úvod
homepage

Slepý krtek vytisknout článek

Přidáno: 20. září 2011  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 12358x

O víkendu pořádal nový mikropivovar Slepý krtek v Ujkovicích první „otevřené dveře“. Ideální čas krátce vyzpovídat majitele Marka Havlase.

První otázka se nabízí sama? Proč zrovna pojmenování Slepý krtek?

Musím říct, že hned po otázce:“A neoslepneme po tom?“ je dotaz na název nejčastější. Mohli bychom si vymýšlet spousty zajímavých historek o tom, jak na varně nemám světlo a vařím s čelovkou, nebo že vařím na slepo a je mi jedno co tam nasypu. Anebo, jak říká moje žena, že je to proto, že ráno než se rozkoukám a začnu něco dělat, tak dvě hodiny jen tak pobíhám sem a tam jak slepý krtek. Je to ve skutečnosti ale jen čistě marketingový tah. Chtěli jsme něco moderního, něco co na první pohled praští do očí a bude se dobře pamatovat. Původně jsme celý marketing chtěli spojit s nádražáckou tématikou, protože je pivovar umístěn v budově bývalého nádraží. Polemizovali jsme s nápady jako staré nádraží, slepá kolej, perón… Ale vzhledem k tomu, že prodej přímo z pivovaru (krom každoměsíčních dnů otevřených dveří) neplánujeme a lidem bydlícím 100 km daleko naše nádraží nic neřekne, hledali jsme něco jiného. A taky proto, že po prvním kontaktu s hospodami zaměřenými na minipivovary nám to většina hospodských doporučovalo. Říkali, podívejte třeba na Kocoura, to je značka, ten má logo, to je pro mladý…A tak jsme během týdne shromáždili spoustu ztřeštěných nápadů jako Černá ovce, Otesánek, Kmotr atd. Slepý krtek přišel skoro jako poslední po zkombinování více nápadů a hned nás zaujal svou jednoduchostí a tím, že vyvolává otázku PROČ?, když každý krtek je v podstatě slepý. A po vypracování loga grafičkou Annou Frajtovou, které se nám moc líbilo, bylo rozhodnuto.

Jak vůbec vznikla myšlenka vařit pivo? A věnovat se mu takříkajíc komerčně?

Vystudoval jsem SPŠPT v Podskalské obor Kvasná technologie. Ačkoli jsem spíš kavárenský typ a ne pivař, tak mne během čtvrtého ročníku začala výroba piva bavit čím dál tím víc. Člověk se téměř denně setkával s pivní tématikou a potravinářský průmysl byl vždy spíš takový sympatický rodinný spolek, než nějaký manažersky vedený kolos, což už dnes tak nebývá. Nicméně jsem po škole do pivovaru nenastoupil, protože to byla doba, kdy se pivovary spíš zavíraly, a kumulovaly do větších provozoven. Navíc jsem měl dohodnuto, že hned po škole nastoupím do Cukrovaru Dobrovice v místě mého rodiště. V cukrovaru jsem se v roce 2006 nakonec také dostal ke kvasné výrobě. Během cukrovarnické reformy se totiž tak snížila výroba cukru v Čechách, že se hledali alternativní zdroje zisku a využití řepy. A nejlepším řešením bylo využít odpadních cukrů a řepné šťávy, po vzoru francouzských akcionářů, k výrobě bezvodého lihu pro biopaliva. Stal jsem se členem investičního týmu a vedoucím výroby v novém lihovaru a práce mne natolik pohltila, že jsem se nakonec po dvou letech utavil a musel raději odejít. Již při odchodu jsem však měl jasno, že to bude právě minipivovarnictví, čím se chci zabývat. Prodali jsme byt a koupili bývalé nádraží s menším sklepem a i přes původní plány vybudovat nejdřív pivovar jako zdroj obživy a pak teprve dokončit bydlení, to dopadlo opačně. To mělo za důsledek nedostatek peněz a málem i opuštění myšlenky pivovaru. Nakonec jsme naše velkolepé plány z varny o velikosti 600 litrů zredukovali na homebrewering pasovaný na oficiální výrobu a naše varna je vyrobená z KEG sudů. Vařím jen ve chvílích volna a o dovolených při dalším zaměstnání a doufám, že po získání stálejšího odbytu se varna zvětší a zautomatizuje.

Vstupte
Vstupte

Recepty jsou vaše práce? Kde hledáte inspiraci?

Receptura je otázkou testování, zkombinovaná s praxí, učebnicí Technologie výroby sladu a piva (která sice není moc praktická, ale slouží mi jako pilíř) a hlavně chuťovými požadavky. Mám totiž rád piva výraznější, spíš polotmavá a silně chmelená. Vlastní varný postup je upravený, aby byl dobře kontrolovatelný a nebyl moc fyzicky a technicky náročný vzhledem k manuální varně. Inspiraci začínám hledat hlavně v ochutnávání piv a na internetu. Rád testuji nová piva a piva, která jsou něčím zvláštní, ikdyž musím přiznat, že většina ochucených piv po degustaci skončí vylitých ve dřezu.

Můžete krátce popsat vaše piva?

Má piva jsou hutnější, nefiltrovaná (dalo by se říct kvasnicová, protože dozrávají přímo v sudech KEG), nepasterizovaná a spodně kvašená. Nejčastěji vyráběné polotmavé pivo je při pití hodně karamelové s výrazným, ale jemným chmelovým dozvukem. Piva jsou velice jemně nasycená přírodním CO2 a nemají tak silný říz, ale nevyrábím přeci sodovku.

Plánujete novinky do blízké budoucnosti?

V současné době zkouším několik tipů dochucených piv přírodními látkami (bez extraktů…), které však vždy vypijeme jen v okruhu známých a na prodej se zatím nedostaly. Což během cca dvou měsíců chystáme napravit. Budu také muset uspokojit své blízké, kteří by si rádi dali světlý ještě hořčí ležák, který jsem vařil zatím jen jednou, před rokem na svou svatbu.

Chystáte nějaké upomínkové předměty pro sběratele a příznivce vašich piv?

Ohlas sběratelů nás mile překvapil, až skoro zaskočil. Nebyli jsme na něj připravení a snažíme se ho co nejdříve dohnat. Avšak prozatím nejsme schopni uspokojit všechna odvětví sběratelství kvůli velkým pořizovacím nákladům. Třeba tácky budeme muset odložit, až začne pivovar taky něco vydělávat, což se zatím neděje. Sběratelé můžou ale počítat se sklenicemi, etiketami, samolepkami a v nejbližší době i s tričkem, po kterém byla po pivobraní velká poptávka. Sklenice budou koncem září, samolepky máme, etikety zrovna tiskneme a na trička hledáme nejlevnějšího dodavatele, což je s naším malým odběrem problematické a nechceme věci pro sběratele nabízet za horentní sumy. Kdyby byl někdo ochotný vyrábět tácky v řádu stovek, anebo znal takového výrobce tak nám dejte vědět a budou i tácky. Všechny věci pak najdete u nás na webu a pravděpodobně i v Pivní Rozmanitosti.

Pivovárek
Pivovárek

Co říkáte na rozmach minipivovarů v poslední době?

Myslím, že je to celkově stylem života. Přibývá lidí, co si uvědomili, že nás pohltil konzumní styl hypermarketů a zboží ve velkém množství za málo peněz s průměrnou mnohdy i špatnou kvalitou. A tito lidé vyhledávají alternativu. Jsou ochotni za zajímavým zbožím i cestovat a za kvalitu zaplatit. Je smutné, že si myslíme, že jsme pivní velmoc, ale většina Čechů dobré pivo nepozná a jen pije pivo ve velkém, což nahrává nadnárodním společnostem, které udávají trend v kvalitě piva a hýbou s ním značným směrem dolů. Doufejme, že současný trend nebude zbržděn nějakou zbytečnou legislativou nebo ekonomickou krizí a že se brzy dočkáme toho, že v každém větším městě bude restaurační pivovar, nebo zlegalizovaný homebrewer a bude se na co těšit a co ochutnávat.

Oblíbil jste si nějaký?

Musím přiznat, že na exkurze a ochutnávání nebylo v posledních letech moc času, ale přes zimu se to pokusím dohnat. Na webu o tom podáme patřičnou zprávu, abychom inspirovali i ostatní. Jinak mám rád Minipivovar Koníček, který mě před šesti lety vzal na krátké zaškolení a jeho piva jsou stabilně kvalitní a zajímavá (tímto bych mu chtěl poděkovat za jeho ochotu a čas), pivovar Matuška je zaručená kvalita. Taky jsem si oblíbil Kocoura, a to pro velikou rozmanitost jeho sortimentu.

Když se podíváte do věštecké koule, kde byste rád viděl svůj pivovar za pět let?

Byl bych rád, kdyby mě pivovar uživil a nemusel bych vařit po nocích. Rád bych našel pár stálých odběratelů a přesvědčil hospody v našem kraji, aby točily minipivovary a založily si na tom svou image. Pak už mě bude jen těšit zkoušet nové a nové receptury, aby si mlsné jazýčky přišly na své.

Něco na závěr?

Na závěr bych chtěl všechny pozvat na první den otevřených dveří v našem pivovaru, který se koná 17. a 18. září. Vím, že se termín kryje se Sluncem ve skle, ale byl to jediný volný víkend, který jsme zatím vyšetřili. Ale plánujeme ho dělat každý měsíc, takže se k nám snad všichni zájemci dostanou.

Ještě bychom chtěli podpořit všechny domácí vařiče, aby se v rámci možností pokusili zlegalizovat své výroby. Jak je vidět z našeho případu i pivovar z KEG sudů může být oficiální. A protože nás spousta z nich už požádala o pomoc, když viděli naši varničku, máme na webu pár základních informací, co je k tomu třeba a jak je to nákladné, takže se tam podívejte a kdybyste něco potřebovali, ozvěte se.

Dej Bůh štěstí a ať se daří.

Web pivovaru: http://www.minipivovar-ujkovice.cz/

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 23.09.2011 17:32 Komentovat
To je škoda Roman Holoubek23.09.2011 17:32
Pivovárek a na "nádraží". To vypadá tak pěkně zvenku, že je škoda, že nelze na jedno...
Vyhledávání