úvod
homepage

Beltaimové pivo vytisknout článek

Přidáno: 19. března 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3492x

Jak to tak vypadá, i malé pivovary se pomalu učí jedné ze základních věcí – dát o sobě vědět. A mě nezbývá než zvolat: Více a houšť.

Nedávno si Chody na svém webu postěžoval, že mu malé pivovary, ať už minipivovary nebo menší komerční pivovary nepošlou ani tiskovou zprávu(respektive informaci, že uvedli na trh nové pivo, sadu nových etiket, že mají nového sládka atd...). A že ty velké, zejména pak ty které jsou součástí nadnárodních koncernů, mu pošlou i několik textů denně. Což můžu ze své zkušenosti jen potvrdit.

Neuběhlo mnoho času a bylo znovu(v dobrém slova smylu) slyšet o Pukrmistrovi z Černic. Tentokrát ve spojení s jeho pivním speciálem připraveným k svátku Svatého Patrika - Zelený ležák 12% svatého Patrika. Protože to s marketingem to umí, dostala tato zpáva až na tn.cz.

Asi se to mnohým pravověrným pivařům nebude líbit, ale drtivou většinu našeho národa, který se považuje za znalce piva, od své desítky odtrhne jedině bombastická zpráva(neštěstí, přírodní katastrofa atd...), v lepším případě něco, co ho překvapí.

Proto asi nebylo překvapením, že po prvním představení nejsilnějšího českého piva, X-33 z minipivovaru U medvídků v Praze, a půlstránkovém článku v Blesku (a i v jiných médiích),byla první várka prodána za pouhé tři dny. A to třetinka stála úctyhodných 111Kč. Nebo jiný příklad - když Prazdroj uváděl po letech absence svého speciálu na trh hned dvě novinky, Master 13° polotmavý a 18°tmavou, větší prostor v článcích se dostalo úplně jinému pivu. Bramborovému speciálu z Pivovarského domu. První pivo, pravidelně dodávané na trh lídrem našeho trhu novináře nezaujalo tolik, jako jednorázová várka z restauračního pivovaru. Obě piva byla prezentována ve stejný den a Pivo Praha porazila PU na body(tedy na počet publikovaných zmínek o jejich novinkách).

Myslím, že mnozí, kteří v pivovarech mají na starosti propagaci či program, si toto uvědomují. A nemusí jít o pivovarské molochy, které mají manažery na každý úsek, značku, část trhu, komunikaci s veřejností. Takový Bernard z Humpolce, si je toho vědom velice dobře a také podobných aktivit intezivně využívá k vlastní propagaci. A mnohohlavé oddělení na to nemá. Jde o nápad a nebát se ho použít.

A jak to tak vypadá, snad na dobré cestě jsou i nově i minipivovary. Po Purkmistrovi a několika málo vyjímkách se dostává k slovu i další, tentokrát minipivovar ze Štramberka, respektive jejich "pobočka", minipivovar v Kozlovicích. Kromě pivních svých slavností, kam vypravuje i vlak z Ostravy, se můžeme v jeho nabídce setkat i s velice neobvyklými pivy. O úplné novince nám dali vědět ve včerejším emailu. A protože si myslím, že takto by měla vypadat propagace novinky, rád zde celý text publikuji:

Trocha historie aneb
Co jsme pro Vás připravili na první jarní den


Tradiční oslavou jara a znovu probouzející se přírody je období Velikonoc, jak je známe dnes. Ty vycházejí z křesťanské tradice. Ta ale vychází z jiné tradice. Tradice keltské.

Už před mnoha a mnoha lety slavili původní obyvatelé našeho území, Keltové, daleko více svátků mající mystickou přitažlivost k zimnímu, letnímu slunovratu a dalším slunečním a lunárním cyklům. Uctívání přírodních sil a energie Přírody vtělené do kamenů, stromů a pramenů vody dnes prožívá svou obrodu, která souvisí se základní otázkou, tedy otázkou smyslu lidské existence na tomto světě. Vítání jara, nejzářivějšího období roku, provázela několikadenní keltská slavnost beltaim, což doslova znamená zářící oheň.

Tento prastarý zvyk provázelo také nestřídmé pití medoviny, vína a hlavně hustého tmavého piva, vyráběného z ječmene, které se pilo z dutých volských rohů. Pro hořkost piva nepoužívali, tak jako dnes my, chmel, ale kůru svého posvátného stromu – dubu. A proto se pivo také nazývalo „nápojem bohů“.


Vzhledem k těmto prastarým tradicím si Vám dovolujeme pro první jarní dny nabídnout trochu netradiční speciální polotmavé erbovní pivo

„KOZLOVJAN“

jehož várku sládek kozlovického pivovaru nazval

„ Sládkova pocta jaru aneb Beltaimové pivo“

Jedná se o polotmavý pivní 13% speciál, mající svým načervenalým zabarvením symbolizovat barvu očistného ohně.

Pivo je uvařeno ze 4 druhů ječných sladů s vyšším obsahem alkoholu a na přípravě jeho receptury spolupracoval sládek nejen s profesními odborníky ze společnosti PIVO Praha s.r.o., ale nechal se vést i magickou silou stromů z hukvaldské obory. No a nám teď nezbývá než doufat, že mu duchové stromů našeptávali dobrý recept a že Vám naše pivo bude chutnat.

Dej Bůh štěstí!

A co dodat? Snad jen to obligátní Dej Bůh štěstí! s přáním více podobných zpráv nejen na pivních servrech.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 20.03.2009 00:34 Komentovat
Co to je Beltaim? sv. Patrick20.03.2009 00:34
Beltain či Beltine je keltský svátek jara slavený 30. dubna.
Vyhledávání