úvod
homepage

Hurá do Skotska vytisknout článek

Přidáno: 5. května 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5116x

A nemusíte jezdit ani daleko. Stačí si zajet v Praze na náměstí Míru a pak si kousek dojít. Naleznete zde útulnou prodejnu se vším možným, co má vztah ke Skotsku, včetně piva.

Ano, Skotsko je u nás známé především kvůli whisce. I u nás vyšla spousta knih, kde se dočtete, jak která oblast se díky svým podmínkách odrazila v chuti místní whisky, jak se vůbec tento nápoj dělí, jak se servíruje atd. Kéž by u nás vyšlo tolik knih o pivu..

Skotsko v centru Prahy
Skotsko v centru Prahy

Ale zpátky ke Skotsku. To je u nás sice asociováno s výše uvedeným drinkem, ale hodně cestovatelů míří do této severní výspy britských ostrovů i kvůli drsnější a hlavně původní krajině, přívětivosti místního obyvatelstva a v neposlední řadě i kvůli pivu.

A to vše můžete najít i v útulné prodejně Klubu přátel Skotska. Kromě whisky tu najdete archiválie, drobnosti, knihy, můžete si zde nechat ušít i kilt a nebo si jen tak popovídat. Adresa je Korunní 24 a je to kousíček od zmiňovaného náměstí Míru(webové stránky zde).

Útulné prostředí malého obchůdku
Útulné prostředí malého obchůdku

A ano, můžete si tu koupit i pivo. Zatím jen jednu značku, a to ještě v dárkovém balení, ale má vztah k historii skotska. Vřesové pivo, které je zde nabízeno z pivovaru Fraoch(v současné době vystupuje pod názvem Williams Bros Brewing. Co), se vaří na tamním území již ne několik století, ale několik tisíc let. Podle prvních zmínek se jedná o dobu 2 000 let před Kristem. To z něj dělá jeden z nejstarších dochovaných pivních stylů na světě.

Vřesový Ale pivovaru Fraoch
Vřesový Ale pivovaru Fraoch

Je toho víc, co může Skotsko kromě whisky nabídnout. A to se týká i tohoto malého obchůdku, který má do budoucna smělé plány, včetně rozšíření nabídky skotských piv.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání