úvod
homepage

Už vaří i v Krmelíně... vytisknout článek

Přidáno: 26. září 2011  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 11135x

Když jsem zhruba před 7 lety začal jezdit linkovým Autobusem z Ostravy do Dolního Sklenova na Hukvaldské pivo, míjeli jsme v obci Krmelín podnik Bowling U Hodže zkrášlený nevábným logem Radegastu. Koho by napadlo, že jednou i tam se bude vařit pivo...

Nepředstavitelné se stalo aktuální skutečností. Letos v létě byl Moravskoslezský kraj obohacen o další pivní značku.

Některé autobusy Krmelín pouze míjejí, pár spojů jím projíždí. Bowling a hospoda U Hodže se nalézá hned u autobusové zastávky. K dotyčnému hostinci lze dorazit i příjemnou cca 6 km dlouhou procházkou od konečné ostravské tramvaje č. 3,12 nebo 17 směr Dubina Interspar nebo na kole. Stará cedule Radegastu stále ještě visí, vedle je však mnohem optimističtější logo Svijan a hlavně křídou vyhotovený nápis: Čepujeme krmelínské kvasnicové pivo 12°.

Minipivovar U Hodže
Minipivovar U Hodže

Šantán s přilehlým bowlingem a rozlehlou zahrádkou otvírá až v 16 hodin(v týdnu prý někdy dokonce i o hodinu později). Nicméně hospoda stojí za návštěvu. U zrodu místního pivovárku stáli pochopitelně protagonisté z nedalekého Dolního Sklenova, kteří pomáhali krmelínským s instalací technologie a asistovali při prvních várkách. Krmelín začal jedenáctkou, avšak vzápětí se novopečení sládkové rozhodli pro výrobu „plnotučného“. Dnes již z pípy teče poctivá dvanáctka, která prozatím nemá jméno. Jak nám sdělil majitel podniku p. Mácha, který si nese od školních škamen přezdívku po někdejším albánském prezidentovi Hodža, původně se mělo jmenovat pivo Syčák, dnes je v jednání spíše název Pacholek či Gazda.

V kraji dodnes zamořeném Radegastem je vznik další pivovárečné provozovny velice kladně vnímanou událostí. Kousek dále Hukvaldy, v dohledu Štramberk, Kozlovice a blízko je též do vojkovického Koníčka. Jen je škoda Příboru, Kopřivnice a Frýdku...Krmelínská varna má kapacitu 600 l a Hodža uvažuje i o vývozu piv do některých okolních hospod. Vedle své značky čepuje již pár let Svijany – momentálně 12°Rytíře a v dohledné době plánuje zrušení pípy s nošovickou 10°. Dle jeho slov se pro pár zatvrzelých radegastovských kvazipatriotů nevyplatí onen humus dále čepovat.

Krmelínský kvasnicový ležák
Krmelínský kvasnicový ležák

Krmelínské pivo má střední hořkost, příjemný říz a přestože se úplně nepodobá svému příbuznému z Dolního Sklenova (jako ostatně skoro nic co jsem doposud ochutnal), je zde rovněž patrná převažující sladovost nad chmelovostí a výrazná příchuť kvasnic. Pivo se vaří na jeden rmut a dle slov hostinského Hodže ještě se stále vychytávají drobné mouchy. Nicméně již uzrává speciální polotmavá třináctka. Příjemná je také zaváděcí cena 20 Kč za půllitr dvanáctky. Pod objektem se nalézá sklep stabilně ochlazován spodní vodou, v létě však nelze dosáhnout potřebné teploty, tak je nutno zakoupit použité chladírenské zařízení. Krátce po otevření hospody se hosté trousí jako švábi na pivo a dle výsledků mého krátkodobého pozorování dávají vesměs přednost lokální značce. Snad už se pomalu mění k lepšímu doba, kdy byli drobní pivovarníci z důvodů závisti, neznalosti a tuposti domorodých chlemtačů označováni za nepřátele pivního průmyslu a jejich produkty za nechutná laxativa.Přes 100 fungujících českých minipivovarů je toho důkazem.

Stejně tak i nový krmelínský právovárečný stánek U Hodže.

Krmelín
Krmelín

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 27.09.2011 11:14 Komentovat
krmelín boro27.09.2011 11:14
známe, a když máme na kolech cestu kolem, tak se tam vždy rádi zdržíme. Pivko je...
Vyhledávání