úvod
homepage

Chotěboř hlásí dokončovací práce! vytisknout článek

Přidáno: 27. března 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4289x

Jak to tak vypadá, již v brzké době se na domácí pivní scéně objeví nový pivovar. A nebude to minipivovar, ani restaurační pivovar, ale pivovar, jak má být.

O Chotěboři se toho už napsalo dost. Původní plány anglického investora zabývajícího se pivem – prodejem českého piva na britských ostrovech, investicemi do pivovarnictví a dalšími aktivitami, byly odloženy kvůli zdravotním komplikacím.

Projekt byl odkoupen českými investory a stavba nového pivovaru vloni po průtazích konečně mohla začít. Plánován je nyní výstav 10 tisíc hektolitrů piva za rok, s možností rozšíření až na 25 tisíc hl/rok. Vrchní sládek Olda Záruba má bohaté zkušenosti z předešlých působišť v pivovarech Rebel v Havlíčkově Brodu a Bakalář v Rakovníku.

A protože samotná stavba finišuje, dotazila k nám první tisková zpráva,kterou zde rádi uveřejňujeme.

Chotěboř nabídne tradiční české pivo
Kvalitní české pivo s charakteristickou a nezaměnitelnou chutí, které nabídne hořkost, říz, plnost a příjemný pocit po napití. Takové bude pivo z nově rostoucího pivovaru v Chotěboři. To je výrazný rozdíl od tzv. europiv, která mají unifikovanou a prázdnou chuť, jsou přesycená oxidem uhličitým a po vypití pivaře nafukují.

Žádné europivo
Europiva proto řada pivařů odmítá. „Nenadchnou, ani neurazí. My však nabídneme kvalitu, kterou skuteční znalci ocení. Takové pivo poznáte okamžitě, jde ruku v ruce s tradiční českou technologií výroby,“ řekl sládek chotěbořského pivovaru Oldřich Záruba a doplnil podrobnosti ohledně výroby piva.

Zatímco europivo se vyrábí ve vysokých, stojatých tancích při vyšších teplotách a v krátké době, námi připravované pivo bude kvasit zhruba dvakrát tak dlouho a při nižších teplotách. Nejprve v otevřených kádích, pak dokvasí v uzavřených ležáckých tancích,“ uvedl Záruba.

Ležák z Chotěboře tak bude pivem, na které se nespěchá. To vše proto, aby konzumentovi více chutnal. „Pivo, které si poleží, má lepší pěnu, barvu a hlavně jedinečnou chuť. Když se na něj naopak spěchá, je chuť prázdná a pivo nafukuje,“ dodal sládek.

Pivovar rychle roste
Sládek Záruba zároveň popsal stav výstavby pivovaru, na jehož hlavní budově se již dokončují zednické a obkladačské práce. „Na konci března byla zahájena montáž sladových sil, zásobníků na teplou a studenou vodu a vzduchotechniky. Dokončuje se také montáž ležáckých tanků a připravuje se stěhování a montáž kvasných nerezových kádí,“ zakončil chotěbořský sládek.

1. Březen 2009, pivovar Chotěboř. Pivovar rychle roste, směrem k silnici bude celá jedna stěna prosklená, takže bude vidět zvenku přímo do srdce pivovaru.

Dokončovací práce na stavbě pivovaru
Dokončovací práce na stavbě pivovaru


2. Březen 2009, pivovar Chotěboř. Jaké to je uvnitř ležáckých tanků, si na vlastní kůži vyzkoušel i chotěbořský sládek Oldřich Záruba.

Chotěbořský sládek Oldřich Záruba
Chotěbořský sládek Oldřich Záruba


3. Březen 2009, pivovar Chotěboř. V pivovaru už jsou nainstalovány tzv. ležácké tanky, ve kterých bude pivo dokvašovat. Vnitřky tanků se musejí po každé várce piva ručně vymýt.

Celkový pohled na ležácké tanky
Celkový pohled na ležácké tanky

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 01.05.2009 14:39 Komentovat
kvalitné pivo jaro stofko01.05.2009 14:39
zdravím Vás, som velmi zvedavý na Chotebořské pivo, na tom je niečo zaujímavé. Je to...
Vyhledávání