úvod
homepage

Bravo, Václave vytisknout článek

Přidáno: 14. dubna 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4888x

Je tu duben a už tu máme další novinku na naší pivovarské scéně. Rodinný pivovar Bravůr a jeho pivo Loučenský Václav.

Ačkoliv se může zdát, že v předešlých letech přibývalo na domácím pivovarském rybníčku více než dost malých a menších, ať už restauračních nebo jen „mini“, pivovarů, ten letošní rok je zatím trumfuje se vším všudy.

Je teprve duben a už tu máme dalšího člena, který se se svým pivem uchází o vaší pozornost. Na rozdíl od novinky, která si svojí premiéru odbyde za pár týdnů v Chotěboři (článek zde), a kde se jedná z pohledu minipivovarů o „přerostlý“ přírůstek, který v případě úspěchu může svým výstavem opustit i vody kategorie nejmenších, poslední novinka je z opačného konce výstavu varny.

Jedná se totiž o pivovar, který u nás nabízí Ing. Josef Krýsl, známý spíše jako Joe's Garage, tedy jako čistokrevný homebrewing, z Plzně. Proto jeho výrobky nesou označení JG, a můžete se s nimi setkat hned v několika, dlužno dodat i úspěšných, pivovarech. Kromě medailového Permona od Sokolova, po celkem krátkém působení na trhu se pro větší varnu rozhodli i v Belvederu v Železné Rudě. Podobné zařízení jinak můžete zhlédnout i v opravdově sousedském Sousedském pivovaru U Bansethů.

Jedná se totiž o dvouhektolitrovou varnu, kterou tedy nyní mají i v Loučné nad Desnou, kde byl před pár dny oficiálně zprovozněn nový Rodinný pivovar Bravůr. Provozovatelem a sládkem v jedné osobě je známý a zkušený hoteliér a hospodský František Halaxa.

František Halaxa, sládek a majitel pivovar Bravur
František Halaxa, sládek a majitel pivovar Bravur

Pivovar má roční kapacitu kolem 450 hl piva. Pivovar je koncipovám s jednoduchou garniturou varny (rmutomladinová pánev a scezovací káď), k tomu 6 ks spilek, řídící jednotka, sklep s tanky a sudy. Sládek Halaxa navařuje zatím klasiku, tj. světlý ležák , polotmavý a tmavý ležák. Po uvedení na výčep hodlá rozšiřovat sortiment na jubilejní a sezónní piva. Samozřejmě očekává reakci konzumentů jak místních, tak projíždějících (zájezdní restaurace je v kraji vyhlášená svou gastronomií). Podle toho hodlá upravit i varní plán.

Pivovar Bravur - varna
Pivovar Bravur - varna

Pro začátek můžete ochutnat pivo Loučenský Václav v restauraci Na staré poště, která je v těsné blízkosti pivovaru. V blízké budoucnosti se plánuje zřízení pivnice přímo v pivovaru, kde by bylo možné i ochutnat něco na zub.

A kde vůbec Loučnou nad Desnou najdete? Loučná se nachází za Velkými Losinami, na cestě ze Šumperka do Jeseníků pod Červenohorským sedlem. Takže kdo má rád cestování po vlastech českých, má nyní o jeden důvod navíc, proč si na léto naplánovat jednu cestu. Nedaleký Šumperk, Hanušovice, Velké Losiny, Rýmařov, Karlova Studánka – spousta míst, kde se mohou pokochat krajinou jak členové rodiny, tak se i pivně „vyřádit“ ti, kteří do této oblasti zavítají za pivem.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 15.04.2009 07:53 Komentovat
Krucinál... val15.04.2009 07:53
...zrovna o víkendu sem byl v Jeseníku a okolí, kdybych to věděl, tak se kromě...
Vyhledávání