úvod
homepage

Na malé pivní návštěvě u Antoše ve Slaném... vytisknout článek

Přidáno: 23. ledna 2011  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7092x

V půli února se příznivci malých a ještě menších pivovarů mohou těšit na další přírůstek do již tak bohaté rodiny. Ve Slaném finišují práce u Antoše.

Přes Slaný jezdím do a z práce už několik let. Z Děčína na letiště Ruzyně je to po státovkách Terezín-Slaný většinou klidnější cesta než sice rychlejší varianta po dálnici D8, která ale zákonitě trpí zdlouhavým pojížděním po Praze. Zimní měsíce nahrávají kvůli sněhovým navátím variantě dálnice, ale zvěsti o otevření nového minipivovaru v centru města mě poslaly na mojí oblíbenou trasu.

A rozhodně jsem nelitoval. Sice je vše ve fázi finálních příprav, ale zajímavý a originální interiér se hned tak u našich minipivovarů nevidí. A když k tomu přidáte ochutnávku povedených piv, můžu s klidným svědomím prohlásit, že na toto místo se rád vrátím.

Slaný je sice malé město, ale na dohled Prahy, navíc autobusové spojení, ať už přímé, nebo to které pokračuje na Most/ Louny/ Chomutov je více než četné, takže i odpolední si odskočení „na jedno“ z Dejvic je proveditelné. Lokalita v centru kousíček od hlavního náměstí je příhodná, nedá se minout a chůze na autobusové nádraží tak maximálně pětiminutová. Prostě jednoduchost sama a možnost zabloudění mizivá.

Interiér je to, co vás nejspíš nejdřív zaskočí, ale i nadchne. Členitost je první dojem, který přijde na mysl. Opravdu, po krátké chodbě se dostanete k centru všeho dění – varně a výčepu v jakém si vnitrobloku. Sezení všude kolem vás. Nad vámi, před vámi, vedle vás a doslova i pod vámi. Malé chodbičky a menší či větší místnosti jsou ideální prostředí pro menší skupinky a klidné popíjení. Suma sumárum 120 míst na prostor, který se tváří, že se tu napijete leda tak na stojáka:).

Členitý interiér
Členitý interiér

Podle slov majitele bude většina prostor nekuřácká, jediným místem určený nikotinu závislým jedincům by mohlo být balkónové sezení nad varnou.

Originální řešení vnitřního uspořádání sezení se nebude nejspíš líbit jedině obsluhujícímu personálu. Fyzička by měla být jedním z hlavních kritérií výběru budoucích zaměstnanců, tedy krom pozitivnímu vztahu k originálnímu pivu:).

A teď trochu základních informací:

  • jméno pivovaru Antoš bylo vybráno podle majitele domu z období před Bílou horou, který měl právovárečné právovárečné

  • minipivovar plánují otevřít v půli února

  • varnu 5hl dodala Destila

  • kvašení 5*10hl, uzavřené kvašení

  • roční kapacita 1 000hl

  • slady dodává firma Kolman – Záběhlice

  • sládek David Máša je velice zkušeným harcovníkem se zkušenostmi i ze zahraničí – například Island, Mexiko...

  • ve sklepní části pivovaru se připravuje koštovna, kde bude k ochutnání pivo přímo z tanků

  • bude se vařit česká kuchyně

  • výčep s osmi kohouty. Pět rezervováno na pivo, nealko nápoj a nealko pivo. Uvažuje se i o rotující nabídce odjinud

  • cena piva příznivá – první nástřel je kolem 28Kč

  • pro sběratele zde bude Pivovarský krámek – logované půllitry, tácky, trika atd.

Varna
Varna

Měl jsem možnost ochutnat dozrávající první várky a musím uznat, že David Máša je dobrý sládek. Zde jsou mé postřehy a hodnocení prvních várek:

Světlá 12°- plná sladová vůně s lehkým chmelovým nádechem. Plné tělo s krásnou hořkostí, která nevyčnívá, není ani samoúčelná a která určitě potěší i ty, kteří trpí malakinipaózou(pro ty, co nečtou pravidelně pivní servery malé vysvětlení – stav nutkání na zvracení při požití hořkého piva). Krásné jemně hořké doznívání...

Světlá 15°- temně zlatá barva, výrazná sladová vůně, medové tělo, jemná hořkost až na konci vjemu, sušší doznívání. Pivo se jeví silnější, než ve skutečnosti je...

Tmavá 15° - nejméně výrazné z ochutnaných vzorků. Velice dobře pitelné. Lehounké kafe ve vůni, plnější, při troše „představivosti“ v chuti i čokoládové tóny. Plnější, ale ne sladký dojezd.

Sládek se chystá vařit i další piva, včetně svrchně kvašených. První várky piva kategorie American Pale Ale zrovna dozrává v tanku...

Co říci závěrem?

Snad jen zopakuji to, co jsem napsal zkraje článku. A sice, že můžu s klidným svědomím prohlásit, že na toto místo se rád vrátím.

PS: Bohatou fotogalerii naleznete ZDE.

 

 

 

 

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 16.02.2011 22:19 Komentovat
Chladící pulitr :-D macala16.02.2011 22:19
Chlapi, tak othle je věc :-D 1,5l samochladící půlitr. K telce jako dělaný :-D Mrkněte tady
Re: Re: Pár připomínek Henri28.01.2011 08:36
A já se k sikiho prosbě připojuji. A mimochodem, nejhezčí jazyk používá J. B....
Slaný! Proč ne? Koloděj Malínský27.01.2011 21:22
Dobrý den. Pivo miluju, a když se někde něco v mém dosahu uvaří, už tam mažu. Slánská...
Re: Pár připomínek Siki27.01.2011 20:17
Už (j)sem to psal jednou na PI, napíšu (napíši) to i sem. Až si budu chtít přečíst...
Re: Pár připomínek Petr Fiala27.01.2011 17:52
O pivo se zajímám pár roků, možná že se pouštím na tenký led, ale stejně jako pan...
Re: Malakine, Malakine Luděk25.01.2011 12:46
O stálém otomování nemluvě :-)
Malakine, Malakine Weetek25.01.2011 12:01
Opravdu mám na práci lepší věci, než opravovat češtinu v Honzových článcích. Nemůžu...
Kocourek Masakr24.01.2011 16:46
Myslím,že IPA Samurai je hodně dobrá a dobře chmelená a Kocour to má pěkně rozjetý:-)
Vyhledávání