úvod
homepage

Oživení polské legendy vytisknout článek

Přidáno: 13. října 2010  •  Autor: Pivo Praha
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5955x

Není v Evropě mnoho míst o kterých by se dalo říct „Tady se zrodil svébytný druh piva“.

My Češi, pokládáme země Koruny České za kolébku českého ležáku, ale ten se vlastně zrodil v sousedním Bavorsku a z naší kotliny se „pouze“ vydal dobýt svět. Pivo Grodziskie a Baltský porter jsou oproti tomu dva typy piva, která jsou prokazatelně původem z území Polska. Zatímco Baltský porter je spíše dílem polských Němců z pobaltských hanzovních měst, pivo Grodziskie se zdá být opravdovým polským originálem. Na rozdíl od Baltského porteru, který se dodnes vaří po celém světě, však bylo pivo Grodziskie bohužel postupně zapomenuto a jediný pivovar v Grodzisku Wielkopolskim, který jej vařil, byl v roce 1993 uzavřen. V současné době ožívá Grodziskie pouze v nesmělých pokusech domácích vařičů.

Pivo Grodziskie, je originální svrchně kvašené pivo s charakteristickou kouřově uzenou vůní, vyráběné z nakuřovaných pšeničných a ječných sladů. Jemné hořkosti se dosahovalo použitím původní polské chmelové odrůdy Lublin, jež je velmi blízká našemu Žateckému poloranému červeňáku. Původní stupňovitost se většinou pohybovala kolem 8 %, ale v závěru se vyráběla i piva až 14 % s obsahem alkoholu 6 % obj. Pivo kvasilo krátkou dobu při vyšších teplotách a poté dokvašovalo asi měsíc v lahvích. Čiřilo se vyzinou. Do lahví se před plněním přidávalo trochu mladého piva nebo cukru aby následné dokvašování bylo intenzivní a omezila se možnost zkysnutí piva. Tím se ovšem dosahovalo i vyššího obsahu CO2 a osvěžující, šumivé „polské šampaňské“ bylo na světě.

Grodzisz, Foto: Petr Buriánek
Grodzisz, Foto: Petr Buriánek

Na stopu piva, jehož existence nám byla do té doby neznámá, jsme narazili při „spanilých jízdách“ se Sdružením Přátel Piva na vyhlašování Piwa roku do Lodže. Tuto soutěž organizuje polská obdoba SPP - Bractwo piwne od jehož členů jsme se o existenci Grodziskeho dozvěděli. Při úvahách jak asi chutnalo a zda je možnost obnovení výroby či alespoň oživení této staré originální technologie, jsme zjistili, že původní kvasničná kultura se dochovala v Institutu Kvasné Technologie Polytechniky v Lodži. Její získání bylo dílem Bractwa pivneho a když počátkem roku originální kvasná kultura dorazila do Prahy, byl míč na naší straně. Kulturu jsme zařadili do naší kvasničné banky a začali studovat dostupné prameny o technologii výroby piva Grodziskeho.

Koncem července byla první česká várka piva Grodziskeho uvařena a výsledek našeho snažení je nyní na čepu v Pivovarském domě v Ječné ulici a Pivovarském klubu na Florenci. Snažili jsme se co nejvíce přiblížit původní technologii, snad jen čiření vyzinou jsme pro nedostatek místa v ležáckém sklepě nerealizovali a pro plnění do lahví nemáme kapacity.

Grodziskie, Foto: Petr Buriánek
Grodziskie, Foto: Petr Buriánek

Nepříliš intenzivní kouřová vůně a chuť se doplňuje s jemnou hořkostí a příjemným ovocným aroma kvasničné kultury, které vzdáleně připomíná belgický sezón a chlebnatou pšeničnou plností. Vyšší nasycení CO2 opravdu přináší osvěžující perlivost, i když působí menší problémy na výčepu. Ideální lehké pivo pro zahnání žízně a dobrou náladu.

Pivo Grodziskie – originální polské pivo

Perlivé svrchně kvašené pšeničné pivo s uzenou kouřovou vůní a chutí nakuřovaných sladů.

Původní stupňovitost 10,5 % Plato

Obsah alkoholu 3,7 % obj.

Hořkost 20 – 25 MJH

Poznámka: jak uvařit toto pivo v domácích podmínkách sepsal Petr Buriánek ve svém článku Grodziskie pivo. Navíc toto pivo můžete ochutnat společně s Kocourem Grodziskie na Ale FestivAle poslední sobotu v pivovaru Kocour ve Varnsdorfu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 15.11.2010 09:24 Komentovat
Re: příjemně překvapilo Roman Holoubek15.11.2010 09:24
Souhlas, měl jsem jej minulý týden v Pivovarském domě a doporučuji.
příjemně překvapilo Jiří Kaňa14.11.2010 14:16
Včera bylo grodziske na čepu v KMP v Plzni. Velmi povedená specialitka. Svěží, s decentní...
Vyhledávání