úvod
homepage

Minipivovar Černý orel I vytisknout článek

Přidáno: 13. prosince 2009  •  Autor: Newmour
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7068x

Od jara letošního roku jsme mohli na internetových stránkách Restaurace, penzionu a minipivovaru Černý orel sledovat odpočítávání dnů do spuštění zkušebního provozu nového minipivovaru v Kroměříži.

11.prosince, tedy jedenáctý den zkušebního provozu jsem při příležitostné cestě přes Kroměříž Černého orla navštívil a jeho pivo řádně ochutnal.

Lokalizace pivovaru: velmi dobré místo přímo na horní straně Velkého náměstí (č. 24).
Interiér: hned při vstupu vlevo výčep s úctyhodným počtem píp (při zahájení ostrého provozu se počítá tuším až s osmi druhy piva), pozornost nejprve upoutají měděné varny, umístěné po levé straně za výčepem při postupu dále do útrob restaurace. Na druhé varně jsem si již všimnul otisku ruky návštěvníka, který si patrně nemohl pomoci, ale netuší, že osahávání měděné varny nemají sládci a majitelé (z důvodů známých chemických reakcí) rádi.

Černý orel - varna
Černý orel - varna


Velký vstupní prostor s varnou je nekuřácký. Po pravé straně dva stoly pro větší počet lidí. Nad hlavou ve vstupní místnosti pozornost přitahující masivní dřevěný strop. Je-li v místnosti takový nádherný strop, pak i kdyby tam už nic dalšího nebylo, stačilo by. Projdete kolem varny dále na zvýšené místo k dalšímu stolu po pravé straně, pak ještě jeden stůl a jeden malý stůl pro dva. Následuje průchod do místnosti se dvěma velkými stoly, kovovými lustry-svícny s židovskou symbolikou, kovové aplikace jsou zapracovány rovněž přímo do masivních dřevěných stolů. Masiv, preciznost.

Dále vlevo dveře na toalety (zbývá dodělat maličkosti), opět masivní dřevo, čistota, vpravo schody do horního patra, kde finišují poslední úpravy. Nahlédl jsem a viděl další výčep s baterií píp, větší místnost opět s nádherným masivním dřevěným stropem.

Zpět do přízemí: dále vstoupíte do další místnosti, tentokráte vyhrazené pro kuřáky, pak už jen vstup do kuchyně. Atypický podlouhlý příjemný interiér, který vás od vstupu stále zavádí do dalších útrob domu, kde je každá místnost trochu odlišná: masivní dřevo, kámen, příjemné barevné tóny, kovové lustry s měděnými doplňky, přímo vybízí k tomu, abyste se zdrželi déle.

Na čepu v době návštěvy světlá 11 a světlá 12, obě nefiltrované. Nejdříve jsem ochutnal 12. Jemná hořkost na začátku, zdálo se mi, že trochu chybí chlebovina, u 3 odebraného vzorku dvanáctky jsem však již změnil názor, chutě se plně projevily, naprostá spokojenost. U 11 hned od počátku vyšší hořkost, včetně krásného doznívání, svěží, lehké pivo, které vybízí k dalšímu napití, bohatá držící se pěna, vyšší hořkost.

Černý orel - výčep
Černý orel - výčep


Co se jídla týče, objednané jídlo velmi chutné, vynikající bramborový salát. Jídelní lístek nabízí i pochutiny kombinující zdánlivě protikladné chutě (krůtí jatýrka na víně, podávaná s brusinkami, k tomu bramboráčky s nivovou pěnou), v aktuální nabídce byla lákavá jídla z kančího masa.

Personál milý, ochotný, vstřícný a úslužný.
Exkurzi v pivovárku lze po dohodě domluvit, v době návštěvy byl pan majitel v poklusu, přece jen probíhal zkušební provoz, hospoda byla plná lidí a k tomu dokončovací práce v horním patře. Prohlídku pivovaru si nechám na další badatelskou návštěvu, kterou hodlám realizovat již v lednu. Následně dodám informace o výstavu, dalších a chystaných druzích piva a rozšiřující nezbytné pivní informace. Zatím snad jen to, že sládek dorazil do Kroměříže z Českého Krumlova.
Stránky Černého orla: http://www.cerny-orel.eu/, prozatím jen se základními informacemi.

Černý orel - vstup
Černý orel - vstup

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 04.01.2010 07:21 Komentovat
Re: Re: Úrodná Haná Děkan04.01.2010 07:21
Ano, na přerovský Parník jsem zapomněl, snad i pod dojmeme toho, že jsem dosud nikde nečetl...
Re: Úrodná Haná kisutam30.12.2009 10:59
Zapomněl jsi na Přerov-minipivovar Parník.
Úrodná Haná Děkan15.12.2009 21:13
Prostějov, Olomouc, Kroměříž, pěkně se nám ta Haná pivně zaplňuje. Zdá se podle...
Vyhledávání