Chotěboř hlásí dokončovací práce!
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 4354x
Jak to tak vypadá, již v brzké době se na domácí pivní scéně objeví nový pivovar. A nebude to minipivovar, ani restaurační pivovar, ale pivovar, jak má být.
O Chotěboři se toho už napsalo dost. Původní plány anglického investora zabývajícího se pivem – prodejem českého piva na britských ostrovech, investicemi do pivovarnictví a dalšími aktivitami, byly odloženy kvůli zdravotním komplikacím.
Projekt byl odkoupen českými investory a stavba nového pivovaru vloni po průtazích konečně mohla začít. Plánován je nyní výstav 10 tisíc hektolitrů piva za rok, s možností rozšíření až na 25 tisíc hl/rok. Vrchní sládek Olda Záruba má bohaté zkušenosti z předešlých působišť v pivovarech Rebel v Havlíčkově Brodu a Bakalář v Rakovníku.
A protože samotná stavba finišuje, dotazila k nám první tisková zpráva,kterou zde rádi uveřejňujeme.
Chotěboř nabídne tradiční české pivo
Kvalitní české pivo s charakteristickou a nezaměnitelnou chutí, které nabídne hořkost, říz, plnost a příjemný pocit po napití. Takové bude pivo z nově rostoucího pivovaru v Chotěboři. To je výrazný rozdíl od tzv. europiv, která mají unifikovanou a prázdnou chuť, jsou přesycená oxidem uhličitým a po vypití pivaře nafukují.
Žádné europivo
Europiva proto řada pivařů odmítá. „Nenadchnou, ani neurazí. My však nabídneme kvalitu, kterou skuteční znalci ocení. Takové pivo poznáte okamžitě, jde ruku v ruce s tradiční českou technologií výroby,“ řekl sládek chotěbořského pivovaru Oldřich Záruba a doplnil podrobnosti ohledně výroby piva.
„Zatímco europivo se vyrábí ve vysokých, stojatých tancích při vyšších teplotách a v krátké době, námi připravované pivo bude kvasit zhruba dvakrát tak dlouho a při nižších teplotách. Nejprve v otevřených kádích, pak dokvasí v uzavřených ležáckých tancích,“ uvedl Záruba.
Ležák z Chotěboře tak bude pivem, na které se nespěchá. To vše proto, aby konzumentovi více chutnal. „Pivo, které si poleží, má lepší pěnu, barvu a hlavně jedinečnou chuť. Když se na něj naopak spěchá, je chuť prázdná a pivo nafukuje,“ dodal sládek.
Pivovar rychle roste
Sládek Záruba zároveň popsal stav výstavby pivovaru, na jehož hlavní budově se již dokončují zednické a obkladačské práce. „Na konci března byla zahájena montáž sladových sil, zásobníků na teplou a studenou vodu a vzduchotechniky. Dokončuje se také montáž ležáckých tanků a připravuje se stěhování a montáž kvasných nerezových kádí,“ zakončil chotěbořský sládek.
1. Březen 2009, pivovar Chotěboř. Pivovar rychle roste, směrem k silnici bude celá jedna stěna prosklená, takže bude vidět zvenku přímo do srdce pivovaru.
2. Březen 2009, pivovar Chotěboř. Jaké to je uvnitř ležáckých tanků, si na vlastní kůži vyzkoušel i chotěbořský sládek Oldřich Záruba.
3. Březen 2009, pivovar Chotěboř. V pivovaru už jsou nainstalovány tzv. ležácké tanky, ve kterých bude pivo dokvašovat. Vnitřky tanků se musejí po každé várce piva ručně vymýt.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 1 komentář, poslední komentář: 01.05.2009 14:39 | Komentovat |
kvalitné pivo jaro stofko | 01.05.2009 14:39 |
---|---|
zdravím Vás, som velmi zvedavý na Chotebořské pivo, na tom je niečo zaujímavé. Je to... |