úvod
homepage

Různé speciality na pivě vytisknout článek

Přidáno: 12. srpna 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,25 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 5514x

Tak v této „kategorii“ receptů si snad vybere každý. Jsou tu takové ty dobrůtky, které vyhledáváme, když nás tzv. „honí mlsná“. To zná určitě každý z nás. A znáte snad něco lepšího, než dát si k takové dobrotě dobře vychlazené pivo? Já tedy ne…

SLANINOVÝ KOLÁČ

Ingredience:
250 g hladké mouky, 150 g libové slaniny, 150 ml světlého piva, 100 g másla, 150 ml sladké smetany, 2 žloutky, 200 g pórku, bílý pepř, muškátový oříšek, sůl. Nejprve si připravíme z mouky, másla, soli, žloutků a piva vláčné, hladké těsto, které necháme 2-3 hodiny odpočinout. Potom těsto vtlačíme do koláčové formy, na dně několikrát propíchneme a v troubě zpola upečeme. Přidáme podušený nakrájený pórek na slanině a zalijeme směsí žloutků, piva, smetany, soli a koření. Vrátíme do trouby a upečeme dozlatova. Chutná to výborně…

PIVNÍ VAFLE

Ingredience:
200 g másla, 1 dl světlého nebo tmavého piva, 50 g tvrdého sýra, 4 vejce, 200 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, sladká paprika, sůl.

V misce vyšleháme do pěny máslo, vejce, sůl, papriku, přidáme mouku smíchanou s pečivovým práškem, pivem, strouhaným sýrem a zvolna zamícháme. Do vaflového opékače dáme připravené těsto a zvolna upečeme. Vafle podáváme samostatně nebo s pomazánkou.

PIVNÍ ŠTRŮDL SE ZELÍM

Ingredience:
500 g hladké mouky, 100 g libové slaniny, 250 g ztuženého tuku, 2 dl 10° světlého piva, strouhanka, žloutek, 350 g bílého zelí, 1 cibule, ocet, cukr, mletý pepř, sůl.

Mouku smícháme se solí, mletým pepřem, přidáme rozmačkaný tuk a pivo. Vše zpracujeme v těsto, které necháme odpočinout, pak ho rozválíme a posypeme strouhankou. Připravíme si dušené zelí na cibuli a slanině, které dochutíme uvedenými ingrediencemi (musí zůstat tužší a málo vlhké). Těsto uzavřeme, dáme na plech a několikrát propíchneme vidličkou. Potřeme žloutkem a zvolna upečeme. Chutná úžasně…

ŠPEKÁČKOVÁ BOWLE

Oloupané špekáčky a červenou cibuli nakrájíme na kolečka. Stejně tak tvrdší rajčata, kyselé okurky a papriky.Ve skleněné míse dobře promícháme. Uděláme si zálivku z oleje, francouzské hořčice, zakápneme worcesterem, okyselíme octem, osolíme, opepříme a podle potřeby světlé pivo. Promícháme a zalijeme zeleninu a špekáčky. Necháme uležet alespoň 24 hodin v chladu rozležet. Pokud vydržíme neujídat J.

PÁRKY V PIVNÍ OMÁČCE

Ingredience:
Olej na opečení, párky, 0,3 l světlého piva, 1 větší cibule, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, celý pepř, sůl, škrobová moučka.

Párky rozkrojíme, na koncích uděláme křížky, a zprudka opečeme na oleji. Vyndáme z pánve a do výpeku nalijeme pivo, přidáme nakrájenou cibuli, koření, osolíme. V pivu rozmícháme škrobovou moučku a nalijeme do pánve. Necháme projít varem, přecedíme a vložíme opečené párky. Podáváme s chlebem nebo tmavým pečivem.

PIVNÍ OMELETA S KOZÍM SÝREM

Ingredience:
150 g kozího sýra, olej, asi 2 cibule, 5 vajec, sůl, pepř, světlé pivo asi 200 ml, lžíce bylinek – např. bazalka a máta, strouhaný tvrdý sýr.

Na pánvi nebo pekáčku usmažíme cibuli. Rozšleháme žloutky s pivem, osolíme a opepříme. Z bílků ušleháme sníh do kterého vmícháme nadrobno nasekané bylinky. Vše potom vmícháme do žloutků, vše důkladně promícháme a nalijeme na pánev s cibulkou. Vložíme do trouby a zvolna pečeme. Po 5 minutách posypeme sýrem a zapečeme. Přílohou je zelný salát.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání