kde se na našem území vařilo pivo. Předpokládá se tempo zhruba 500 m2 instalované výstavní plochy ročně s postupným otevíráním expozic historie pivovarství po regionech.

Dej Bůh štěstí!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 29.11.2003 21:09 Komentovat
...ano, Jara Cimrman29.11.2003 21:09
....po poziti nekolika, ne moc, pullitru, dava Buh vice stesti.....jest to takrka universalni...
Vyhledávání