úvod
homepage

Pivovar Matuška Broumy vytisknout článek

Přidáno: 28. dubna 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 12756x

A je to tady. Další pivovar byl úspěšně zkolaudován. Je navařeno a první várky si v klidu zrají. A jméno majitele a sládka v jedné osobě jsou zárukou zajímavých piv.

Není jím nikdo jiný než Martin Matuška. A jsem moc rád, že dnes můžu publikovat první dojmy a fotky z tohoto pivovaru.

Pokud by někdo ze čtenářů pivních serverů nevěděl, o kom je řeč, dovolím si krátkou rekapitulaci. Během své bohaté kariéry sládka působil například U Fleků, v zahraničí pak v Japonsku, Tunisu, Korei, na stáži v Anglii a dalších zemích. Byl jedním z prvních českých degustátorů, kteří byli pozváni na Světový pivní pohár (World Beer Cup – zde). Z poslední let je znám jako vrchní sládek restauračního pivovaru Svatý Norbert na Strahově v Praze. Právě zde uvařené pšeničné pivo si získalo velkou oblibu mezi příznivci nejen speciálů. Že Martin pivo umí, dokazují četná ocenění...

Vstup do pivovaru
Vstup do pivovaru

Ale k jeho pivovaru. Splnění jeho klukovského snu najdete v malé obci Broumy na Křivoklátsku. Pouhých 34 kilometrů po dálnici z Prahy na Plzeň, pak nějakých 16 km po státovkách a jste na místě. Broumy jsou malé a stačí si dojet k obecnímu úřadu. Martinova chalupa je ten baráček napravo.

Martin Matuška a srdce jeho pivovaru
Martin Matuška a srdce jeho pivovaru

Pravá část chalupy, která září novotou, v sobě skrývá ležácké tanky. Těch tu zatím najdete 4 kusy, v nejbližší době přibudou další dva. Mají objem deset hektolitrů.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Varna je 5ti hektolitrová (rmutomladinová pánev slouží zároveň i jako whirpool, vyhřívání parou, k tomu scezovací káď) a pokud by někomu připomínala zařízení školní kuchyně, nebude daleko od pravdy. Celý pivovar si Martin vyfantazíroval a nakreslil sám, se stavbou mu pomáhali kromě odborných firem i místní řemeslníci. A jak Martin podotkl, byl velice mile překvapen jejich pozitivním přístupem a podporou stavby pivovaru.

Varna
Varna

Scezovačka na rozdíl od jiných zařízení nemá kopačku, mláto se navíc vyndavá speciální lopatou, „dvířka“ totiž také chybí. Vodu bere místní z 80ti metrového vrtu, slady kupuje dle potřeb a chmel je granulovaný poloranný žatecký červeňák. Zatím jsou navařeny dvě várky černé 14° a jedna světlé 13°pilsner – středně prokvašeného světlého ležáku s hořkostí kolem 37-40 jednotek IBU. V nejbližší době přijde na řadu várka weizenu, do budoucna se nebrání ani myšlence extra hořkých piv typu IPA a podobně. Desítky se nedočkáte, Martin si libuje v plnějších a silnějších pivech.

Scezovačka
Scezovačka

A kde budete moct jeho piva ochutnat? V jednání jsou tři místa – první je místní hospoda Na Vinohradech, druhé pak známá pražská pivnice U svatého Tomáše (zde se vařilo pivo do roku 1953 – tmavá 14°) nedaleko Malostranského náměstí v Praze. Třetím místem by pak mohlo být sousední zařízení jeho stávajícího působiště, restaurace Velká klášterní restaurace. Čtvrtou variantou jsou pak samozřejmě pivnice s tzv. Čtvrtou pípou, kterých jen v Praze v současné době najdeme na deset.

Zbytek jen letem světem – v současné době se Martin chce soutředit na pivo, časem dojde i na záležitosti pro sběratele – tácky, sklenice, trička a další položky. Ve vaření se budem časem střídat se svým synem, v nejbližší době si vše obstará sám. Roční kapacita zařízení je přibližně 800 hl piva za rok, vaří se dvourmutově. V nedalekém okolí je několik hradů a zajímavostí (Křivoklát, Točník, Žebrák, Berounka...), v okolí funguje cykloturistika. Logo teď navhruje syn, webová prezentace bude v brzké době. Dojde i na stáčení piva do lahví, ale teď má přednost stavba myčky sudů.

Nejen proto, že vím, jak se Martin potýkal s problémy při stavbě svého pivovaru(nová kabeláž přes půl vesnice atd.), ale hlavně proto, že Martin je srdcař a výborný sládek, držím mu palce, ať mu vše vyjde.

Takže pane starý, Dej Bůh štěstí.

Dej Bůh štěstí, Martine
Dej Bůh štěstí, Martine

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 41 komentářů, poslední komentář: 26.05.2011 08:33 Komentovat
Re: Re: Sahara Tomas26.05.2011 08:33
Trochu opožděně-na Branově je jen jedna hodpoda kam nemá cenu na pivo chodit...
poděkování stenly z Brna17.05.2011 17:26
Děkuji za tip, určitě si tam skočím. Jinak mě včera dcera donesla 2 flaše z Křížové 3...
Re: Jmenovec umbob16.05.2011 12:51
Poměrně pravidelně jsou Matuškovy piva k ochutnání v klubu Netopýr na Flédě nebo v...
Jmenovec matuška16.05.2011 09:00
Protože jsem pivař gurmán a ochutnal jsem desítky kvalitních piv, protože se jmenuji taky...
Re: Sahara Děkan02.05.2011 07:33
A co přelom července a srpna? Budeme na Křivoklátsku na vandru, tak bychom se v Branově...
Sahara Tomas27.04.2011 09:23
V červnu by mělo být v Broumech opět k mání letní pivo Sahara (osmička).Momentálně v...
Už se těším Ondra26.03.2011 11:38
Člověk zapálený do piva nemůže uvařit špatné pivo.Bohužel některé obsluhy v...
Mojo tričko Petr19.01.2011 20:45
Honzo, pěkné tričko :) Mojo India Pale Ale jsem měl v USA a dost mi chutnalo :)
Vyhledávání