úvod
homepage

Veselé Vánoce v Rohově vytisknout článek

Přidáno: 28. prosince 2010  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6356x

Nejkrásnějším dárkem, který může k Vánocům nadělit jednotlivec svým spoluobčanům, je bezpochyby nový minipivovar.

Na sklonku roku 2010 se tak stalo v malé slezské obci Rohov, pouhé 2 km od hranic s Polskem. Geograficky tato vesnička čítající pouhých 630 obyvatel neleží daleko od Hlučína. Avšak příměstský autobus č. 281 urazí zhruba 20 km vzdálenost za neuvěřitelných 50 minut. Aspoň dostane člověk i v mrazivém počasí větší žízeň. Do Rohova jsme dorazili na druhý svátek vánoční krátce před polednem. Již po cestě ve směru informační cedule jsme sledovali rozjívené jedince s buclatými půllitry naplněnými mnohaslibnou kapalinou měděné barvy.

V hospodě U Komárků ( dle historie onoho regionu jsem spíše očekával, že majitel se bude jmenovat Komarek)bylo velice útulno. Opět po dlouhé době se pro mne zastavil čas a já se ocitl někde v období mezi 20. a 30. lety 20. století. Krčma historická avšak v žádném případě samoúčelně načančaná a hlavně náležitě zavedená. Poslední velká rekonstrukce v roce 2001 proběhla plně v souladu se vkusem a s úctou k tradici a v neposlední řadě také k plné spokojenosti náročných hospodářů. V poledne bývá čas k obědu a „Komárek“ je vyhlášený masovými specialitami připravovanými na bukovém dřevu. Bohužel, tady máme smůlu. Na Štěpána není kuchyně v provozu. Nakonec se však naštěstí najdou alespoň dvě porce poctivého guláše.

Hospoda U Komárků
Hospoda U Komárků

Dle stále přítomného loga se v hospodě točí Bernard, mimoto však U Komárků již po pár dnů podávají pivo vlastní výroby – nefiltrovaný ležák Rohan. Světlá jedenáctka má slušnou pěnu, decentní vůni, příjemnou hořkost a příznivé aromatické doznívání. Podle mne patří k těm hořčím druhům a je určitě lehčího rázu. Snad bych jen očekával výraznější „jiskru“ v barvě, ale toto je možná zapřičiněno specifickou přírodní iluminací okolí.

Polotmavá třináctka má při svých 5,4 % alkoholu už poněkud větší „grády“. Opět labužnická hořkost je zde pěkně zakulacena a z chuti v druhém plánu vylezou i polosladké podtóny.

Místní mok v logovaném skle
Místní mok v logovaném skle

Pivovárek Rohan je nutno pochválit i za to, že přichází na místní trh již dokonale připraven. Přímo ve výčepu jsou k dostání pivní půllitry s logem (dva druhy), pivní tácky, naplnitelné dvou i vícelitrové láhve i nepříliš stylové, nicméně čím dál populárnější PETky.Takovýto servis by člověk v dějinami zkoušeném pohraničí o které se přetahovalo Rakousko, Prusko i Polsko, navíc v době nechutné syntetiky a globalizace vůbec nečekal. Příjemné odpoledne končí, je třeba se couravým autobusem vrátit zpět na základnu do Hlučína. Tentokrát však posílen šesti Rohany polovinu nudné cesty naštěstí prospím.

Tácek
Tácek

Po ostudném zániku Zlatovaru roku 2006 se na naší pivní mapě opět blýsklo na lepší budoucnost. Na opavsku dnes vedle klasického Avara funguje Slezan v Leskovci, Rohan v Rohově a věřme, že brzy přibude i dlouho očekávaná Velká Polom a začne znovu vařit Privilegium v Litultovicích.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 01.02.2011 07:38 Komentovat
Před návštěvou Rohova zavolat předem. Martin Jarošek01.02.2011 07:38
Chtěl bych upozornit všechny potenciální návštěvníky rohovského minipivovaru aby svou...
Re: Spící Litultovice Roman Holoubek12.01.2011 14:29
Díky za info Martine.
Spící Litultovice Martin Jarošek12.01.2011 08:19
Při telefonickém rozhovoru s majitelem a sládkem v jedné osobě z Litultovic jsem se...
už aby byl víkend DoubleP03.01.2011 19:47
A program na víkend je zajištěn:-)
Re: Dík Martine Martin Jarošek01.01.2011 11:30
Pokusím se o Litultovicích něco bližšího zjistit. Zatím jsem se majiteli přes svátky...
Dík Martine Roman Holoubek29.12.2010 05:59
To jsou věci. To jsem netušil, co nám za humny vzniká. Martine, víš něco bližšího o...
Vyhledávání