Pivovar Mahrs – Bamberg
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 5373x
První dochovaná zmínka o pivovaru Mahrs v Bambergu pochází z roku 1602. V roce 1895 kupuje pivovar (skalní sklep v místě zvaném Stephansberg) sedlák Johann Michel ml. a rodina Michelů jej vlastní dodnes.
Při čtyřdenní květnové návštěvě Bambergu a pivně velmi zajímavého, přilehlého okolí jsme se známými měli možnost prohlídky tohoto zajímavého pivovaru. Jako průvodce se nás ujal Stephan Michel, jestli se nepletu pravnuk výše zmíněného Johanna Michela. Pro nás jistou zajímavostí je, že jeho babička byla češka a koneckonců i to, že již 13 let zde vaří český kuchař.
Prohlídku začínáme v dvounádobové varně o velikosti 100 hl (velikost várky 80 hl). Chmel se používá bavorský z oblasti Hallertau, slad z místní sladovny v Bambergu (ale nikoliv ze známé firmy Weyermann, který je poměrně drahý a platí se zde za značku). Piva se vaří dekokčně. Přes whirlpool a chladič teče mladina do nerezových kvasných tanků. Po proběhlém hlavním kvašení pivo putuje do jednoho z deseti ležáckých tanků, kde si většinou poleží okolo 8 týdnů. Výjimkou je pšeničný weißbier, který se po týdnu nakroužkuje rozkvašenou mladinou a po dalších dvou týdnech se suduje či lahvuje. Piva, která jdou na export (např. do USA či Austrálie) prochází ještě jemnou pasterizací. Roční výstav je v současné době pouze 14000 hl, oproti 25000 hl v roce 2003.
A jaké druhy piva se v Mahrs vaří?
-
Pilsner - EPM 11,8%, obsah alk. 4,9 %, plzeňský slad, chmel Hallertau Herbsbrucker
-
Hell – EPM 11,2 %, obsah alk. 4,9 %, plzeňský, barvící a bavorský slad, chmel Hallertau Perle
-
Ungespundet - EPM 12,7 %, obsah alk. 5,2 %, plzeňský, barvící a bavorský slad, chmel Hallertau Perle
-
Weisse - EPM 12,2%, obsah alk. 4,9 %, pšeničný a ječný slad, chmel Hallertau Herbsbrucker
-
Leicht - EPM 7,2%, obsah alk. 2,8 %, plzeňský slad, chmel Hallertau Herbsbrucker
-
ETA – obsah alk. 5 % tmavý ležák
-
Weisse Bock - obsah alk. 7,2 % - můj favorit z místní nabídky
-
Bock-Bier – obsah alk. 6,5 %
U pivovaru je i nádherná malá hospůdka se zde obvyklými, tmavě zelenými, kachlovými kamny. Pivo je zde buď čepované spodním kohoutem samospádem přímo ze sudu (bez použití tlačného plynu), 1-3 druhy nebo lahvové. Chcete-li si dát pivko na stojáka, je zde výčepní okénko a přeje-li Vám i počasí, můžete posedět na zahrádce. Otevřeno je zde denně od 9:00 do 23:00. Další možnost je zajít do čtvrti zvané Stephansberg, do místního Mahr Brau Kelleru (Oberer Stephansberg 36) a posedět na rozlehlé zahrádce pod kaštany. Otevřeno je zde od 17:00, pondělí je zavírací den.
A máte-li to do Prahy blíž než do Bambergu, můžete od pondělí 11. 5. 2009 ochutnat 3 výše uvedená piva v pivnici Zlý časy v Praze Nuslích, a to: Ungespundet, ETA a Weisse. Dovezlo se 3x 30 l. Prost!
Pozn.: Bohatou fotogalerii najdete zde.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 26.05.2009 13:40 | Komentovat |
Pravděpodobně Pavel Borowiec | 26.05.2009 13:40 |
---|---|
O Mahr´s se díky americkým pivním turistům roznesla pověst, že jde pravděpodobně o... | |
Re: Re: točené Petr Buriánek | 25.05.2009 22:17 |
Tak dnes jsem si jej dal lahvový Weiss a ač vynikající, "vom Fass" byl přeci jen lepší.... | |
Re: točené Petr Ž. | 23.05.2009 15:00 |
Jen poznámka, v Mahrsu ho maj i točený na biergarten, před pivcem, ale ne vždy. Je výtečný. | |
Re: točené Petr Ž. | 23.05.2009 14:58 |
Též souhlas, je to lahůdka, jedná se o typický domácký, přesto propracovaný Weiss, ve... | |
Re: točené Jiri.J | 22.05.2009 17:40 |
Zcela souhlasím s hodnocením a chuťovou chra. Měl jsem jej možnost ozkoušet jak točené,... | |
Re: točené Weetek | 22.05.2009 14:15 |
Já byl upřímně nadšený i z toho lahvového :-) | |
točené Petr Buriánek | 22.05.2009 09:37 |
V úterý a ve středu jsem ve Zlých časech ochutnal točenou verzi Weisse (v Mahrsu jej... |